”Én nem a dobolást, a zenét szeretem "

Borlai Gergő fiatal kora ellenére országszerte ismert és rengeteget foglalkoztatott dobos. Óriási tehetségként indult, és huszonkét éves korára kiforrott zenésszé vált. Szombathelyen nemrég lépett fel a Végállomásban a Boom-Boom együttessel.Most mely együttesekben játszol?
Annyi zenekarban játszottam már életemben, hogy elfáradtam az elmúlt tizenkét évben. Közel ötven nagylemezen játszom a hazai zenei élet krémjével. Most huszonkét éves vagyok, s csak együttesben játszom csupán, a Boom-Boom-ban, és a Kaltenecker trióban. Utóbbiban saját zenéket játszunk, dob-basszusgitár-zongora felállásban. Sokan azt gondolják ez jazz, de nem az, annál sokkal modernebb.

Külföld?
A külföld bonyolult, olyan nagy a rivalizáció az együttesek, zenészek között, hogy sokszor hazai együtteseknek nehéz szóhoz jutniuk.

Azért gondolom, szeretnél gyakrabban résztvenni nemzetközi jazz eseményeken.
Nem kifejezetten. Ami engem igazán érdekel, az nem a jazz, vagy a dobolás, hanem kompletten a zene maga. Én amúgy minden műfajban játszó zenésznek tartom magam. Ami jó és eredeti, az engem megragad. Valamiért elkönyveltek engem jazzdobosnak, pedig abból a körülbelül ötven nagylemezből, amin játszom, tíz alatt van a jazz-lemezek száma.

Beszélj a Boom-Boom együttesről!
Az együttes körülbelül egy éve alakult azzal a céllal, hogy örömzenét fogunk Borlai Gergő fiatal kora ellenére országszerte ismert és rengeteget foglalkoztatott dobos. Óriási tehetségként indult, és huszonkét éves korára kiforrott zenésszé vált. Szombathelyen nemrég lépett fel a Végállomásban a Boom-Boom együttessel. ” fogunk játszani. Igen hamar nagy sikerünk lett, megjelent egy lemezünk és mindenütt nagy szeretettel várnak minket Az egyik gitáros Tátrai Tibor, a másik Mohai Tamás. A zenekar tagjai még Szappanos György (basszusgitár) és Jamie Winchester (ének, gitár).

Ez milyen zene?

Rock zene, ismert örökzöld számokat játszunk. De előbb utóbb saját számokat is fogunk játszani.

Hogyan kezdődött nálad a dobolás?
Kétéves lehettem, amikor nagyanyám rájött, hogy nem egyszerre csapkodom az asztalt mindkét kezemmel, hanem felváltva. Apám Lakatos Gábor hangmérnök, mindig jó zenék szóltak otthon, nagyon korán kaptam dobfelszerelést. Hat évesen iratkoztam be Nesztor Ivánhoz, hat évig tanultam nála.

Azt hallottam, utána elküldött, mert nem tud többet tanítani neked.
Nem elküldött, egyszerűen békében elváltak az útjaink, mert azt mondta, hogy mindent megtanított, amit lehetett.

Nesztor Iván volt tehát az első nagy mestered?
Több nem is volt.

Honnét szerezted a tapasztalatokat?
Nagyon sokféle zenét hallgattam, s hallgatok ma is. Megtanultam zongorázni és baszszusgitározni. Próbálok a zene egészére figyelni, zenéket írok, saját CDm is megjelent tavaly „Tizenhét” címmel. Azért ez a címe, mert tizenhét évesen írtam a dalokat. Sok jó muzsikus játszik a lemezen, amit a BMG adott ki. A keleti zenében szerzett tapasztalataim is érződnek a zenei anyagon. A bolgár zenéket nagyon kedvelem, ezekből tanultam meg igazán páratlan ütemet ütni. A szólólemezen sem akartam dobszólót, de elvárták tőlem, azt mondták, hogy a szólólemezen ilyennek lennie kell.

Minden zenésznek van példaképe, neked kik a példaképeid?
Az első számú dobos számomra ” Vinnie Colaiuta aki kilenc évig volt Sting dobosa, előtte Zappa együttesében játszott. Minden idők egyik legnagyobb dobosa szerintem.

És idehaza?
Nekem Solti János az örök kedvencem, de nagyon tisztelem Szendőfi Petit, számomra mintakép abban, hogyan lehet komolyan venni igazán a dobot.

A dobosok is méregetik, hallgatják egymást, mint más zenészek, megállapítva, hogy ő jobb vagy rosszabb?
Én elég érzékeny ember vagyok, és zavar, hogy a dobosok igazából nem őszinték egymással. De ez csak Magyarországon van így, külföldön nem. Ez nekem fáj, mert én mindent az emberi oldaláról közelítek meg, nem a szakmai oldaláról.

Van-e kedvenc dobod, tányérod, ütőd?
Pearl-dobok vannak most nálam, ami egy olcsóbb széria, de nekem nagyon tetszik. Van drágább dobom is, egy igazi mesterhangszer. Zildjian cíneket használok, kipróbáltam más nagy világmárkákat, de számomra ezek a minden igényt kielégítő cintányérok.

Mik a közeljövőben a terveid?
Kiadni a második szólólemezt, meg akiknek megígértem, szeretném megírni az anyagokat.

Mit tanácsolsz azoknak a fiatal dobosoknak, akik most kezdik vagy kezdenék a pályafutásukat?

Erre nehéz válaszolni, de talán azt, hogy vegyék komolyan ezt a hangszert. Hallgassanak sok zenét, és olvassanak irodalmat, hogy táplálják az agyukat.

Van-e otthon dobos CD-gyűjteményed?
Szerintem a dobosok között szinte az egyetlen vagyok, akinek gyakorlatilag nincsenek otthon dobosokkal készült felvételei. A régi lejárt dolgokat már nem gyűjtögetem, mert ezeket egyszer már átrágtam. Van viszont sok klasszikus, és indiai zeném. Én nem vagyok annyira dobcentrikus, a zenei példaképem Jaco Pastorius akinek játékát mai napig legendák övezik. Mondom, nem különösebben vonz csak maga a dobolás. Engem a zene érdekel.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak