Tam-Tam hírek, újdonságok

BASIX  – Az egyik legdinamikusabban fejlődő kínai gyár számos újdonságot mutatott be. A legolcsóbb kategóriában piacvezető Classic széria még vonzóbb lehet, mivel mostantól némi felár ellenében Classic Plus néven a vastagabb, ún. Concept állványzattal is megvásárolható. További „extrák”, amelyek a Plus csomagba tartoznak: Remo dobbőrök, gömbcsuklós tamtartók. A Classic Plus széria a standard méret mellett már fúziós összeállításban is megvásárolható lesz. Az eredeti Classic széria is megújul, ezentúl kizárólag fapergővel készül, illetve külön tartozékként az állványzatához passzoló gémesállvány is kapható lesz.A Concept széria egyetlen jelentős újdonsága, hogy a fémpergő itt is fapergőre változik, így összességében sokkal komolyabb megjelenésű lesz. Módosul a lábgép is, a kotyogás megszűnik, a jobb minőségű csapágyazás miatt járása könnyebb lesz és kétállású filc/műanyag fejet kap. Még nem száz százalék ezért nem akarjuk elkiabálni, de lehet, hogy a fekete mellett matt bordó színben is kapható lesz.

A Custom széria nem változott, ha belegondolunk nem is nagyon tudna. 15o.ooo Ft-ért 1oo% nyírfa test, kifuratlan tamfelfüggesztés, gömbcsuklós tamtartók, fapergő, Remo bőrök, maszszív, duplalábas állványzat gémesállvánnyal… Végre van 16”x14”-os függőtam, tehát kb. 2oo.ooo Ft-ért tudunk 2 felső + 2 oldaltamos szerelést kínálni!!! A Custom modell továbbra is az egyik szenzáció a piacon.

A legérdekesebb újdonság azonban mégsem a dobok vagy állványok között található. Basix márkanéven ugyanis egy komplett és nagyon jó minőségű puha tokgarnitúra jelent meg. A kifejezetten esztétikus megjelenésen kívül a meggyőző anyagvastagság, a strapabíró, masszív fogantyúk és a kidolgozás minősége tűnik ki. A választék teljes, hiszen a dobtokok mellett dobverő tok, cintányér tok, állványos tok, duplázó tok, konga tok, bongó tok is kapható, némelyik modellből többféle is. Az első szállítmány már meg is érkezett, az árakról a mellékelt árlista ad tájékoztatást. Mindenképpen érdemes megnézni!

PEARL
Újdonságok minden szinten! Amerikában Soundcheck, Európában Target néven kerül forgalmazásra a Pearl legújabb „Entry-level” dobfelszerelése.

A dob megjelenése – nem csak első pillantásra – értetlenkedésre adhat okot, mivel bizonyos részei (pl. tamtartók) kifejezetten pofásak ugyanakkor egyéb tartozékain (pl. a felsőtamok babái) a már-már érthetetlen spórolás jelei mutatkoznak.

A hatrétegű mahagony testek fóliával borítottak, fapergődob és duplalábas állványzat tartozik a szettekhez. Három méretben: standard, fúziós és junior, valamint 3 színben: fekete, bordó és royal kék kapható. Magyarországi forgalmazása csak a megfelelő ár függvénye. Kedvező megállapodás esetén részletesebb bemutató a kővetkező számok valamelyikében lesz olvasható.

A kategóriája eladási statisztikáját világszerte toronymagasan vezető Export 47 és Export Select szériát érintetlenül hagyták. Ami egyértelmű: a Pearl az élénkebb színvilág felé nyit. Az Exportnál a Teal Metallic (világoskék) és a Concord Purple (lila), az Export Selectnél az Autum Fade, az Amber Fade és a Ruby Fade számít újnak. Utóbbi három kifejezetten gyönyörű, óriási sikerre számíthat.

Ugyancsak vonzó színekkel egészítették ki a Masters szériát is. A három lakkozott szín – Black Sparkle, Diamond Burst, Emerald Fade mellett négy szenzációs ún. RetroSpec borítást kapott a Masters, amelyek egyértelműen a régi idők megjelenését idézik. A White Marine Pearl kivételével ezek a borítások – Royal Gold, Abalone, Red Onyx – csak és kizárólag a Pearl Masters MSX 2003./01. szérián láthatók. Mivel a mai világban nagyon kedveltek a kisebb átmérőjű effect pergők, a Pearl bemutatta a FireCracker modelleket. A család négy tagból áll. A pergők 1o” x 5” és 12” x 5” méretűek, 1 mm vastag acélból vagy 8 rétegű nyírfából készülnek és 6 babával hangolhatók. Az S-2ooo pergőállványnyal bármilyen sett mellé könnyen odailleszthető.

Hardware téren jó hír, hogy a Pearl lábgépek csúcsmodeljét, a Magyarországon is nagyon népszerű Eliminatort a gyár egy ideje tokkal kínálja felár nélkül! A szimpla- és duplapedálhoz egyaránt járó tok maximális védelmet nyújt a pedálnak, vállpánt valamint külső és belső zseb található rajta.

PEARL PERCUSSION
A leggyorsabban fejlődő ütőhangszer család, melynek minősége hangzása és tulajdonságai olyanok, melyet csak a Pearl nyújthat. Ezzel a szlogennel reklámozza a cég ütőhangszer újdonságait. Mivel ezen hangszerek hangjait különösen nehéz szavakba önteni, csupán felsorolnám őket: a 4 különböző méretű „Bala”-kolomp, a Tri-Bells, a Tri-Agogo, a Charrasquita (Steel Tube), a Spirit Chimes, a Clave Block, a két méretű Ash Tone Block, a Tang Tang, és a 14”+ 15”-os Brass Timbales állványon.

MAPEX
A kifogástalan minőségű és szemet gyönyörködtető termékeket gyártó cég egyik legfontosabb újdonsága a Qszéria. Teljesen egyértelmű, hogy a Mapex nem önszántából dobta piacra ezt a szériát, hanem válaszként a világot elárasztó rengeteg olcsó tömegárura. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a gyár korlátozza a rendelhető mennyiséget. A Qszéria leginkább a néhány évvel ezelőtti Venusra hasonlít, kisméretű különálló babák, Pearl rendszerű dupla tamtartók, fémpergő és duplalábas állványzat jellemzi. Az egyelőre csak standard méretben, fekete és világosszürke metál színekben kapható Q-széria már csak igen kedvező ára miatt is hódítani fog.

A Magyarországon legfontosabb két széria – a V és az M – változatlan maradt. Egyetlen, de annál kellemesebb újdonság az M-széria színkínálatát kiegészítő gyönyörű natúr szín. Szuper, hogy már a 2oo.ooo Ft alatti árkategóriában is kapható ez a sokak által kedvelt és egyben az egyik legszebb szín.

A magyarországi Mapex forgalmazás ed- 49 2003./01. dig megakadt a Pro-M szériánál, azonban a márka szerelmesei hamarosan a teljes termékskálát megcsodálhatják, mivel a megújult Saturn Pro szériát valamint az Orion Classic és a Deep Forest szériákat is elkezdjük forgalmazni.

S ha már belenyúlunk a jóba, úgy gondoltuk, hogy néhány komolyabb pergőt is bemutatunk a magyar dobosoknak. Régóta kacérkodunk már pl. a Black Panther modellekkel, amelyekből lesz 2003./01. fémtestű és fatestű, jön Deep Forest Cherry sőt még az 5 mm vastag bronzból készült Solid Bronze pergő is.

Állványzat terén érdekesség az újjávarázsolt Janus Transmission Hat, melynek egyedülálló sajátossága, hogy használható simán lábcinállványként, de egy gyors átkapcsolással a Hi-Hat platnija máris a duplalábgép bal oldali platnijává változik. Kapható lesz a komplett verzió (Hi-Hat + lábgép) valamint csak a Hi-Hat is, amelyhez mindenki hozzákapcsolhatja a már meglévő duplázó kiegészítőjét. Ide tartozik még a Janus Ergo szimpla és duplapedál is.

A szimpla típusszáma JNSP-7ooo, míg a dupláé JNSP-75oo. Mindkettő már első pillantásra magára vonja a figyelmet érdekes megjelenésével, felépítésével. Duplaláncos és szíjas verzióban készülnek, a platni felületének egy darabja cserélhető, amely hozzásegít a legkényelmesebb lábpozíció eléréséhez. Még néhány apró figyelmesség teszi ezeket a pedálokat igazán vonzóvá, no és persze az, hogy ha minden igaz, tokkal együtt jönnek.

Végezetül ejtsünk szót a dobfelszerelések fontos kiegészítőjéről, a dobszékről. A Mapex kínálatában szerepel két extravagáns szék is, egy tigrismintás és egy leopárdmintás.

Mindkettő kapható kerek illetve bicikliülés formájú ülőkével. Nyilván akad kis hazánkban néhány „őrült” dobos, aki nyitott az ilyen jellegű különlegességek irányába.

DW
A tavaly 3o. évfordulóját ünneplő amerikai céget is elérte az „olcsósítási kényszer”. Ez persze nem azt jelenti, hogy a DW néven forgalmazott termékek ezentúl gyengébb minőségben készülnek, sokkal inkább azt, hogy a DW is egyre nagyobb figyelmet kénytelen fordítani a kedvezőbb árfekvésű termékeire, melyeket természetesen egy sokkal szélesebb szegmensnek ajánlhatnak. Az eddig Pacific néven forgalmazott szériák neve PDP-re (Pacific Drums and Percussion) változott és gyártásukat Mexikóba ill. Taiwanra telepítették.

A PDP család három szériából áll, ezek az LX, CX és FX szériák.

Az LX és a CX széria szinte mindenben megegyezik: anyaguk 1oo% amerikai 50 DOBOS Magazin juhar, a tamok kifuratlanok (RIMS felfüggesztés), a tamtartók gömbcsuklósak. A bőröket a Remo gyártja és a nagydobban benne van a szokásos DW tompító párna. Alapvetően kétféle állványzattal kínálják: vagy az 5 részes 9oo-as profi állványokkal, vagy a hasonlóan masszív 4 részes 8oo-as állványzattal, ahol az egyik cinállványért cserébe duplapedált adnak.

Az egyetlen (de legfontosabb) összeállítási lehetőség: 22”x 18”, 1o”x 8”, 12”x 9”, 14”x 12”, 14”x 5” pergő. Kiegészítésképpen 8”x 7”-os függőtam és 16”x 14”-os állótam rendelhető.

Az egyedüli különbség a két széria között, hogy az LX gyönyörű magasfényű lakkozást kapott (rögtön tegyük is hozzá, hogy 4 eléggé faramuci színben: fekete, mélypiros, sötétlila, világoskék), a CX pedig 3 rendkívül mutatós borítást, melyek a Black Onyx, Blue Onyx és White Onyx. Kettejük közül valószínüleg a CX számíthat nagyobb sikerre, mivel rendkívül kedvező áron kerül forgalomba. A család harmadik tagja lehet számunkra a legérdekesebb.

Az FX széria 1oo% nyírfából készült (úgy látszik a tavaly bemutatott Collector’s Birch széria óta rákaptak a nyírfára), egyébként összes jellemzője megegyezik az előző két maple szériáéval. A gyár itt már három összeállítást kínál:

1. 22”x 18”, 12”x 9”, 13”x 1o”, 16”x 14”, 14”x 5”
2. 22”x 18”, 1o”x 8”, 12”x 9”, 14”x 11”, 14”x 5”
3. 2o”x 18”, 1o”x 8”, 12”x 9”, 14”x 11”, 14”x 5”

Valószínűleg az FX széria shell-packban is kapható lesz és az alábbi magasfényűre lakkozott szinek közül válogathatunk: Saphir Black, Cherry Red, Regal to Royal Blue Fade, Tobacco Fade.

A masszívitásukról és hihetetlen precíz, ötletes kialakításukról híres DW állványok között szenzációs újdonság a 9ooo-es szimplapedál, a 9oo2-es duplázó és a 95oo-as Hi-Hat állvány.

Ez a hármas néhány olyan forradalmi újítást vonultat fel, amely mindenképpen megérdemel egy részletesebb elemzést, amelyre a következő számban kerítünk sort. Kedvcsinálónak csak annyit, hogy megszűnik a külön turbo ill. accelerator változat, ezután ugyanazon a pedálon kapcsolható lesz a két funkció. Magyarországi elterjedését várhatóan csak borsos ára fogja meggátolni.

GIBLALTAR
A kifejezetten állványzatokat és tartozékokat gyártó cég óriásit húzott a nemrégiben piacra dobott 56oo-as ill. 66oo-as sorozatokkal. Minden Gibraltar terméken látszik az elsőosztályú minőség. Az 56o7-es Hi- Hat állvány, az 56o8-as szék és az 5611-es lábgép pillanatok alatt sláger lett, de nagyon jól fogy az 56o9-es gémesállvány is. Sajnos a 66oo-as széria elsőre csak szettben érkezett, de már tisztán látszik, hogy darabonként is óriási sikere lesz. Az 5611 DB és 6611 DB duplázók pedig vitathatatlanul kategóriájuk legjobbjai.

Érdemes szót ejteni a Gibraltar karámokról is. A gyárilag előre összeállított karámokon kívül szinte bármilyen méretű és formájú karámrendszert össze tudunk állítani, hiszen a különböző méretű csövektől kezdve, a lábakon, bilincseken keresztül, a legapróbb alkatrészekig mindennel rendelkezünk.

GRETSCH
GRETSCH A neves amerikai cég idén elsősorban a remekül sikerült BlackHawk szériától és a rendkívül meggyőző Renown Maple szériától várhat további sikereket. A BlackHawk bevezetése óta nagyon kapós. Minősége kifogástalan, megjelenése megnyerő, szerelvényei kategóriáját felülmúlóak. 95.ooo Ft-os shell-pack ára több mint meggyőző, és hozzá legalább 3 féle Gibraltar állványzat közül választhatunk. Az ebben az árfekvésben nem túl gyakori fúziós összeállítás is népszerű nálunk.

A Renown Maple egy igazi ékszer a mai dobkínálatban. Bár a BlackHawk-kal együtt Taiwanon készül, mind megjelenésében, mind hangtulajdonságai tekintetében vetekszik amerikai társaival. A legfőbb újdonság, hogy ezentúl pergődob nélküli shell-packban is megvásárolható. A színek terén is van némi változás: megszűnt a Deep Black és a Deep Red, új viszont a Piano Black, a Red Cherry, a Magneta Purple és az Autum Burst. A shell-pack ára pergődobbal jelenleg 439.ooo és 449.ooo Ft között van mérettől függően. Szerencsére Magyarországon is egyre többen engedhetnek meg maguknak egy Gretsch Renown-t. Néhány boldog tulajdonos a példa kedvéért: Glatz Gábor, Tiba Sándor, Széll Tamás, Gyenge Lajos a legismertebbek közül.

Gretsch a Catalina szériából két új összeállítással jelentkezett. Mindkettő kisméretű, ún. Club-Kit, vintage nitron finish bevonattal. A pontos méretek:

16” x 16” nagydob, 8” x 6” és 1o” x 7” tamok, 13” x 13” állótam, 12” x 5” pergő vagy 18” x 16” nagydob, 12” x 8” felsőtam, 14” x 14” állótam, 14” x 5” pergő.

Előbbi shell-pack ára várhatóan 155 ezer, utóbbié pedig 145 ezer Ft körül alakul.

A rendelkezésre álló színek: White Pearl, modell készül az idei év folyamán, így tisztelegve a 12o éves jubileum előtt. Black Pearl, Silver Sparkle.

Nem elsősorban a magyar piacra készül, de mivel szép jubileumot jelöl mindenképpen említést érdemel a Gretsch dobgyártás 12o. évfordulójára kiadott két sorszámozott Limited Edition Be-Bop Custom szett.

Mindkettő mérete megegyezik: 18”x 14” nagydob, 12” x 8” felsőtam, 14”x 14” állótam és 14”x 5” pergődob. Kétféle színben készül: Champagne Sparkle Nitron borítással és Dark Walnut Lacquer lakkozással. Mindkét verzióból 6o-6o sorszámozott modell készül az idei év folyamán, így tisztelegve a 102 éves jubileum előtt.

SABIAN
A sok országban már vezető kanadai cég magabiztosan várta az elismeréseket, amelyeket nem titkoltan az XS2o-as széria bevezetésétől remélt. Túláradó önbizalmuk nem is alaptalan, hiszen a B2o-as ötvözetből készült cintányérok eléggé meggyőzően szólnak (elvileg ugyanebből az anyagból készül az AA, AAX, HH, HHX széria is), s ha mindehhez hozzávesszük, hogy áruk a B8 Pro és a PRO szériák között helyezkedik el, akkor beláthatjuk, hogy az XS2o-as széria nagyon sikeres lesz. Az XS2o-as egyébként teljes szériát takar, a splash-től a ride-ig minden méret található, egy részük medium és rock kivitelben egyaránt. Ami még jó hír, hogy medium és rock performance set is kapható. Részletes tesztet a következő számban tervezünk.

A másik fontos újdonság a Sabian palettáján az AA Metal-X széria. Az elsősorban rockdobosoknak kifejlesztett cintányérok hangosan és pregnánsan szólnak, némi előítéletemmel szemben minden tányér zenei, s ki merem jelenteni, hogy az AA Metal-X crash-ek számomra az utóbbi évek legkellemesebb meglepetését jelentik. Hiszem, hogy sok magyar dobos teszi le majd a voksot az új AA Metal-X széria mellett. Az XS2o-as mellett ez a sorozat is megérdemel egy bemutatót a következő számban.

ZILDJIAN
ZILDJIAN – A világ legnevesebb cintányér készĚtői leváltották a „nem túl acélos” ZBT Plus sorozatot.

Az utód a ZXT nevet kapta. Árfekvése sajnos az elődjénél kb. 10%-kal magasabb. Az első szállítmány április végén érkezik, a tesztelésére hamarosan sort kerítünk.

A ZXT szérián kívül még néhány sorozat büszkélkedhet új tagokkal, így pl. K-Custom: Fast crash 14” – 18”-ig, Left Side Ride 20” és 22”, High Definition Ride 22”.

Z-Custom: Mastersound Hi-Hats 14” és 15”, Projection Crash 18” és 19”.

FX: Azuka Timbale Cymbal 18”, Oriental Crash of Doom 18” és 20”.

MEINL
A németek gyorsan és biztosan törnek előre mind a cintányér, mind pedig az ütőhangszer gyártás terén. A tavaly ősszel bemutatott MCS óriási siker, a 14”HH, 16” CR, 2o” R szett ára 45.ooo Ft. Nemsokára komplett lesz ez a széria, hiszen lesz splash, további egy-két crash és china tányér is. Az árfekvéséhez képest túl jó MCS a Classics széria továbbfejlesztését vetíti előre, ami hamarosan be is következik.

Ez alkalommal azonban nem a cintányérokon volt a sor, sokkal inkább egy közel másfél évig tartó fejlesztés végére tettek pontot, melynek eredménye a Meinl Percussion Hardware rendszer.

A gondosan megtervezett és esztétikus tartórendszer végre sok ütőhangszeres életét és munkáját könnyítheti meg. Igaz, hogy ezen termékek egy részét konkurens cégek már korábban piacra dobták, 53 2003./01. viszont szinte megfizethetetlen áron. Az idén 25 éves Meinl hűen önmagához a minőség mellett a kedvező árat is szem előtt tartja. A család tagja pl. multi percussion tartó, chimes tartó, cabasa tartó, guiro tartó, stb. Az évfordulót többek között egy szenzációs ajánlattal szeretnék a vevők számára is emlékezetessé tenni: Meinl Classic MCC-11” + 12” kongapár állvánnyal + FWB-19o free-ride bongó + TMB Professional bongóállvány együtt várhatóan 139.9oo forintért. (Eredeti ár: 16o.9oo Ft).

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak