Dózsa Művelődási Ház

November kilencedikén, szombaton Gyémánt László, jazz-témájú festményeinek megnyitója lesz 17 órakor. A kiállítást László Attila nyitja meg, közreműködik a Muck Ferenc Trió. A megnyitót este 19 órakor CHARLIE JAZZ koncert követi, belépő 2000.- magyar forint

Gyémántok a Dózsában

Nem mindennapi kiállításnak ad otthont a XVII. kerületi Dózsa Művelődési Ház november 9-16-ig. Gyémánt László (fotó) festőművész Portrék a jazz világából című gyűjteményét mutatják be az emeleti minigalériában. Óriási sajtó- és rajongói érdeklődés mellett László Attila, a Magyar Jazz Szövetség elnöke nyitotta meg a kiállítást, melyen a Terasz is jelen volt.

Gyémánt László festőművész neve nem ismeretlen a jazz zenészek körében, sőt, a műfajt szerető közönség is tiszteli különleges alkotói kapcsolatát és munkásságát.
– Ez a mai nap azért fontos az életünkben – üdvözölte a művészt és a megnyitón jelen lévő közönséget Martonosiné Orosz Márta igazgatónő (fotó), – mert abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy Gyémánt László elfogadta meghívásunkat. A művelődési ház sokféle stílusnak, alkotói felfogásnak adott már otthont a galériában. Ám most először tudja megmutatni a képzőművészet és a zene kapcsolatát.

László Attila megnyitó beszédében kiemelte, hogy a jazz műfaj művelői és közönsége egy viszonylag zárt világot alkotnak, annak sajátos nyelvezete miatt. Külön ajándék, ha valaki nem csak érti e nyelvet, hanem a vele kifejezett érzéseket más művészeti ágban képes megmutatni. Figyeljük meg, mondta, hogy az együttesek tagjai egy csendélet-szerű kompozícióban vannak megfestve. Ez sajátos kontarsztot ad a zene mozgalmasságával szemben. A jazz-muzsika egy vibráló, improvizatív műfaj, ami nem nélkülözhet egy sajátos rendet, mert anélkül szétesne. Gyémánt László e rendet találta meg, s adja vissza az itt kiállított festményeken – fejezte be a művész méltatását László Attila. Zárszava a kiállítás megnyitását is jelentette.

A tárlatnak különös apropója is van! A Muck Trio nemrég megjelent lemezén két szólót is ajánlott Gyémánt László tiszteletére. Nem véletlen, hogy ők voltak a közreműködői a megnyitónak, s más szerzemények mellett élőben is megszólaltatták a dob és szaxofonszólókat! Gyémánt László mástól és másféle ajándékot is kapott e napon. A házigazda Orosz Márta egy emléktárggyal köszönte meg a kiállítást, a tisztelők közül egy Magyarországon élő, ázsiai házaspár hat méter hosszú, kézzel írott tekercset nyújtott át a megnyitót követően.

A Terasz arra volt kíváncsi, hogy a sokféle zenei műfaj közül miért a jazz-t tüntette ki figyelmével a művész. – Hogy őszinte választ adjak, – mondta Gyémánt, fogalmam sincs, miért a jazz-t szerettem meg. Ki tudja, miért szeretem a mákos tésztát, s miért utálom a kelkáposztát? A hasonlat rögtön érthetővé válik, ha figyelembe vesszük, hogy mind a műfajjal, mind a zenészekkel, hivatalos és baráti kapcsolatokat is alapul véve, az ötvenes évektől él együtt valami ragasztós bűvöletben Gyémánt László. Ebben az időben olyan jazz élet volt Budapesten, hogy az talán soha nem ismétlődik meg. Az Váci utcában egymást érték azok az eszpresszók és lokálok, ahol élő zene volt, közöttük például a Kedves teraszán játszott Cziffra György kiváló, zongorára írt darabokat. Ezekre én emlékszem, nem irodalomból, hanem személyes résztvevője voltam az eseményeknek. Hát mi mást szerethettem volna meg? – adja meg a bevezető kérdésre a választ Gyémánt László.

A Muck Trio lemezén neki szóló ajánlás pedig arra késztette a művészt, hogy festményen örökítse meg a zenekart. Így vált teljessé a kiállítás, zene és kép egybefonódása.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak