Potyondi-gyárlátogatás Ontarióban

Kissé feszengve tesszük közzé Horváth Zoli barátunk újabb gyárlátogatási riportját, ezúttal a kanadai Ontarióból, mivel kezd kissé gyanússá válni, hogy a RitmusDepo egy kollégája vajh milyen pénzből utazgat ennyit. Akkor sem áruljuk el, melyik cég töm ki minket ennyi lajosarannyal! Még a végén azt gondolják, hogy minket szponzorál valaki. Hát nem! Csak a Zoli. Köszönjük meg neki!

A Potyondi kosztüm pergők és a Wells-i bárdok

Kellemes meglepetés volt a Potyondi névbe botlani a kanadai Ontarióban, és főleg dobok tekintetében. A Föld kiterjedései csupán méterekben mérhetők, és nem is olyan sokban. Csak annak tűnik.

Miszter Potyondi Péter gyárában minden dobosok álmai, a csodálatosan csillogó-villogó, fantasztikus hangú pergődobok készülnek. Nem is akármilyenek, a fő profil szerint a testeket esztergálják, nem öntik, nem hajlítják, és nem hegesztik. Ahogyan az egy tömbből kibontható, a maga jéghidegen egyszerű, meztelen anyagi megvalósulásában.

A testek vastagsága 10 mm, de ez év végétől vékonyabb testtel is készülnek majd pergődobok. A különleges gyártási eljárásnak köszönhetően ezek a testek a fapergőktől eltérően érzéketlenek a hőmérséklet-változásra. A dobokat a robusztus hangzás, a nagy súly, és az óriási hangerő jellemzi leginkább.

A dobok kerekségét a gyár belső tolerancia-követelménye alapján tökéletesnek nevezhetjük, az eltérés maximálisan tízezred inch lehet, ez 0,00254 mm. Egy maximálisan ilyen eltérés esetén azt hiszem, senki sem sértődhet meg.

A testek acélból, alumíniumból, vasból, rézből, de akár ágyúbronzból is készülhetnek. A cég felkészült a teljesen egyedi pergők gyártására, az ajánlatkérő formanyomtatványukon a dob összes paraméterét a kedves vevő adhatja meg.

Csattanó, életteli, átható hang, és sima lecsengés jellemzi ezeket a dobokat. Stúdiókörülmények között nincs szükség más hangmintával helyettesíteni az eredeti pergőhangot. Nehéz eldönteni, hogy stúdiókörülmények között a hangmérnökök, vagy a dobosok elégedettebbek-e a dob hangjával.

A Potyondi-cég sikerét jelzi, hogy igen neves dobgyáraknak is gyártanak dobtesteket, amelyeket a megrendelő cégek saját márkaként adnak el (az illúziókat összetörendő, sok cég alkalmazza ezt a gyakorlatot, azonban ehhez egy elég magas színvonalat kell teljesítenie a kedves beszállítónak).

Távolabbi céljaik közt szerepel egy alumínium dobszett-széria piacra dobása, ez pillanatnyilag fejlesztés alatt áll. (www.potyondi.com)

Potyondi úr hívta fel a figyelmemet a Wells Drums-ra. A Wells Drums juhar dobszereléseket gyárt, mellesleg szorosan együttműködik a Potyondiféle pergődob-gyárral. A testekről itt is a vevő dönt, már a méretek tekintetében. A testek megmunkálását egyedileg, nagyrészt kézi munkával végzik.

A Wells Drums a legjobb, válogatott anyagokat használja mind a dobtestek, mind pedig a hardverek tekintetében, és teszi ezt azért, hogy mi, a kedves vevők, illetve dobosok a legnagyobb elégedettséggel használjuk azokat.

Alapban a pergődobokon és a tamokon is 2,3 mm vastagságú karimákat találunk, krómozott, fekete, vagy réz felülettel. A lábdobokon tízrétegű juhar karimák feszítik a bőröket. Mindezek mellett természetesen öntött, illetve fakarimákkal is rendelhetők a dobok. A tamokat az ismert RIM-felfüggesztéssel szállítják. A sztenderd teljes szettek 2-2500 dolláros áron vásárolhatóak meg.

A testek színe természetesen megválasztható. Aki megtekintené, hogy milyen az Aqua Ice finish Jazz kit, vagy a Classic Bermuda Sand színvilágát idéző szerelés, az feltétlenül látogassa meg a www.wellscustomdrums.com -ot. A pergődobok gyönyörűek, és ne lepődjön meg senki azon, hogy a Wells weblapján Potyondi-pergődobok is láthatóak. Hosszú évek barátsága, és rengeteg közös fejlesztés alapozta meg a két cég együttműködését. Mindkét cég egybehangzóan állítja, hogy az igazi jó választás egy Wells dobfelszerelés Potyondi pergődobbal.

Ha valaki Brantfodban járna, ugorjon be a Wells-hez illetve a Potyondihoz, és próbálja ki a dobokat.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak