Új lemezzel jön a Chumbawamba

A Chumbawamba zenekart nyilván senkinek nem kell bemutatni, új lemezét azonban igen. Az új akusztikus, A Singsong and a Scrap című album először tartalmazza tiszta és egyszerű dalok gyűjteményét. Az anyag nem illik bele egy kategóriába sem, mivel mind a "nyolc lábával" különböző helyeken áll: hagyományos angol zene; ‘akusztikus’ pop; világi kóruszene; csengően akusztikus kántálás keveréke a zene. Ennek lehetnek fültanúi azok, akik november 17-én ellátogatnak a Petőfi Csarnokba, a Chumbawamba magyarországi lemezbemutató koncertjére."A Singsong and a Scrap" címú album bemutatója

" Hogyan és miért keletkezett ‘A Singsong and a Scrap’

Az egész akkor kezdődött, amikor a Chumbawamba 2003-ban újra felvette 1986-os albumát, az ‘English Rebel Songs’-ot, majd az albumot feltűnés nélkül újra kiadták. Ez igazán remekül sikeredett, ezért elhatároztuk, hogy adunk néhány kisebb koncertet hangszerkíséret nélkül adva elő a dalokat. Élvezet, kihívás és nevetés, a teljes színpadot betöltő, színes kabaré nélkül, ami mögé el lehetne rejtőzni. Szalagról játszott visszatérő ritmusok, hangos gitárok nélkül!

Végül, amikor világossá vált, hogy a 8-tagú Chumbawamba egy hosszú szünetre készül, a csapat akusztikus/énekes szekció (Boff, Lou, Jude és Neil) megegyeztek, hogy belemerülnek valami sokkal mélyebb és szélesebb körű dologba, mint ezeknek az egyforma angol lázadó daloknak az összegzése. Tehát elkezdtünk több show elemet belevinni, felvettük a hangszerekhez a harmonikát, ezernyi új dalt írtunk, és fokozatosan átalakultunk a ‘A Singsong and a Scrap’ alkotócsapatává.

Az új akusztikus Chumbawamba album először tartalmazza tiszta és egyszerű dalok gyűjteményét. Dalok, radikális hanggal, dalok a Chumbawamba jellegzetes négyrészes harmóniával és fülbemászó kórussal, de legfőbbképpen olyan dalokkal, amelyek nem hangmintákból és szintetizátor dallamokból áll össze. Ne feledd, a ‘A Singsong and a Scrap’ nem illik bele egy kategóriába sem, mivel mind a "nyolc lábával" különböző helyeken áll: hagyományos angol zene; ‘akusztikus’ pop; világi kóruszene; csengően akusztikus kántálás …

Számos barátunkat hívtuk meg a zenéléshez. Barry Coope, Jim Boyes és Lester Simpson – a világ szerintünk legjobb énekegyüttese; John Jones és Ian Telfer az Oyster Band-ből; dudások, James O’Grady; Andy Cutting, harmónium/amerikai orgonán, aki igazán valaki az angol népzene világában; és két turné harmonikásunk, Richard Ormrod és Winkie Thin.

És a szokásos néhány hónap a finomhangolásra, és rétegezésre, ami a lemezfelvétel után jön – lefaragni a dolgokból, felépíteni a ritmust, átszűrni a digitális billentyűzet hangokat – tehát szinte vissza kellett mennünk az időben. Ez alkalommal egy olyan felvételt akartunk készíteni, ami nyitott volt és egyszerű, és kevésbé kifinomult. Egyszerűen azért mert azt akartuk, hogy a dolgok hangja másképp szóljon, és nem akartunk minden alkalommal ugyanolyan albumot létrehozni.

Ez az új Chumbawamba album, csakúgy mint az előzők, kezdésről és változásról szól. És ami még ennél is többet jelent, élveztük minden egyes pillanatát. Újra öröm volt megpróbálni valami különbözőt, és öröm kimenni, kiállni a színpadra és ezeket a dalokat énekelni.
2005 július."

——————————————————————————–

A Singsong and A Scrap – Gondolatok az albumhoz

1 Nevetés háború idején
Soha nem lehet elég háborúellenes dalt írni. Ez a dal válasz volt arra a általánosan elterjedt téves nézetre, miszerint a Chumbawamba csak ‘siránkozó’ dalokat ír, rosszkedvű, morgó és panaszkodó dalokat. Eredetileg egy nagy közös nótaként indult, de végül csendesebb és szomorúbb lett.
(Ének – John Jones ; Harmonika- Winkie Thin)

2 William Francis
Bizonyított, ha ugyan kellenek bizonyítékok, hogy az anyagi gazdagág nem feltétlenül hoz boldogságot. William Francis 1655-ben született egy East Yorkshire-i földbirtokosi nemes családba. Apja nyomdokaiba lépett, főnemesként uralkodva népén, azok munkájának gyümölcsén élősködve. Mire 40 éves lett, húszezer hold földterülettel rendelkezett, 700 fős hadserege volt, és a király tanácsadójaként működött gazdasági és vagyonszerzési ügyekben. Azonban magányos volt, elkerülte a kapcsolatokat, nem voltak közeli barátai, és egyedül halt meg – kedvenc lovára, Magentára hagyva minden összegyűjtött gazdagságát. Egy figyelmeztető történet.
(Síp – James O’Grady ; Amerikai orgona – Andy Cutting)

3 By and By
"Ne vesztegess időt a gyászolásra. Szervezz." (Joe Hill, dalszerző utolsó szavai.) Egy dal a svéd születésű dalszerző emlékére, akit radikális szavai börtönbe juttattak, majd a kivégző osztag elé a Szabadok Földjén 1915-ben.
(Ének- John Jones ; Uilleann duda- James O’Grady ; Harmonika – Richard Ormrod)

4 You Can (1932 Mass Trespass)
1932-ben Anglia területének nagy részét az Egyház, az Állam, vagy vagyonos földtulajdonosok birtokolták. Egy áprilisi reggelen, a Hayfieldi Peak Districtből indulva, néhány száz menetelő minden figyelmeztetés nélkülmagánterületeken sétált át. Ez volt Anglia első tömeges birtokháborítása. A menetelőket botokkal felszerelt vadőrök tartóztatták fel. Rövid összecsapás alakult ki, mely után a vadőrök visszavonultak, és a menetelők folytatták útjukat. Visszaérkezvén a falujukba, egy csapat rendőr letartóztatott több menetelőt, és néhányat 18 hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéltek. Azonban az emberek számára új lehetőség nyílt meg, és most már valóban elkezdtek magánterületeken átjárni. A kormány lépésről-lépésre arra kényszerült, hogy elismerje a nyilvános Átjárási Jogot, és mindenki számára megnyissa a földet. Egy inspiráló dal!
(Harmonika – Winkie Thin)

5 Walking Into Battle With The Lord
Különböző fundamentalista csoportok azzal fenyegetőznek, hogy elpusztítják a világot. Elpusztítják az embereket a bagdadi piacon, a londoni buszokon, a New York-i irodákban és az afgán esküvőkön. Indulj harca az isteneinkkel a mi oldalunkon.
(Ének – John Jones / Coopes, Boyes és Simpson)

6 When Alexander Met Emma
Emma Goldman 1889-ben érkezett New Yorkba, radikális nézetekkel, pénz nélkül. Érkezése első napján a Sach kávézóban ült egy asztalnál egy fiatal, Alexander Berkman nevű anarchistával, akivel azelőtt soha nem találkozott. Itt kezdődött a két ember élethosszig tartó kapcsolata és szerelme. 1892-ben kitervelték, hogy merényletet követnek el egy vállalat főnöke ellen, ami bérgyilkosokat bérelt fel, hogy megölje a sztrájkoló munkásokat. A merénylet nem sikerült, és Berkman 14 évre börtönbe került. Emma és Alexander kapcsolata 1936-ig tartott. Az első napon, amikor találkoztak, Emma megbotlott és Alexander elkapta őt. "Megmentettem az életed!" mondta. "Remélem én is meg tudom menteni egy napon a te életedet."- válaszolta Emma.
(Harmonika és síp – Winkie Thin)

7 Fade Away (I Don’t Want To)
Egy dal, amit egy 45 éves punkkal való kocsmai beszélgetés inspirált, aki elmondja, hogy hogyan kérdezgetik őt állandóan az emberek a munkahelyén, "hogy-hogy nincs tüskés hajad, ha punk vagy?" És a válasz, amit ad "a punk érzés az itt belül van (mutat a szívére), nem kell hozzá ruha, hogy bizonyítsam."
Hegedű – Ian Telfer ; Harmonika – Winkie Thin)

8 Bank Robber
Tradicionális angol radikális népdal – ami a Clash szerzeménye. Joe Strummer emlékére, aki mindannyiunkat sokféle módon inspirált, és aki túl fiatalon halt meg.
(Ének – Coope, Boyes és Simpson, Richard & Winkie)

9 Learning to Love
Az angol néphagyomány tele van gyönyörű dalokkal, amelyek egy hűséges lányról szólnak, aki a tengerparton várja, hogy szerelme visszatérjen a háborúból. Néha visszatér, néha nem. Nem ez számít: a várakozás a fontos. Ebben a dalban elhatározza, hogy nem lődörög tovább a tengerparton.
Amerikai orgona – Andy Cutting ; Cselló – Winkie Thin)

10 The Land of Do What You’re Told
Sirám a kor miatt, amiben élünk. A cinikus, nosztalgikus, 40-es nézőpontunkból úgy tűnik, hogy az engedelmesség eluralkodott. Nem tanácsos kérdezni, és kétségbe vonni dolgokat. A dokumentumfilmeket felváltották a valóság show-k és mindenki híresség akar lenni.
(Ének – Coope, Boyes és Simpson ; Hegedű – Ian Telfer ; Harmonika – Winkie Thin)

10 Bella Ciao
Egy dallam, amit az olaszországi koncerteken tanultunk a közönségtől. Eredetileg a rizshántolóban dolgozó nők énekelték – panasz a végeláthatatlan gürcölésről és gondról, amiből sivár életük áll. A második világháborúban a "Bella Ciao" új életre kelt, mint a gyülekező olasz partizánok dala. A genovai látogatás után új szöveget írtunk a dalhoz a 2001-es G8 csúcs során, ahol a rendőrség lelőtt egy fiatal tüntetőt Carlo Giuliani.

11 Smith and Taylor
A Ribblehead Viaduct a Yorkshire Dales-ben egy gyönyörű és impozáns szerkezet – az 50 méter magasba nyúló ívek 250 méter hosszan húzódnak végig, és elbírják a gőzmozdonyok és személyvonatok súlyát. Nem messze ettől van eltemetve az a több mint 400 ember, aki építette. Smiths, Taylors, Wilsons, Deans… minden nagy mű rejtett vesztesége. Ez a dal értük szól: az emberek, akik az életüket kockáztatták, hogy felépítsék körülöttünk a világot.
(Fúvós (melofon) – Richard Ormrod ; Harmonika – Winkie Thin ; Heaton Village Brass Band)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak