Meinl és Headliner kongák

Ebben a számban a doboknak egy olyan szegmensét vesszük górcső alá, mely a dobosok többségének a távoli egzotikum és misztikum homályába burkolózik, mégpedig az ütőhangszerek, azon belül a kongák világa. Bizonyára sokat nézegette, ütögette őket minden becsületes, hangszerboltba járó dobverőnyüvő, gondolatban Latin-Amerika zenei világához társítva. Ez így helyes, hiszen a klasszikus vonal mellett egy-két éve újra megfigyelhető a latin zene térhódítása, bár mostanában a legkülönbözőbb zenei műfajok alkalmazzák ezt a több helyre ideálisan illeszkedő hangszert és különböző testvérkéit. Megnőtt az igény a bőséges kínálatra is, máris jól látható az ütőhangszeresek (perkások) számának örömteli növekedése. Éppen ezért fontos, hogy ezen a téren is pontos ismereteket szerezhessen mindenki, az egyszeri érdeklődővel kezdődően, aki még nem talált rá a helyes, vagyis személyes ösvényre.

Az általánosan elfogadott vélemény szerint a legcsodálatosabb hangú kongák forrása Kuba, a hangszer és a műfaj egyik szülőhazája. Az utóbbi évtizedekben azonban számos olyan cég is ismertté lett, mely a világ más tájain kamatoztatta a hangszer készítésének évszázados tapasztalatait. Ezek közül is kiemelkedik a németországi Meinl cég, amely több mint 20 éves fennállása során zenészeinek tapasztalatát és a régi mesterek tudását ötvözte a német precizitással. Még a ’70-es években elsőként hozott létre Thaiföldön egy ütőhangszerek készítésére szakosodott gyárat, mely kihasználta a helyi adottságokat (az ott és Brazíliában is őshonos gumifa, a Hevea brasiliensis jelenlétét), amelyből tradicionálisan a kongák és bongók teste készül. Ezzel a lépéssel utat mutatott más hangszergyártók számára is. Elsőként alkalmazta az ütőhangszerek testének készítésénél az üvegszálas technológiát is, ez azóta minden percussiongyártó cég kínálatában megtalálható.

A teszt első darabja, a Meinl Duo Conga félig használja ezt az újítást, mivel ennél a modellnél is egyedi, csak a Meinlnél alkalmazott koncepcióval találkozhatunk. A test két részből áll, egy felső fa részből, illetve egy alsó üvegszálas testből, így ötvözve a fa meleg hangját az alsó üvegszálas rész kirobbanó „slappy” hangzásával. Használat és szállítás közben is hálát adhatunk a tervezőnek, ugyanis az üvegszálas test lényegesen könnyebb, strapabíróbb a fánál. A Meinl Duo Conga párban kapható, 10” és 11”-es méretben, 4 féle színben. A Meinl nagyvonalúságának köszönhetően egy ideje már ezt az olcsóbb kategóriájú hangszert is bivalybőrrel szerelik fel, ami idáig csak a profi kongákon volt megtalálható. Ára állvánnyal együtt 105 000 Ft és méretei (normális esetben a klasszikus szettnél a legkisebb a 11”-es test) miatt elsősorban kezdő ütősöknek ajánlom, akik jó áron szeretnének jó minőségű hangszerhez jutni.

Ugyanebből a kategóriából való a második tesztelt modell is, a Headliner márka Wood Percussion családjának kongája. Méreteit illetően ugyanakkora paraméterekkel (10”, 11” test) rendelkezik, mint a Meinl Duo, de itt egy tiszta gumifa testtel állunk szemben, ennek köszönhetően egy lényegesen naturálisabb sound tulajdonosai lehetünk midőn a hangszer gazdáivá válunk. Sajnos a teljes fa test (főleg kisebb méreteknél) a hangerő rovására megy, valamint kevésbé éreztem átütőnek a már említett „slap” hangokat. Viszont roppant szimpatikus a gyártó azon hozzáállása, miszerint a szettet kétfajta (különálló, illetve központi) szubjektíven választható állványzattal lehet megvásárolni, és ez az áron mit sem változtat. Azt gondolom, itt érkeztünk el a Headliner konga mindent elsöprő érvéhez, az árhoz. Ugyanis a szett ára állvánnyal együtt 89 000 Ft. Az aktuális lehetőségeket áttekintve egyik cég kínálatában sem találtam ilyen áron kongapárt, ráadásul állványzattal! Éppen ezért javaslom azoknak, akik még csak olcsóbb tanulópénzen szeretnének ismerkedni az ütőhangszerek világával.

A harmadik hangszer ismét a Meinl cég kínálatából való, ez pedig a Meinl Marathon Exclusive. Ezzel a hangszerrel a Meinl már nemcsak a kezdő, hanem a haladó, sőt a professzionális felhasználókat célozta meg. Erre utal a kidolgozás, a kétrétegű gumifa test, amely a négy klasszikus szín mellé (bordó, barna, sárga és natúr) kapott egy parafa mintázatú nagyon szép és igen különleges borítást is. A krómozott szerelvények, valamint a szintén krómozott acél SSR (angolosoknak Safe and Sound Rim) káva egyszerre biztosít használójának kényelmes játékot és könnyű hangolhatóságot. A bőrök itt is a már említett masszív Buffalo bőrök. A Marathon Exclusive méretkínálata is egyértelműsíti a kvalitásra való törekvést, hiszen itt már külön-külön is megvásárolható testekkel találkozunk, mégpedig klasszikus méretekben: 11”, 11 3/4”, 12 1/2”. Ennél a modellnél a cég ismét kényeztet minket, hiszen mindegyik testhez kapunk egy hozzávaló krómozott állványt, mégpedig olyan összegért, hogy első ízben amikor találkoztam a hangszerrel, hosszú percekig dörzsölgettem a szemem az árcédula láttán. Nem véletlen, hogy ez a Meinl cég egyik legkeresettebb szériája. A tételek a következők: 11” Quinto + állvány: 67 000 Ft, 11 3/4” Conga + állvány: 72 000 Ft, 12 1/2” Tumba: 77 000 Ft. Ezt a hangszercsaládot a lehető legszélesebb körben tartom alkalmazhatónak, hiszen árából fakadóan ugyanúgy vásárolhatja egy hosszú távra gondolkodó kezdő, mint egy reálisan szemlélődő aktív zenész. A Marathon Exclusive megállja a helyét stúdióban, a színpadon és az otthoni szobában gyakorlás közben egyaránt.

A hangszerek magyarországi képviselete a TamTam Dobcentrum, ahol a Meinl és a Headliner cég egyéb ütőhangszereit is szemügyre veheted.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak