A jazzdobolás tanítása [VII.]

Az előző részben átvettük az egyszerűbb ritmusokat swinges frazírozással énekelve, ez alkalommal sem lesznek bonyolultabb ritmusok, viszont ezeket már alkalmazzuk a teljes felszerelésen.

Az első kottában a rumba clave beépül a swing alapritmusába, először csak pergődobon, majd kéz-láb között elosztva. Először énekeld a clave ritmust, miközben a kísérőn halad a „sí-sapka”, a lábdobon halk negyedek folyamatosan, a lábcin pedig kettőre és négyre legyen lábbal megütve. Gyakorlod először igen lassú tempóban, próbálj különböző helyekre hangsúlyt elhelyezni.

A 2/a kottában a clave mint egy irányított hangsúlysor, nálunk dallamsor jelenik meg csak jobb kézzel, a többi hangot kitöltjük ballal. Ha kettőnél több hangot kellene ballal játszani, akkor a jobb kéz besegít egy ütés erejéig. Ez a kézrend akkor érvényes, ha mindegyik hangsúlyos hangnak jobb kézre kell kerülnie. Jópofa tam osztásokat játszhatunk a rendszer segítségével, példa erre 2/b kotta.

A jazzdobosoknál alaptétel a kitöltések alkalmazása a bal láb és a jobb láb billy higgins között, miközben a kísérőn folyamatosan halad a „time”. A harmadik kottapéldánk bemutat egy lehetőséget az ilyen jellegű kitöltések megismerésére.

A negyedik kotta valójában az előzőekre épül, de itt azt is ábrázolom, hogy a kézrend változása, miként változtatja meg a kitöltött dallamsorunkat. Ha különböző hangszínnel játszod a kezek rendjét, akkor hallod meg igazán, és reményeim szerint fel is fedezed a rendszer lehetőségeit, melyekről hosszú könyveket lehetne írni, mint mindnyájunk tanítója Alan Dawson tette.

Az ötödik kotta a-b példája az alapgyakorlat, érdemes más ritmusokat is leírni, és szétosztani a megismert módon. A c. példánk esetében kiemelt hangsúlyként jelenik meg a dallamsor, a fennmaradó hangokat pedig kitöltjük bal kézzel. Az előző számban Nesztor Iván igen sok példát írt le, érdemes átnézni most már a kezdőknek is, miután megismerték a rendszer lényegét.

Lassú léptekkel haladunk, de a mai anyag is sok olyan információt tartalmazott, melynek segítségével, más füllel hallgathatod jazz-felvételeidet.

Akiket hallgatnod kellene a mai témakör kapcsán: Philly Joe Jones, Max Roach, Billy Higgins, Elvin Jones, Jack DeJohnette, Tony Williams, Roy Haynes, Steve Houghton, Peter Erskine…stb.

Jó gyakorlást és sok-sok zenehallgatást kívánok!

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak