A Ford Blues Band az A38-on

Robben Ford Miles Davis, Joni Mitchell, a Yellowjackets és még számos jazz, pop és blues sztár gitárosaként szerzett nevet és elismerést, ma a világ legjobbjai között tartják számon. A Ford-testvérekből verbuválódott legendás együttes a mai napig a west coast blues egyik alapvetése. Fordék május 16-án az A38-ra érkeznek. (részletek)

Robben Ford & the Ford Blues Band

Robben Ford 1971-ben alapította meg két testvérével az apjukról elnevezett Charles Ford Band-et. A CFB a nyugati partvidék legprogresszívabb bluesbandáinak egyikeként a klasszikus Chicago blues és a jazz olyasfajta keverékét művelte, mint a Butterfield Blues Band. A legendás együttes a mai napig a west coast blues egyik alapvetése, hatásuk szinte felbecsülhetetlen, bár igencsak sűrű saját elfoglaltságaik miatt a testvérek így közösen viszonylag ritkán lépnek fel. A dobos Patrick Ford továbbra is vezeti a Ford Blues Band-et, akiknek lemezein gyakran fel-fel tűnik a másik két testvér is és ez természetesen fordítva is igaz.


Robben Ford rengeteg session munkája mellett úgy kétévente jelenik meg új albummal, az utóbbi években a Verve, majd a Concord Jazz labelek égisze alatt. A harmonikás Mark Ford-ot szintén a legvirtuózabbak között tartják számon. A kilencvenes években megjelent pár lemez az újjáélesztett Charles Ford Band-del is. Az ezredforduló táján kiadott két tribute albumon újra együtt muzsikálnak a testvérek.


Először Robben Ford fiatalkori példaképe, Mike Bloomfield előtt tették tiszteletüket egy lemeznyi anyaggal, majd a közelmúltban Paul Butterfield repertoárját vették elő egy újabb korong erejéig. Részben ezeknek az anyagoknak az apropóján is hosszú évek óta most először találkozhat az európai közönség is élőben ezzel a klasszikus formációval. Robben Ford eddig egyébként kétszer járt hazánkban, így reméljük a bűvös hármas neki is szerencsét hoz. A testvérei most először jutnak el
Budapestre. A báty, Patrick dobol, Mark Ford személyében pedig napjaink egyik legjobb harmonikását tisztelhetjük. A quintet maradék két tagja is mestere a hangszerének.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak