Búcsú Chris Rea-tól

25 éves pályafutás és több mint 30 millió eladott lemez után lelép a nagyszínpadról Chris Rea. A brit legenda Farewell című turnéján vesz búcsút rajongóitól, s ennek keretében Magyarországra is ellátogat. A blues-rock egyik legnagyobb alakja március 5-én, a Papp László Budapest Arénában ad sejthetőleg felejthetetlen koncertet, melyről nem fognak hiányozni legnagyobb slágerei, a Road To Hell, az On The Beach, a Julia, vagy a Auberge sem.

Chris Rea – Farewell Tour

2006. március 5., 20:00

Papp László Budapest Sportaréna

A brit legenda Budapesten!

2006. március 5-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb angol rock zenésze, Chris Rea. Az érces hangú énekes legújabb és legutolsó turnéja keretében búcsúzik el rajongóitól, ezért, természetesen a Road to Hell, az Auberge és a Fool illetve a hasonlóan nagy slágerek sem fognak hiányozni az előadásából. A több, mint 25 éves pályafutás és a több, mint 30 millió eladott lemez után ez szomorú, ám kihívásokkal teli fordulópont az életében. A 2006-os turné búcsú, de egyben a múlt és a jövő ünneplése is; a turnézással felhagy, a zenétől mégsem távolodik el egészen, a jövőben blues klubbokban lesz látható.

"Nem akarom, hogy az egészségügyi állapotom hátráltasson. Szeretek turnézni, ha lenne egy másik testem, ez volna a világ legkellemesebb munkája. Az egészségügyi állapotomat nem lehet előre megjósolni, sajnos, nem tudom garantálni, hogy nem leszek rosszabbul, ezért döntöttem úgy, hogy utoljára turnézom, mint Chris Rea. Másfajta munkát kell keressek" – nyilatkozta Chris Rea.

Több mint húsz évet felölelő karrier, 18 album, 20 millió eladott korong. Bársonyosan búgó bariton, gördülékeny gitárszólók és jellegzetes fülbemászó dallamok. Mindez nem lehet más, csakis Chris Rea.

Ki ne ismerné a “Road To Hell”, “On The Beach”, “Julia”, “Auberge” és még számtalan sláger elõadóját. Az innovatív blues-rocker 1951. március 4-én született Middlesborough-ban, és egészen 19 éves koráig nem fogott a gitárhúrok pengetéséhez. Olasz származású apja hatására erősen éltek benne a mediterrán ország napsütötte víziói, és ez a befolyás érezhető számos melódiájában is.

1973-ban csatlakozott a Magdalene nevű helyi bandához, akinek frontembere épp akkor hagyta ott a zenekart, hogy csatlakozzon a Deep Purple-hoz. A nevét később The Beautiful Losers-re változtató zenekar tiszavirág életűnek bizonyult, így Rea 1977-ben el is hagyta a csapatot és szólókarrierbe kezdett 1978-ban megjelent debütáló albumával – Whatever Happened To Benny Santini, melyrõl a “Fool (If You Think It’s Over)” címû dal volt sláger – kezdõdött a mai napig tartó sikeres pályafutás. Majd jöttek sorban – szinte évente – a stúdióalbumok: Deltics (1979), Tennis (1980), Chris Rea (1982), majd mérföldkõként a Water Sign (1983), a Wired To The Moon (1984) és a Shamrock Diaries (1985), mellyel végre saját hazájában, Angliában is a slágerlisták élére került. A következõ három album az On The Beach (1986), a Dancing With Strangers (1987) és a tíz évet lezáró legnagyobb slágereket tartalmazó New Light Through Old Windows (1988) volt.

Az 1989-ben megjelenõ The Road To Hell címû albummal és a címadó szerzeménnyel vált hazánkban is népszerûvé. Hasonló siker követte az Auberge (1991), a God’s Great Banana Skin (1992) és az Espresso Logic (1993) albumokat is. 1996-ban következett egy kis kirándulás a mindig csábító film világába, melynek eredménye a La Passione című album lett.

Chris Rea-nak megadatott a lehetőség és régi vágyálma beteljesedett: filmet készített egy kisfiúról, aki szenvedélyesen vágyik egy tűzpiros Ferrarira.

Természetesen a film zenéjét is ő készítette.

1998. január végén immár 17. lemeze jelent meg The Blue Café címmel, melyen megszokott, klasszikus Chris Rea dalok hallhatók. Az albumról kimásolt elsõ single, “The Blue Café” több rádiós slágerlistára felkerült.

Ez a dal a “Schimanski” címû német bűnügyi filmsorozat betétdala lett, melyet Németországban, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban is bemutattak.

A második kislemez az albumról a februárban megjelent ‘Square Peg, Round Hole’ volt. .

1999-ben Chris Rea éppen 21 éve volt a zenei pályán és a mérleg 18 millió eladott album.

Abban az évben a gyors autók és a zene szerelmese éppen 10 éve jelentette meg “Road To Hell” című albumát, mely 76 hétig tartózkodott az angol slágerlistán.

“Mindig is tudtam, hogy lesz a Road To Hell albumnak folytatása. A megfelelő időre vártam. Csak a véletlennek köszönhető, hogy éppen tíz év telt el azóta. Változtak az emberek, változtak az autók és változtam én is azóta.”- nyilatkozat Chris Rea.

A nagysikerű „Road To Hell” album folytatásaként 1999. november elején került a boltokban Chris Rea új albuma Road To Hell Part 2 címmel.

A bársonyosan búgó bariton első slágere az albumról a ”New Times Square” volt.

2000. október elején jelent meg Chris Rea következő lemeze, a King Of The Beach, melyről az első kislemez az ”All Summer Long” című szerzemény lett.

Az album hangulata csöndes, békés, de ragyogó színei vannak. Kellemesen pihentet, akár elmélyülten is gondolkodhat a hallgató, percekre kizárva a rohanó külvilágot.

Újszerű vállalkozás volt Chris részéről, hogy az első kislmezhez mixeket is rendelt, nem is akármilyet: az ”All Summer Long”-hoz José Padilla & DJ Pippi kevertek remixet.

The Very Best Of címmel 2001. november második felében került a boltokba egy válogatásalbum, Chris Rea legszebb dalaival…

www.chrisrea.com

www.showtimebudapest.hu

Jegyárak:

Ülő: 15000, 12500, 9900

Álló: 9900

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak