LEJEGYZÉSEK – RÉSZLETEK ZISKÓ OLIVÉR

 DÍSZÍTÉS ÉS POLIRITMIKA JOBB Játsszuk végig a képleteket nyolcados tányérmozgással. Az összes lejegyzett groove-ot gyakoroljuk ki A-E tányérritmikákkal forgatva. Ha a jobb kezünk a cintányéron ritmizál a HH.-foot negyedeket játsszon. Utána improvizáljunk 4/4-ben a tányérritmikákra.

 

Egyéb díszítések
Játsszuk el az előző rész groove-jai közül legalább az első 5-öt az alábbi tányérritmikákkal is, ezután improvizáljunk a grooveokra a jobb kezünkkel a megtanult patternek segítségével, végül rögtönözzünk úgy, hogy az alap (bd+sd) is improvizatív.

Ha 4/4-es groove-ban forgatunk poliritmikus cintányér képletet, a groove-ot a képlet egyszeri körbeforgásáig annyiszor kell lejátszanunk, ahány tizenhatod érték a képlet hossza. Ha az adott feladatot 1 körbeforgásig eljátszottuk és rögzült, utána már csak a fix ütemszámú körökre kell koncentrálnunk.

GROOVE-OK ELTOLÁSA
Feladat:
-játsszuk el a fennti képleteket A-H-ig (a cintányéron nyolcadokat játsszunk) 1., jobb kézzel a lábcintányéron, 2., jobb kezünk a kísérőtányéron játszik, a HH foot negyedel, 3., jobb kéz a cintányéron, a HH foot a 2. és a 4. nyolcadot játssza, 4., a HH foot nyolcadokat játszik Moeller technikával, először úgy, hogy az első, majd úgy, hogy a 2. nyolcadon nyitja a tányérat.
– játsszuk el az összes képletet egy nyolcaddal előbbre tolva, az előbb leírt négy módon úgy, hogy a HH foot továbbra is az eredeti helyén marad,
– most játsszuk el a groove-okat egy nyolcaddal későbbre tolva,
– játsszuk a képleteket egy tizenhatoddal siettetve, az előbbihez hasonló módokon, – és egy tizenhatoddal késleltetve.
– Improvizáljunk körökre egy-egy képletet, mindkét irányú nyolcados eltolásokkal,
– u.e. tizenhatod értékű eltolásokkal.

Érdemes az összes eltolásos gyakorlatot metronómra játszani!

Segítség a nehezebb tizenhatodos tolásokhoz (negyedelő HH foot esetén)

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak