Talamba ütőegyüttes újat alkotott

A világon először, a Talamba (Grünvald László) írta át a mindenki által jól ismert zeneszerző, Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” című művét ütőhangszerekre, és idén elkészült Borogyin: Igor Herceg operájából „A Poloveci táncok” ütőhangszeres változata is, melyet Kováts Zoltán főiskolai docens írt át az együttes számára.Az együttes 1999 szeptemberében alakult a Debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ütőhangszeres hallgatóiból. Alapítója és művészeti vezetője Szabó István, főiskolai adjunktus. A csapat nyolc, profi ütősből áll, akik egyaránt játszanak komolyzenét és látványos elemekkel kiegészített show jellegű műsorokat. Hangszerbemutatókat tartanak gyerekeknek, templomi hangversenyeket adnak, és fontosnak tartják a kortárs ütős irodalom népszerűsítését is.

A Talamba ütőegyüttes főként saját szerzeményeit játssza, ahol a „konyhai” eszközök megszólaltatásától kezdve, a pantomim játékon keresztül az átiratokig, minden megtalálható (afrikai zene, polinéz ritmusvilág, latin dallamok „Egy csirke élete” című mesejáték képekkel stb.).

A repertoárból természetesen nem hiányoznak a ‘60, ‘70, ‘80, ‘90-es évek slágerei sem, persze egy kicsit „megfűszerezve” sajátos humorral, ahogy az egy igazi ütőshöz illik!

Az ütőegyüttes különlegessége a „teátrális játékmód”. (Saját koreográfia, ének, pirotechnikai eszközök, színházias hangulat). Idézem a Váci Naplóban megjelent cikk egy részletét: „…Még a szemeteskukát is püfölték. Ha a váci polgármesteri hivatal udvarán csillárok lógnának, azok is tele lettek volna, annyi érdeklődőt vonzott a szombat este, ahol az országosan ismert Talamba ütőegyüttes adott fergeteges koncertet.”

Tavasszal elkészül a második lemez is, amely már kereskedelmi forgalomba kerül. Számos külföldi szereplést tudhat maga mögött a csapat, és természetesen a jövőben rengeteg meghívásnak kell eleget tenni.

1999-ben elnyerték a Volksbank Paderborn város által alapított Fiatal Művészek Európában díját. A tagok országos versenyek állandó győztesei, illetve 3. helyezést értek el egy belgiumi nemzetközi versenyen. 2002-ben vették át a Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány „Debrecen város kultúrájáért” díjat.

Az együttes tagjai: Grünvald László, Kiss István, Márku Anikó, Nagy Tamás, Szabó István (művészeti vezető), Szitha Miklós, Tóth Zsolt és Zombor Levente.

„Az afrikai doboktól a boroshordókig a színpadon minden megtalálható, amiből egy csöpp hang is kicsalható. Felhőtlen szórakozás, vidámság, könnyűzene és komolyzene egyaránt minden korosztály számára, tehát: TALAMBA!”

Ha tehetik, látogassanak el a Talamba ütőegyüttes koncertjeire, higgyék el érdemes!

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak