Győrben a helyed!

Hamarosan itt a tavasz, és itt a VII. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál. Március 31-én és április 1-én tehát érdemes lesz a győri Richter Terembe látogatni, ahol két napig minden az ütős hangszerekről fog szólni.

Kedvcsinálónak álljon itt pár név a fellépő formációk közül: Jojo Mayer – Gary Willis – Loop Doctors, Balázs Elemér – Dés András, Alberto Castillo – Alberto Shango Dely, Dresch Mihály – Lukács Miklós, Horváth Kornél – Dörnyei Gábor. Egyértelmű: Győrben a helyed! A teljes programot alant megtalálod.

Március 31. – Április 1.

VII. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Ütőhangszerek kiállítása
Richter Terem

Napi jegy 2000 Ft

Bérlet 3000 Ft

Diákjegy 18 éves korig 1000 Ft

Március 31. 19.00 óra

Tam-Tam Ütőegyüttessel

Az együttes 9 éve alakult a Magyar Honvédség Zeneművészeti Szakközépiskola ütőseiből. Fő profiljuk a parádé-, menet-, illetve showdobolás. Tíz fős csapat 15.00 órától Győr belvárosának utcáin menetdobolással szórakoztatja a közönséget, mely 19.00 órától a Richter Terem színpadán paradés előadásukkal nyitják meg a VII. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált.

Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek koncertje

Váray László és tanítványai

Váray László alapítója és húsz évig vezetője volt a Győri Ütőegyüttesnek. Tizenkét évig a Markó Iván vezette Győri Balettnek írt zenét, a győri Széchenyi István Egyetem zenei tanszékén tanít.

Műsor: John Cage: Amores, J. S. Bach: G moll fúga

Közreműködik: Kiss Sándor, Sípos Csaba, Juhász Gábor, Váray László – ütőhangszerek

Baráth Bálint – zongora

Balázs Elemér – Dés András

Balázs Elemér – dobosként és zeneszerzőként – immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek, s 1995 óta zenekarvezetőként is tevékenykedik. Részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, együtt dolgozott többek között olyan híres művészekkel, mint Zbigniew Namyslowski-val, Lee Konitz-val, Art Farmer-rel, Pat Metheny-vel. Balázs Elemér triójával, illetve kvintettjével három lemezt készített – az Always that momentet című albuma 2000-ben az Év Magyar Jazzlemeze lett, 2002 óta pedig a Balázs Elemér Groupot vezeti.

Dés András tanulmányait klasszikus ütőhangszereken kezdte. Kezdetben congákon és bongón játszott, ma már fő hangszereinek a keretes dobokat, a kannát és a darboukát tartja. Közreműködik jazzhez közelálló improvizatív – és népzenei formációkban.

The Rhythmania Artists:

Közreműködik: Peter Vasicek, Karin Meissl, Oliver Madas, Thomas Stockhammer, Benjamin Schmidinger

Az öt osztrák fiatal ütőhangszeres művész mindegyike a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett. A formáció tagjai olyan híres zenekarokban játszanak, mint a Bécsi Filharmonikus Zenekar, Bécsi Staatsoper- és a Bécsi Volksoper Zenekara.

Műsoruk:

Alberto Castillo – Alberto Shango Dely

Alberto Castillo konga művész Mexikóvárosban született. Szenvedélyes rajongója a mexikói folklór zene ösztönös és mély rituáléinak. A brazil, kubai, kolumbiai és puerto ricoi dobstílusokban is mesterien játszik. Gyakran koncertezik Mexikóban és Európában egyaránt. Az est vendége a columbiai Alberto Shango Dely, aki hazája egyik legfiatalabb, legtehetségesebb ütőhangszeres művésze.

Április 1. 19.00 óra

Ritmusállomás Dobiskola Ütősegyüttése

Győri Ütőegyüttes

A Győri Ütőegyüttes 1974-ben alakult, kizárólag ütőhangszeres zenészekből áll, a jelenlegi felállásban 13 éve működik. Repertoárjukban megtalálhatók afrikai-latin dobzenék, a kifejezetten mai kor ütőhangszereire komponált művek, dallamhangszeres átiratok, jazz darabok. Koncertjükön ősi ritmusokra komponált ütőhangszeres műveket népzenével ötvöznek, és tánccal egészítenek ki.

Az együttes tagjai: Papp Balázs, Falusi János, Gerencsér Tamás, Kulcsár Bence, Varga Bence, Baross Gábor, Adorján Gyula

Közreműködik: Nyúl Balázs – basszusgitár, Tóth Balázs – szaxofon, Jelenik Krisztián – fuvola

Dresch Mihály – Lukács Miklós

Dresch Mihály zenéje a modern jazz áramlataiból indult, azokat fokozatosan elhagyva a népzenei formákat is kortárs jelleggel bővítette és egyike azoknak a ritka muzsikusoknak, akiknek tömör és összefoglaló zenei világuk van. Dresch Mihály nagy tekintélynek örvend a fekete muzsikusok körében is. Fúvós stílusára a népzene mellett nagy hatással még John Coltrane, Archie Shepp, Tony Braxton muzsikája.

Lukács Miklós a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát cimbalomtanár szakon végezett. Jazz zenével néhány éve foglalkozik, Lakatos Ágnes trióján kívül a Borbély Műhelyben is zenél. Dresch Mihály zenekarában és az East Side Jazz Company-ban különösen sok lehetősége adódik a folklór és jazz elemeinek ötvözésére.

Horváth Kornél – Dörnyei Gábor

Horváth Kornél az egyik legkeresettebb hazai stúdiózenész. Egyéni ütéstechnikát fejlesztett ki, mely világszerte ismerté tette nevét. Játékában felfedezhető az afro, a latin és az indiai zene hatása. Horváth Kornél valódi mestere sok ütőhangszernek, játszik kongán és bongón, de számos különleges hangszeren is. Szóló CD-je, a Rag Handed 1992-ben látott napvilágot, s olyan neves zenészekkel muzsikált, mint például David Friedman, Tommy Campbell, Randy Brecker.

Dörnyei Gábor 12 éves korában ösztönösen kezdett el dobolni. 1995-ben Szendőfi Péter tanítványa lett. Minden évben rendszeres fellépője a magyarországi dobos gáláknak. Több zenekarban vendégeskedik: László Attila Band, In Line, Hevesi Tamás, Binder Károly Project, Crystal, Unisex.

Jojo Mayer – Gary Willis – Loop Doctors

A tavalyi év legsikeresebb ütős zenei koncertje kétségtelenül Jo Jo Mayer és Szendőfi Péter közös produkciója volt. Idén a formáció a világ egyik legnevesebb basszusgitárosával Gary Willissel egészül ki.

A világhírű new yorki Jojo Mayer 18 évesen már az összes jelentős európai jazz fesztiválon fellépett. Nem sokkal később már workshopokat valamint mesterkurzusokat tartott, körbeutazta a világot, dobfelszerelést tervezett olyan neves cégeknek, mint a Sonor vagy a Sabian. A Modern Drummer magazin Jojo Mayert jelenleg a világ öt legjobb dobosa közt tartja számon. Zenéje stabil alapokra épített improvizáció, elektronikával generált hangokat, tánczenei ritmusokat akusztikus hangszereken ad elő.

Gary Willis először 1984-1985-ben tűnt fel a jazz színtéren, majd szinte egy csapásra világhírűvé vált a Jaco Pastorius útját követő, de mégis nagyon modern, rendkívül egyéni játékmódjával. Teljesen sajátos pengetési technikájának köszönhetően egyike a legvirtuózabb basszusgitárosoknak.

A ’90-es évek elején megalakítja saját zenekarát az akkorra már szintén világhírű gitárossal, Scott Hendersonnal. 2005-ben Szendőfi Péter TriAngel c. első szólólemezének közreműködő sztárvendége volt. A lemezt Fonogram-díjra jelölték "2005 hazai jazz albuma" kategóriában.

Szendőfi Péter 1995-ben elnyerte a New York-i Drummers Collective School ösztöndíját. Itt világhírű zenészektől tanult és játszott velük együtt. Egyike a legfoglalkoztatottabb hazai dobosoknak. Kurzusokat tart, számos lemezen, fesztiválon és koncerten szerepel szinte minden műfajban.

Közreműködik: Romhányi Áron – billentyű

Ütőhangszer kiállítás és bemutató

Az ütős fesztivál keretében ütőhangszer kiállítás és bemutató lesz, ahol hangszergyártó és -forgalmazó cégek képviselői mutatják be termékeiket. Az érdeklődők mindkét napon a bemutató ideje alatt a hangszereket kipróbálhatják és megvásárolhatják.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak