Ördögi dobok januárban is

Idén elmélyíthetjük tudásunkat a japán dobolás rejtelmeiben. A februári BKK beli Yamato előtt ugyanis, január 27-én a Millenárisra érkezik a Za Ondekoza, vagyis az Ördögi dobok produkció, a Japán Alapítvány Budapesti Iroda és a Millenáris Kht. közös szervezésében. Igazi egzotikum!

Za Ondekoza
Ördögi dobok Japánból – először Budapesten
2005. január 27., csütörtök 19.30

Millenáris Teátrum
Bp, II., Fény u. 20-22.
Tel.: 438-5312, 438-5335

A Za Ondekoza – a legrégebbi és leghíresebb taiko dob együttes – több mint 35 éve alakult. Zenészei – nők és férfiak – a meditációt és a futást ötvözik a különböző hagyományos japán dobokon és egyéb hangszereken való zenéléssel: dráma, lendület és életerő.

A taiko – azaz csoportos – dobolás alig fél évszázados múltra tekint vissza, ám e rövid idő alatt is csak Japánban mintegy 5000 taiko csoport alakult. A műfaj változatos koreográfiai elemei miatt rendkívül látványos. Hangzásvilága nyitott, de egységessé teszi a japán zenei hagyomány.

A mozgás és a dobolás szinte tökéletes módon ötvöződik az 1969-ben alakult Za Ondekoza előadásában, amely 1975-ben lett világhírű: a Bostoni Maraton közönségét sokkolták azzal, hogy a táv lefutása után a színpadra pattantak egy fergeteges előadással.

Az alapító és rendező Tagayasu Den 2001-ben történt halála után a legendás taiko dob együttes alig szerepelt, ám 2003-ban az „ördögi dobosok” új felállásban és új albummal ismét színreléptek.

Mozgás, dobolás és tánc – a kihívás folytatódik a XXI. században is!

Az együttes tagjai:

Seizan Matsuda (vezető), Takahiro Yoshida, Takeyoshi Yamamoto, Tomoya Terao, Dai Nakamura, Emiko Taba

Színpadigazgató: Mitsuo Tamura
Produkciós menedzser: Yuko Kuroda
A Japán Alapítvány Budapesti

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak