A miskolci verők házhoz jönnek

Minden alkalommal gondban vagyok, amikor tesztet kell írnom, mert ami nekem tetszik az nem biztos, hogy más ízlésének is megfelel. Olyan kérdések merülnek fel bennem, hogy miért nem használunk mindannyian egyforma dobot, cintányért, dobbőrt és verőt, stb.? Vallom azt, hogy tesztet nem lehet csak az első benyomás alapján készíteni, de ha körülmények mégis erre kényszerítenek kötelező szóvá tenni, hogy ez csak az első benyomás. Saját példámból tudom, hogy amikor Pearl dobom lecserélésén kezdtem gondolkozni minden fajta dobot lehetségesnek találtam a megvételre csak a Sonort nem. Ma mégis tántoríthatatlanul Sonor felhasználó vagyok.Ezért bocsátom előre, hogy elmélyült tapasztalataim nekem sincsenek a Csibi verőkről, mert nem rég óta lapulnak a dobverőtáskámban. Amióta használom őket – két hónapja – igen jó benyomást tettek rám. Talán már az is elegendő érv lenne, hogy kevesebb fogyott belőlük, mint a korábbi hazai gyártmányú verőimből, pedig ugyanannyit gyakoroltam, Egy szakmai fórumon illik őszintének lenni, így én is kénytelen vagyok bevallani, hogy sohasem teszteltem még dobverőket. Igazából azt is csak sejtem – egy kedvenc lapomban (Modern Drummer) olvastam egy-két idevonatkozó írást – hogy hogyan is kezdjek hozzá. Remélem sikerült objektív és tárgyilagos bemutatást összehoznom a Csibi verőkről, melyek egyre gyakrabban tűnnek fel a hazai és a külföldi dobosok kezében. Aki használja őket tudja, hogy ez nem csupán a véletlen műve. gyakoroltam, de azért ennél igyekszem részletesebb lenni.

Kiváló minőségű és jól megmunkált darabok kivétel nélkül, gondosan válogatott faanyagból. A széria verők anyaga gyertyán, amely már régóta alkalmazott alapanyag a dobverőgyártásban. A gyertyán rugalmassága, hajlékonysága és egyéb jellemzői alapján meglepően jól hasonlítható a Hickoryhoz, amely fából a dobverők Rolls Royce-ai készülnek.

A Csibi verők hét féle fejformával kerülnek forgalomba, melyek minden stílus képviselőjének tetszését elnyerhetik a metáltól a finom jazzen át a perkás alkalmazásokig. A parabola, gömb, egyenes, Rock, fejnélküli, swing és ovális kivitelű verők hét féle vastagságban és három féle hosszúságban kérhetők, így mindenki igénye szerinti változatban viheti át a Moeller technikából elsajátított megütést a bőrökre. A gyertyánon kívül a tölgy, juhar és bükk alapanyagok felhasználásnak és az említett fej és hosszúság méreteknek köszönhetően 92 féle verő közül választhatunk a Csibi kínálatból.

A tesztelésre kapott verők bemutatásával némileg gondban vagyok, mert nem tudom, hogy az extra vastag fejnélküli verő használatában mit kell kiemelni. Ha azt írom le, hogy nekem leszakadt tőle a kezem tíz perc után és reszketve ütöttem meg a 10˝ Splash-emet, hogy el ne törjön, vagy az derül ki, hogy nem gyakorlok rendesen, vagy az hogy nem értek hozzá. Pedig az az igazság, hogy az ilyen verőkhöz egyszerűen nem vagyok hozzá szokva. (Sem a zenei stílus, amelyben jártasnak hiszem magam, sem az ütés technikám – igyekszem nem arcoskodni – alapján nem tudom mit kell kezdeni egy ilyen husánggal.)

Ettől függetlenül a tesztelésre kapott verők mindegyikét kitűnően kidolgozottnak találtam. A verőkön nyomát sem láttam ághelyeknek és kereszt szálirányoknak, olyan helyeknek, ahol a verők könnyen megadhatják magukat.

A Csibi verők tartósságával nem akadt bajom. Igaz tartóssága nem éri el a Hickory-ét, azonban a keményebb kávás megütés alkalmazásánál is igen ellenállónak bizonyulnak. Finomra csiszolt és leheletvékony lakkozott felületük kiváló fogást eredményez. Eldobni csak készakarva lehet.

Nagyon felcsillant a szemem amikor kiderült, hogy kérésre akár a saját nevemmel ellátott verőket is kérhetek és így ha a buli végén a közönség közé dobom őket, még az is kiderülhet, hogy néhány lelkes rajongó még a nevemre is emlékezni fog majd. A kényelmesebbje a gyártó telefonszámán is leadhatja rendelését és az így kért verő postai úton utánvéttel a házhoz érkezik, ami nagyon cool. Így a postás révén még aki nem is hallott minket játszani az is értesülhet róla, hogy híres dobosok vagyunk, mert még a verőt is úgy küldik nekünk.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak