PANKKK a könnyűzenéért

A rendszerváltás óta először vesz tudomást a kormányzat a honi könnyűzene kulturális szerepéről, illetve annak támogatásának szükségszerűségéről. Ezt bizonyítja a nem régiben elfogadott Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért, mely a támogatási programot kezdeményező zenészektől mostanra minisztériumi szintig emelkedett. De mi is ez a PUNKK?

A rendszerváltás óta először vesz tudomást a kormányzat a honi könnyűzene kulturális szerepéről, illetve annak támogatásának szükségszerűségéről. Ezt bizonyítja a nem régiben elfogadott, és az Index által ismertetett Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK), melynek keretében az NKÖM egy hitelprogramot indít el a klubok és próbatermek infrastruktúrájának megújítására, felszerelésére és kialakítására.

A klubok működéséhez is támogatást nyújt a program, amire azok a kizárólag vidéki helyek pályázhatnak majd, melyek évente legalább 12 élőzenei koncertet rendeznek, és ebből legalább kettő amatőr produkció. A PANKKK harmadik nagy része a Könnyűzenei Export Iroda felállítása, melynek feladata a magyar zenekarok külföldi fellépéseinek segítése lesz. Gyorssegélyként a Nemzeti Kulturális Alapprogram létrehozta a Könnyűzenei Ideiglenes Kollégiumot is, amely pályázatokon még idén huszonhatmillió forintot oszt ki külföldi koncertek támogatására és amatőr zenekaroknak lemezkiadásra.

Az NKÖM és az ORTT továbbá a közszolgálati műsorkészítési pályázatokon belül csaknem 74 milliót fordít arra, hogy a magyar könnyűzene hangsúlyosabban legyen jelen az elektronikus médiában. Az NKÖM ezen kívül a zenei kiadványok áfáját is csökkenteni akarja, valamint rendezni szeretné az utcai zenélés státuszát és az oktatási minisztériummal közösen be szeretné vezetni a könnyűzenét a zeneoktatásba. Lovasi András, a PANKKK alapgondolatának egyik kiötlője az Indexnek úgy nyilatkozott: Ezzel a döntéssel ért véget az Aczél-korszak.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak