Madai Zsolt

"A Verő velem van…."

1974. április 17-én születtem Budapesten, értelmiségi családban. Kétéves koromban kezdtem "zörögni" a különböző háztartási eszközökön. Négyévesen a nagy kedvencem a Boney M Nightflight to Venus dob-intrója volt, melyet folyamatosan játszottam rengetegszer a kazettával. Még nem voltam iskolás, mikor a Hair és a Jesus Christ Superstar hallgatásával teltek a napjaim. Tanulmányaimat zenei általános iskolában végeztem Óbudán, itt kezdtem ütőhangszereken és zongorán tanulni 10 éves koromban. Az Aquincum Ütőegyüttes tagjaként rengeteg koncerten vehettem részt hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken. Első tanárom, Balázs Oszkár állandó kísérletező kedve, és a növendékek iránt tanúsított figyelme, tanítási módszerei példaértékűek számomra a mai napig. 1986-ban ismertem-és szerettem meg a Queen együttest, mely az egyetlen "igazi" rock-zenekar amit a mai napig hallgatok. Alapfokú tanulmányaim befejeztével elnyertem az „Élen a tanulásban, élen a zenében” kitüntetést. 1991-ben elnyertem az „Aelia Sabina” díjat, Óbuda zenekultúrájának ápolásáért. Angol nyelvtagozaton végeztem a középiskolát az Árpád Gimnáziumban. A gimnazista évek is folyamatos zenéléssel teltek. Sorra alakultak a zenekarok, előtérbe került a nagy szerelem: a JAZZ. 1992-ben érettségiztem, és elnyertem a "Koós Károly" alapítvány díját a művészetek terén elért eredményeimért. Életem meghatározó élménye 18 évesen ért: egy Billy Cobham koncert videó. A hatás leírhatatlan volt. Teljesen új dimenziók nyíltak meg számomra a dobolás világában. Ekkor kezdtem napi 8-10 órát gyakorolni. 1993-tól játszottam különböző jazz és rock-zenekarokban, némelyikben vibrafonosként, mely a dob mellett a második hangszerem. Ezekben az években zenei kötődésű grafikai munkákat is készítettem, lemezborítókat, naptárokat. 1994-től Nesztor Ivánhoz növendéke lettem. 1995-ben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-dob szakára, ahol 1999-ben kitüntetéses előadóművészi és tanári diplomát szereztem. A főiskolai évek alatt a vibrafonra is nagy hangsúlyt fektettem, rengeteg Chick Corea átírítot játszottam. A zenélés mellett több mint 10 éve tanítok. 1993-95-ig a Kodály Zoltán Zeneiskolában, 1995-2003-ig az Ádám Jenő Zeneiskolában, és végül 2002-től az Andor Ilona Alapfokú Művészeti iskolában, ahová én is jártam (akkor még Leővey Klára volt a neve), és ahol megkezdtem zenetanulásomat. Furcsa érzés most ott tanítani. Rengeteg magánórát adok, továbbképzéseket tartok. Kötelességemnek érzem, hogy "fertőzzem" a környezetem az értékes zenével. A tanításban megpróbálom a legfontosabb, irányadó gondolatokat-anyagokat átadni a legkorszerűbb formában, persze figyelembe véve a növendék egyéniségét, céljait. Sok tanítványom játszik zenekarokban, ketten zenei főiskolára is bekerültek.

Számtalan stílusú zenekarban működtem és működöm közre, filmzenei, reklám és színházi feladatokat is teljesítek. 1998 óta vagyok tagja az After Crying zenekarnak, mely komoly nemzetközi sikereket és elismertséget hozott. Végigkoncerteztük Európát, USÁ-t, Mexicót, Dél-Amerikát. Az After Crying révén a kritikusoknak köszönhetően, nevem bekerült több nemzetközi zenei újságba olyan dobosokkal együtt említve, akiknek a nevét le se merem írni….(Omar…Dennis…). A 2000. évi tengerentúli turnénk után több szaklap a világ legjobb koncertzenekarának nevezett minket. Hát, az álmok néha valóra vállnak. 2004-ben elnyertük a Magyar Rádió eMeRton díját, az Év Zenekara kategóriában. Folyamatosan kutatom a zenei újdonságokat, fejlesztem tudásom, gyakorlok, próbálok megfelelni annak a kiváltságnak, hogy az After Crying révén a világ számos helyén bemutatkozhatok.

Zenekarok, fontosabb közreműködések:

After Crying, John Wetton (Asia, King Crimson),Tony Levin, Frank Sinatra Jr.,Hárs Viktor Band, Dely Róbert, Winand Gábor, Bontovits Kati Group, Eichinger Sextett, Hobo Blues Band, Huzella Péter, Varga János, Vedres Csaba, Cool Miners, Vukán György, Magyar Állami Operaház, Danubia Ifjusági Zenekar, Amadinda , Avocaldo, Queen emlékzenekar, Bebe, Király Linda, Pély Barna, Takáts Tamás, Novák Péter, Szulák Andrea, Ördög Csipa, Varga Zsuzsa, Roy és Ádám,Gerendás Péter,Behumi Dóra, Váczi Eszter, Nagy Tibor, Mikola Péter

Kedvenc előadók: Chick Corea, Sting, John Mclauglin, Frank Zappa, Pat Metheny, Bobby McFerrin, Queen, Michel Camilo, Miles Davis, Michel Petrucciani, Gary Burton……..és még ezer

Kedvenc dobosok: Vinnie Colaiuta, Dennis Chambers, Dave Weckl, Terry Bozzio, Omar Hakim, Chad Wackerman, Billy Cobham, Jack De Johnette, Tony Williams, Steve Gadd, Gary Novak….és persze a rengeteg magyar "kolléga"

www.aftercrying.hu

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak