Bemutatjuk – MAPEX-M és MAPEX-V széria

Egyre kedveltebbek a Mapex dobok szerte a világban, ami nem lehet véletlen egy olyan hatalmas létszámú konkurenciaközegben, amely már szinte követhetetlen számunkra. A hosszú, következetes munka meghozta eredményét, és ma már a Mapex dobok minden kategóriában ott vannak a legjobbak között! A Mars utódja, igen kellemes megjelenésű, szinte csinosnak is mondható hangszer, amely a 700 eurós kategória tagja az EU-ban.

A 8 mm vastag testek hét rétegben hársfából, és egy fedőréteg juharból készülnek. Hét féle színben kapható, ezek az Iron Grey, a Polished Black, és öt lakkozott szín, melynél az erezet kivehető, a Transparent Purple, Transparent Sapphire, Transparent Honey Amber, Transparent Emerald Green és Transparent Cherry Red. Az árkategóriához képest a bevonat túl jó, amit nem igazán mínusz pontként említek. A szerelvények igen ízlésesen formatervezettek, nekem az egész dob hangulata a Slingerland dobokra emlékeztet, de mai technikai szinten és megoldásokkal. A tamtartók szépen harmonizálnak a többi szerelvénnyel, a krómozás minősége kifogástalan. A bőrök a Remotól származó ÚT típusúak, így a dobfelszerelés „dobozból” használható, nem szükséges a bőrcsere. (Ezek a bőrök szintén Taiwan gyáraiban készülnek.)

A Hardware illeszkedik a felszerelés nívójához. A tamtartók az Omniball rendszer tagjai, 2001-től az ITS, fúratlan testet biztosító felfüggesztéssel készülnek, tehát könnyen állíthatók bármilyen irányba, és igen stabilak. Az állványzat többi részét az 550-es Performing Artist szériából állították össze, sajnos csak egy cintányérállványt ad a Mapex is az alapszetthez. A Hi- Hat és a lábpedál jól működik, a halszálkás mintázat a pedálon nem igazán a csúsztatásra tervezett, de éppen ideje, hogy megtanuljuk mi is a Jo-Jo technikát! Teljesen zajmentesek a pedálok, igen kellemes játékérzetet nyújtanak. A pergődobállvány és a cintányérállvány fémrészei műanyag perselyekkel izoláltak, működésük hibátlan. A teljes állványzat krómozása kiváló.

A gyári bőrökkel igen kerek mélytónusú hangzást érhetünk el, a dobok igen flexibilisek, különböző hangolási manőverekre korrekt módon reagálnak. Hála az ITS. tamtartónak a sustain kerek, az állótamos konfigurációknál a tamok aránya kiegyensúlyozott. A lábdob igen mély kerek hangzást tud, értékesebb bőrökkel pedig abszolút professzionális hangzás érhető el, ami a teljes szerelésre is érvényes! A pergődob igen sokoldalú, a sodronyfeszítő műanyag szalagot azonban érdemes zsinegre cserélni. A sodrony minősége talán lehetne jobb, mert márkásabb sodrony alkalmazásakor nagyságrendekkel javultak a hangtulajdonságok és a pergő flexibilitása.

Egy középkategóriás hangszer, amely magasan meghaladja mind kidolgozásban, mind hangtulajdonságaiban a vele szemben támasztható követelményeket. Az ár-minőség kapcsolat hihetetlenül jó. Egy közelebbi találkozást kár lenne kihagyni!

jazz:
20”x16” lábdob, 10”x8” és 12”x10”
tamok, 14”x14” állótam,
14”x5. 5” pergődob

 

 

fusion:
22”x16” lábdob, 10”x9”, 12”x10”
és 14”x12” tamok, 14” x 5.5” pergődob.

 

 

 

standard:
22”x16” lábdob, 12”x10”, 13”x11”
tamok, 16”x16” állótam, 14”x5. 5”
pergődob.

 

 

studio:
22”x16” lábdob, 10”x9”, 12”x10”,
14”x12” és 16”x14” tamok,
14”x5. 5” pergődob.

 

 

 

standard:
22”x16” lábdob,
12”x10”, 13”x11” tamok
és 16”x16” állótam,
14”x5.5” pergődob

 

 

 

fusion:
22”x16” lábdob,
10”x9”, 12”x10”,
14”x12” tamok,
14”x5.5” pergődob

 

voyager:
18”x14” lábdob,
8”x8”, 10”x8” tamok
és 12”x10” állótam
12”x5” pergődob

 

pluszpontok:
megjelenés, kidolgozás, hangtulajdonságok, ár-minőség
kapcsolat mínuszpontok:
Pergődob sodronya

Leghátul áll a sorban, tehát a kezdők számára tervezett típus, ennek ellenére igen nagy gondossággal és odafigyeléssel készítették el a V szériát. A Mapex dinamikus fejlődése sokban köszönhető a hosszú időre tervezett céltudatos technológiai-, és marketingmunkának, és ez a hozzáállás előbb-utóbb komoly eredménnyel jár. Ebben az árfekvésben párját ritkító minőség biztos garancia lesz arra, hogy örömet okozzon a dob akár zeneiskolai, akár magánhasználatban is.

A testek anyaga hársfából készül, cca. 8 mm-es falvastagságban, kilenc réteg van egymásra ragasztva. A dobok fóliázottak, nyolc szín választható jelenleg, ezek a Light Blue, Metallic Green, Burgundy, Midnight Blue, Diamond Silver, Abalone Red, Abalone Black és Black. A karikák és a többi fémrész krómozása igen jó minőségű, a mechanikus részek kidolgozása nagyon szép. A tamtartók stabilak, az egész dob szolíd felépítésű, megbízható.

Az állványzat duplalábas, a pedálok korrekt működésűek. Fa pergődobbal szállítják, és taiwani Remo bőrökkel.

A Tamokon, átlátszó Ambassador, a pergőn fehér Ambassador, a lábdobon pedig Pover Stroke III tipusú.

A nagydobon fából készült káva található. Meglepő a gyárilag összeállított szettek gazdag választéka.

A dobok hangja igen flexibilis, a gyári szetteknek köszönhetően bármilyen stílusra kiválóan összeállítható egy optimális konfiguráció. Jó megbízhatóságú dobok, és hála a korrekt kereskedői szemléletnek, esetleges szervízelésük, pótalkatrész-ellátásuk biztosított.

Ár-minőség viszonylatában is jó választás a Mapex V, akár kezdők, semi-profik, vagy profiknak másodhangszerként. Forgalmazza: Tam-Tam Dobcentrum Várható irányára: 140.000 Ft (gémes állvány nélkül!)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak