RITMUSFESZTIVÁL – Ütőhangszeresek találkozója – 2003. október 10.

Az ütőhangszerek szerelmesei egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak. A fesztivál különlegessége, hogy a különböző balkáni, latin és indiai dobok fűszereit kísérő dallamhangszerek teszik teljessé.

RITMUSFESZTIVÁL
Ütőhangszeresek találkozója
2003. október 10.

Az ütőhangszerek szerelmesei egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak. A fesztivál különlegessége, hogy a különböző balkáni, latin és indiai dobok fűszereit kísérő dallamhangszerek teszik teljessé.

Felcsendülnek olyan különleges, dallamot játszó ütőhangszerek is, mint a gardon vagy a cimbalom. Így az esten fellép a fiatal cimbalmos Lukács Miklós kvartettjével, valamint Farkas Zoltán (Batyu) ütőgardonnal, akit Lőrinszky Attila (bőgő) és Tóth Ildikó (ének) kísér.

A "hagyományos" ütőhangszerek mágusai közül elsőként Mogyoró Győző és Mogyoró Kornél lép színpadra. A fiatal testvérpár idősebbik tagja, Győző elsősorban a balkáni stílusú. És rendkívül erőteljes ütőzésével mutatkozott be a fúziós etnojazzt játszó Drums együttesben, Vázsonyi János szaxofonos mellett. Mogyoró Kornél a latin percussion elkötelezettje, rengeteg működő zenekarnak a közreműködője (Silent Way, Malek Andrea, Electric Jazz Force). Közelebbi tervei között szerepel egy oktató és könyv és lehetőség szerint CD-ROM elkészítése az ütőhangszerekről. Kettejük közös zenélésére ritkán nyílik alkalom – egy ilyet lehet most elkapni a Fonóban – közreműködik Váczi Dániel szoprenínó-szaxofonon.

Az este fénypontjának ígérkezik a dél-indiai Madrasból származó Murugan Mohan koncertje. Murugan rendkívül fiatal korában kezdett el ütőhangszereken tanulni, fő hangszere a tabla dél-indiai őse, az ún. mridangam. A virtuóz játékot, bonyolult képleteket megvalósító játékmód remekül kiegészül Murugan későbbi tanulmányaival, amelyeket ösztöndíjasként a bostoni Berklee College of Music jazztanszakán folytatott – tartós barátságot kötve két világhírű ütőhangszeressel, Giovanni Hidalgóval és Glenn Velezzel. A 10-ei estén Murugan dél-indiai, úgynevezett karnatik tála-ritmusokat mutatta be az ínyenceknek.

A program létrehozását támogatja a RitmusDepo!

H. Magyar Kornél
Fonó Budai Zeneház
206-5300/1127
06-70-311-2516

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak