HÁRTYAaudió – dvdajánló Djabe: táncolnakakazlak – 2004

A Djabe minden bizonnyal Magyarország legismertebb világzenei együttese. A szélesebb közönség fülében hangzatosan csengő műfaji megnevezés ezúttal árulkodó, a zenekar ugyanis egzotikus hangzásvilágú, szórakoztató muzsikájában a viszonylagos popularitást a minőséggel ötvözi, a könnyű befogadhatóság keretein belül. A Djabét így nem elképesztően fajsúlyos művészi alkotások miatt kell értékelni, hanem azért, mert a nagyközönség körében – remélhetően némi ízlésformáló hatással – igényes produkciókat népszerűsít, s ezt a stílus magyar viszonylatában még mindig ritka, profi menedzsmenttel és minden ízében átgondolt, intenzív promóciós munkával támogatva teszi.

A csapatot Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek) alakította 1995-ben. Az elnevezés – Djabe – afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent, ez születése óta meghatározza az együttes kísérletező kedvét. Az alapítókhoz 1997-ben csatlakozott Barabás Tamás basszusgitáros, aki zenei rendezőként ma is alakítja a hangzást. Az együttesben Kovács Ferenc trombitán, szárnykürtön és hegedűn játszik, Banai Szilárd dobol, Kovács Zoltán pedig pedig a billentyűs hangszereket kezeli. A csapatnak annak idején már második nagylemezét Arany Zsiráf díjjal jutalmazta a szakmai zsűri, 2002-ben pedig a tagok az eMeRTon díjat is átvehették. Az együttesnek az általános igényesség lett védjegye a honi világzenei érában, amelyben szokatlanul sok kiadványt megjelentetve minden tekintetben magas nívóra törekszik. Legutóbbi stúdiólemezük, a 2003-as Táncolnak a kazlak valódi különlegesség, hiszen a zenekar az alapító-gitáros Égerházi Attila édesapjának, a kiváló alföldi festőművésznek, Égerházi Imrének állított rajta emléket. A korong kompozícióit az ő festményei ihlették, melyeket meg is csodálhattuk a borítón. Ennél azonban érezhetően több fantáziát rejtett ez az izgalmas szinesztézia, így a zene nézniés látnivalóval, audiovizuális csemegét kínálva látott nemrégiben napvilágot „az első magyar DVD-Audió lemez”-en. Hogy mit is jelent ez? Mindenekelőtt a Táncolnak a kazlak teljes hangzóanyagát 5.1-es surround hangzásban és DVD-Audió készülékekben pluszban elérhető stúdió minőségű hangsávokban. A számok hallgatása közben a képernyőn az épp témául szolgáló festmények jelennek meg, ám a lemez különlegessége korántsem ebben, hanem a rajta található extrákban lelhető. Ezek sorában nézhetjük meg a „Gyimesi hegyek” videóklipjét, mely Égerházi Imre saját videófelvételeiből készült, ezen kívül láthatunk egy 1974-es portréfilmet a festőről és egy werkfilmet a zenekarról. A galériában található közel 100 darab Égerházi Imre festmény átfogó képet ad a művész munkásságáról. A teljes kiadványt tehát a piktor előtti tisztelgés teszi egyöntetűvé és összetetté, ennek a szép emlékezésnek pedig legérdekesebb, legötletesebb részlete a Repülés/Jégvilág című szám kommentárral kiegészülő animációs klipje, amelyben a technika segítségével életre kelnek, mozogni kezdenek a festő képei.

A kiadvány magas promóciós értékét a nemzetközi PRince Award PR-fesztiválon nagydíjjal jutalmazták, művészi tartalmát pedig vélhetően nemcsak a Djabe rajongók fogják elismerni. A „Táncolnak a kazlak” kiadványsorozatot egyébként a 2005 tavaszán megjelenő DVD-Video duplalemez fogja lezárni, melyen a 2003-as turné alkalmával Budapesten, a Petőfi Csarnokban rögzített koncert teljes anyaga jelenik majd meg.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak