TESZT : Artbeat és Big Stick Extragrip dobverők

ARTBEAT – A Dobos Magazin előző számában láttam meg az Artbeat hirdetését, kíváncsiságomnak engedve rendeltem egy pár 5A verőt, és nem kis örömömre küldtek még egy pár Fusion és Groovy 5A modellt is, hogy írjak róluk tesztet.A verők legfőbb tulajdonsága, ami megkülönbözteti őket a többi hazai gyártásútól, hogy amerikai hickory fából készülnek. Ez a fafajta nagyobb sűrűségű mint a gyertyán, amelyet hazánkban használnak, ezért ha a verőket az azonos típusú gyertyánból készülttekkel hasonlítjuk össze, valamivel nehezebbeknek találjuk őket. A verők kiválasztása meglehetősen szubjektív folyamat, mindenesetre én kedvelem a hickory verők húzását, a „tömörebb” hatást, amit a kezemben érzek amikor fogom őket. A verők egyenesek, a súlyelosztásuk igen jó, a két verő közötti súlykülönbség nem nagyobb mint amit a világ bármely márkás verőjénél tapasztalhatunk. A felületkezelés méhviasszal történik, az így kapott felület engem a Pro Mark verőkre emlékeztet, és ez az egyetlen pont, ami nem igazán nyerte meg a tetszésemet, de ez ismét egy igen szubjektív, dobosonként változó nézőpont. Sok dobos állítja, hogy a lakkozott verők, például a Regal Tip modellek túlzottan csúszkálnak a kezükben, de én ezzel szemben – talán mert nekem általában nem túlzottan izzad a tenyerem – kimondottan kedvelem az ilyen, magasfényű lakkal kezelt verőket. A legjobb ötlet szerintem az, hogy rendeljünk egy párat a verőkből, hogy megbizonyosodjunk róla, nekünk találták-e ki őket. Kimondottan tudom ajánlani az Artbeat modelleket azoknak a dobosoknak, akiknek az okoz problémát, hogy gyakran törik a verőiket. A hickory a gyertyánnal szemben nehezebben hasad, ezért ha már a cintányérokon és a pergődob káváján jobban elkoptattuk a verőinket, a hickory nehezebben törik el, ezért tovább használható. A hickory Magyarországon nem honos, importálni kell, ezért a verők 1000 Ft feletti ára érezhetően magasabb mint a gyertyánfából készülteké, de ha az Amerikából importált verők áraival hasonlítjuk össze, akkor sokkal olcsóbbak, míg a minőségük alig, vagy talán semmivel sem marad el azoktól.

Így tehát mindenkinek azt javaslom tegyen egy próbát!

BIG STICK EXTRAGRIP
A Dobosok Farsangján Nagy Zoli a kezembe nyomott egy pár Big Stick Extragrip 5A verőt, hogy erről is írjak tesztet, és mondanom sem kell örömmel teszek eleget ennek a felkérésnek is. Mindenekelőtt be kell vallanom, hogy hosszú évekig a magyar gyártású gyertyán verőket kimondottan utáltam. Elsősorban azért mert gyakran elviselhetetlenül görbék voltak, valamint a vastagságukhoz képest aránytalanul nagy méretű fejjel rendelkeztek és emiatt borzalmasan szóltak a cintányérok tőlük.

Nos, a Big Stick színrelépése óta mindez a múlté és kezdeti a gyertyánnal kapcsolatos ellenérzésem is megszűnt, amikor pár évvel ezelőtt ha csak úgy benyúltam a dobverőtáskába és játszani kezdtem észre sem vettem, hogy az egyik kezemben Big Stick, a másikban Vic Firth verőt fogok! Természetesen a gyertyán verők valamelyest „levegősebb” érzést keltenek az ember kezében, de vannak dobosok akik a nagyobb méretű de viszonylag kisebb súlyú verőt kedvelik.

Az Extragrip 5A-t az különbözteti meg a hagyományostól, hogy azon a részen ahol fogjuk, parafa bevonatot kapott. Ez annyira gondosan van a verőre helyezve, hogy az illesztések alig látszanak, a verő a parafával borított részen pontosan annyira van elvékonyítva, hogy a parafa és a verő többi része teljesen egy vonalba került. Emiatt a vékonyítás miatt a verő egy American 5A-hoz képest egy kicsit „fejnehezebb”, de ez engem egyáltalán nem zavart, sőt…! Az Extragip modelleket azoknak a dobosoknak ajánlom, akiknek gyakran csúszkál a kezükben a verő és ha ezért valamivel érdesebb felületet szívesebben fognának, nem fognak csalódni.

Ez a parafa borítás Köte Zoltán ötlete, ez szerepel a feliraton is, szerintem remek ötlet, köszönet érte!

Ha össze kellene foglalnom az új verőkkel kapcsolatos benyomásaimat, azt javasolnám mindenkinek, hogy tegyen velük egy próbát. Ha többféle verő lapul a táskánkban azzal csak nyerhetünk, hiszen nem mindegy, hogy egy kis klubban játszunk, ahol a tulaj minden egyes kávaütésnél felszisszen, vagy a Sziget valamelyik szabadtéri színpadán! Ezért hát dinamikára fel, jó gyakorlást!

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak