Beszámol a Magyar Zenei Exportiroda

A Magyar Zenei Exportiroda 2005. szeptember 1-én kezdte meg működését. Az iroda feladata, hogy a hazai pop, rock, metal, elektro, underground, jazz, folk- és világzenei produkciókat képviselje a külföld felé. Első hírlevelükből az is kiderül, hogyan végezték eddig a dolgukat. Egy biztos, nem tétlenkedtek. Beljebb többet.Az alábbiakban az iroda eddigi működése során lebonyolított, valamint a jelenleg futó programjaink rövid leírása olvasható:

Sziget Professional Area
A Magyar Zenei Exportiroda a Sziget Fesztivál keretében 2005. augusztus 10. és 16. között szakmai helyszínt működtetett az érdeklődő hazai és külföldi vendégek számára. A Sziget Music Expo – Professional Area elnevezésű rendezvény egy több évre tervezett hosszú távú projekt első állomásaként kapcsolódási pontot kívánt biztosítani Kelet-közép- és Nyugat-Európa zenei piacai között. A régió legnagyobb zenei rendezvényének számító Sziget Fesztivált évek óta számos hazai és külföldi szakember látogatja, s a Professional Area a jövőben is ezt az adottságot hivatott kihasználni és fejleszteni azáltal, hogy szervezett formát biztosít a szakmai kapcsolatok bővítésére.

Találkozó és egyeztetés a hazai szakmával
Eddig két alkalommal, szeptember 8-án és november 22-én szerveztünk szakmai találkozókat, amelyek keretében folyamatos párbeszédet kezdeményeztünk a hazai zenei élet jeles képviselőivel. Hasonló összejöveteleket terveink szerint két-háromhavonta tartunk majd, s ezeken remélhetőleg egyre tágabb körben ismertethetjük terveinket, s egyre többen gondolkodhatunk együtt az előttünk álló feladatokról.

Magyar stand a Popkomm-on
Az Exportiroda a kiállítás történetében először állított magyar standot a berlini Popkomm zenei szakvásáron. A 2005. szeptember 14. és 16. között lezajlott esemény során megbeszéléseket folytattunk a többi európai ország exportirodáival és egyéb szakmai szervezetek képviselőivel, s előzetes megállapodásokat kötöttünk több lehetséges nemzetközi együttműködés kapcsán. Az egyes produkciók iránt komolyabban érdeklődő látogatók részére összesen kb. 200 darab promóciós CD-t és DVD-t osztottunk ki, s a nyomtatott szóróanyagokból is több száz darabot vittek el.

Magyar stand a Womex-en
2005. október 26. és 30. között Newcastle-ben rendezték meg a Womex nemzetközi világzenei szakvásárt, amelynek keretében a Magyar Zenei Exportiroda más hazai szervezetekkel közösen magyar standot állított. A standot rengeteg érdeklődő kereste fel, s ennek köszönhetően meglévő kapcsolatrendszerünk is tovább bővült. A rendelkezésre bocsátott különböző nyomtatott szóróanyagokból több száz darab fogyott el, s az egyes produkciók iránt komolyabban érdeklődő látogatók részére a biográfiák mellett összesen kb. 150 darab promóciós CD-t és DVD-t adtunk át.

HungaroConnections 2006/I.
Elindult az Előadóművészi Jogvédő Iroda és a Magyar Zenei Exportiroda által közösen lebonyolított HungaroConnections 2006/I. támogatási program, amely az egyes zenekarok (és szervezőik, menedzsmentjeik) közötti nemzetközi együttműködések kialakítását hivatott elősegíteni.

Beindult az MXH portál
A Magyar Zenei Exportiroda hivatalos honlapja 2005. november 4-én kezdte meg működését. Célunk, hogy a kétnyelvű (magyar és angol nyelven szerkesztett) portál átfogó és hasznos információkkal lássa el egyrészről a hazai szakmát, másrészről a külföldi érdeklődőket. Honlapunk (és az itt található adatbázis) fejlesztése és frissítése folyamatos, s az esetleges hibák és hiányosságok kiküszöbölése érdekében minden észrevételt szívesen fogadunk az andras.berta@mxh.hu címen.

A honlaphoz kapcsolódó hír, hogy a jövőben beindítjuk angol nyelvű hírlevél szolgáltatásunkat is, amely a magyar zenei élet friss híreiről informálja majd külföldi (és igény esetén hazai) partnereinket.

Hungarian Spirit válogatáslemezek
Készülnek a Magyar Zenei Exportiroda 2006-os válogatás CD-i, amelyek terveink szerint a Hungarian Spirit címet kapják majd. Stílusonkénti bontásban összesen öt válogatást készítünk, amelyek a folk, global-beat, elektronika-fúzió, pop-rock, és metal-hardcore műfajokat fedik le.

Egyéb külföldi szakmai programokon való részvétel
Az iroda képviseletében Szép Fruzsina irodavezető a következő rendezvényeken vett részt meghívott előadóként: Music and Media (Tampere, Finnország), Pop-Open 2005 (Stuttgart, Németország).

Európai Zenei Platform (European Music Platform) tagság
A European Music Platform az európai zenei exportirodák és egyéb szakmai szervezetek hálózata, amely uniós szinten képviseli a zenei szcéna érdekeit. A Platform a brüsszeli székhelyű Európai Zenei Iroda (European Music Office – EMO) kezdeményezésére jött létre, s az Európai Unió is támogatja. Az EMO vezetőivel folytatott egyeztetések eredményeként a Magyar Zenei Exportiroda már idén teljes jogú taggá vált.

Egyeztetések az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel és az Előadói Jogvédő Irodával
Képviselőink tárgyalásokat folytattak a két jelentős hazai jogvédő iroda vezetőivel. Az egyeztetéseknek köszönhetően megnyílt a lehetőség arra, hogy az exportiroda a jövőben mindkét szervezettel stratégiai partneri viszonyt alakítson ki.

A fenti témakörök bővebb kifejtését és további híreinket megtalálja honlapunkon, a www.mxh.hu címen.

(C) 2005 Magyar Zenei Exportiroda

Összeállította: Berta András – program koordinátor

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak