Lejegyzések

Steve Gadd ma már a dobolás emblematikus alakja. A ’70-es évek ritmikai forradalmának meghatározó úttörője. Szinte mindenkivel játszott az élvonalból. Különösen kiemelkedő a Chick Coreával eltöltött időszaka.

A most bemutatott szólói illetve négyezései a Steps együttes „Step By Step” című lemezéről valók, ha jól tudom, 1979-ből. Az együttes 1981-ben a Debreceni Jazz Fesztiválon is fellépett, de ekkor már Peter Erskine dobolt benne (még nem elég meggyőzően Steve Gaddhez viszonyítva). Az együttes a könnyedebb fúziós jazz felé kacsintgatott inkább. Vezetője Mike Mainieri vibrafonos volt. Michael Brecker szaxofonozott, Don Grolnick billentyűzött, Eddie Gomez bőgőzött.

A lejegyzésből és a felvételből sok mindent megtudhatunk Gadd swingjátékával kapcsolatban. Tudatos építkezés, önfegyelem, hatalmas muzikalitás és technika. Sokak számára kissé „mérnöki”, de zseniális. Mindemellett egyéni hangzásavan, ami a dobok speciálisan tompított hangolásából, a cintányérok kiválasztásából (K Zildjian – a régi, még kézzel készített modellek) és a rá jellemző kidolgozott megütésből adódik.

A mai ifjú titánok mellett néha érdemes rákattintani az „öregre”. Az ő példaképei Elvin Jones és Tony Williams voltak! Mai felvételein (Internet!) kevesebb hangot játszik bölcs értelemmel és humorral. Játéka ASZÚ BOR!

KOTTA 01.
KOTTA 02.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak