Dafina

A RitmusDepo Dafina koncerten járt. Tudtuk, hogy szép lesz, de hogy ennyire… Várjuk már a hamarosan elkészülő lemezt is. Ha nem voltál ott tegnap itt egy kis ízelítő, sajnos csak képekben… Doboknál: Födő Sanya, Ütőhangszerek: Mogyoró Kornél.

Dafina – Beszélgetés a zeneszerzővel

– Mi a Dafina jelentése?
– Bolgár női név.

– Hogyan találtál rá erre a névre?
– Könyvtári látogatásaim során kezembe akadt egy könyv, amely a "Szablyák és citerák" címet viselte. (Jövőben megjelenő lemezünknek ez lesz a címe.) Ez a könyv a bolgár irodalomból összegyűjtött népies verseket tartalmazott. 4-5 verset találtam, amely nagyon tetszett, és megihletett arra, hogy megzenésítsem. Ez gyakorlatilag a Dafina irodalmi gyökere. Az első vers, amit megzenésítettem történetesen a "Karcsú Dafina" volt.

– A bolgáron kívül más népek kultúrájából is merítesz?
– Igen. Régi magyar autentikus népdalokat is feldolgoztunk. Ilyen például a "Vásárhelyt van egy ház" (ez egy közel 160 éves népdal Erdélyből), az "Erdő felől dörög az ég", a "Gyere ki te gyöngyvirág és a "Hazám, hazám". De a Dafina repertoárján szerepelnek gyímesi és csángó népdalfeldolgozások is, valamint kedvenc magyar költőim (Nagy László, Szabó Lőrinc és József Attila), illetve az angolok közül Burns, a francia íróktól pedig Baudlaire versei magyar fordításban, de játszunk például egy török népdalt is, amely eredeti nyelven szólal meg. Ezek mellett instrumentális dalokat is előadunk.

– Hogyan választod ki azokat a verseket, amelyeket megzenésítesz?
– Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan szövegeket használjak, amelyek tartalmas dolgokról szólnak. Szeretném, ha a közönséget is legalább annyira elgondolkoztatnák ezek a gondolatok, mint amennyire minket. Lényeges az is, hogy a hallgatók valamelyest megismerhetik saját és más népek kultúráját is. Viszont az előadás stílusa nem irodalmi est, hanem olyan koncert, ahol a zene követi a szöveget.

– Mitől lehet a közönség számára izgalmas a zenétek?
– Ahány ember annyi féle, nem lehet a közönséget sem általánosítani. Azt gondolom azonban, hogy a műsor sokszínűségéből adódóan remélhetőleg mindenki talál maga számára olyan hangulatot, szöveget, dallamvilágot, amely közel áll hozzá. Szerencsés dolognak tartom, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik személyiségükből fakadóan más és más irányba mozdítanak (népzene, jazz, rock, klasszikus…). A Dafina sajátos hangzása tulajdonképpen ebből adódik, és így reményeim szerint egyedivé válik a mai élőzene világában.

– Mik a terveid a jövőre nézve?
– Épül a saját stúdiónk, ahol elkészítjük a zenekarral a lemezfelvételt, és ezt szeretnénk a jövő évben megjelentetni. Nagyon jó lenne itthon és külföldön is bemutatni ezt a produkciót. Bármilyen érdeklődést örömmel fogadunk.

– Köszönöm.

A zenekar tagjai:
Lázár Erika – ének
Kovács Ferenc – trombita, hegedű, ütőhangszerek
Zsemlye Sándor (Zsömi) – szaxofon, klarinét, ütőhangszerek
Antoni Arnold – akusztikus gitár, elektromos gitár
Herr Attila – basszusgitár, gitár
Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, dob
Ifj. Födő Sándor – zeneszerzés, ütőhangszerek, dob, billentyűs hangszerek

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak