Új koncerthellyel indul az MKVM

Új helyre költözött a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy a múzeum egy 120 férőhelyes koncerttermet is magáénak tudhat az új helyen, a Bazilika közvetlen szomszédságába, a Szent István tér 15. szám alatt. A szeptember 29-én nyíló klub eleinte hetente két, jazz és ethno zenei koncerttel jelentkezik. A sorozat alapját képező koncertek tematikus programoknak is helyet adnak. Első négy pénteken át tartó sorozatuk a Ramadan ünnepe lesz, ahol különböző fúziós arab zene kerül terítékre. Októberben kezdődik a Nemzeti Filharmónia 10 alkalmas Elektroakusztikus sorozata. Ezen felül pedig a múzeum tervezi minifesztivál, workshopok és mesterkurzusok szervezését is. Az októberi programról bővebben beljebb.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóiapri múzeumról és a falai között megnyíló Kulteáról.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1051 Budapest, Szent István tér 15.

A múzeum zenei programjai
Kultea – programok

RAMADAN FESZTIVÁL
Chalaban együttes és vendégei

2006. szeptember 29. , október 6., október 13. , október 20. 20h
A négy pénteken keresztül tartó Ramadan sorozat megrendezésével lehetőséget kívánunk teremteni az iszlám zenei kultúra egy szeletének bemutatására és ötvözésére a magyar népi, a cigány és az örmény zenei hagyományokkal. A program alapját a marokkói származású Tichiti Said vezette Chalaban adja. Három alkalomral, három különböző zenei gyökerű vendégzenészt hívunk: az örmény származású harmonikást, David Yengibarjant, Gerzson Jánost, a magyar oud művészt, és a sokoldalú, magyar, cigány és bolgár hagyományokból merítő Palya Beát. Utolsó alkalommal, október 20-án a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás közös koncertjét hallhatják
Belépő: 800 Ft

Chalaban
A zenekart a marokkói származású zenész, Said Tichiti alapította, és megalakulásuk óta ragaszkodnak a megújulás elvéhez, hisz a marokkói zenében sincsenek tisztán meghúzható határok. A Chalaban az egyetlen zenekar Magyarországon, amely marokkói (afro-arab) zenét játszik, muzsikájuk harmonikusan ötvözi a marokkói és a nyugati dallamokat és hangszerek et. Sikerük hat éve tart, és átlépte a magyar határokat.
www.chalaban.com

David Yengibarjan
A jereváni zeneiskolában ismerkedett meg a harmonikával, 1995-óta él Budapesten, de művészetét szerte a világban ismerik és elismerik. Játszott több élvonalbeli jazz- és folkformációban, lemezt készített a világhírű Klezmatics frontemberével, Frank Londonnal is.

Gerzson János
A kobozjáték lehetőségeit kutatva jutott el az arab lanthoz, az oudhoz és ezen keresztül a Közel-Kelet zenei kultúrájához. Eleinte autodidaktaként tanult, majd 2002-ben megismerkedett dr. Mufeed al-Naaseh iraki zeneszerzővel, aki sokat segített neki mind az arab zene, mind a hangszer egyre teljesebb megismerésében. Jelenleg tagja az Udrub, a Khalifa és a Baab el-Babel együtteseknek.

Palya Bea
A mai fiatal énekesek közt az egyik legsokoldalúbb alkotó. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is. A Folkestra és a Kárpátia együttesek alapító tagja, a Sebő, a Kaláka, a Nagy János Trio, az Etnofon együttesek állandó vendége.
www.palyabea.hu

Fellegini KlezmerGipsy:
A Fellegini KlezmerGipsy a tavalyi Zsidó Nyári Fesztiválon mutatkozott be, nagy sikert aratva mind a szakma, mind a közönség körében. Az általuk játszott muzsika, a zsidó, a klezmer és a roma zene összekapcsolása a két nép kulturális és történelmi hagyományain alapul. A zenekarban Fellegi Balázs a klezmert, a zenészek a roma hangzást képviselve „szkandereznek”, izgalmas zenei élményt nyújtva a hallgatóságnak és önmaguknak egyaránt.
Belépő: 1000 Ft

KORUNK ZENÉJE FESZTIVÁL
A múzeum adja egyik helyszínét a kortárs zene egyik legjelentősebb koncertsorozatának, a 1974 óta minden év októberében megrendezett Korunk Zenéje fesztiválnak. Az eseménysorozat évről-évre új művek tucatjainak megismertetésére ad alkalmat. Lehetőséget biztosít fiatal komponisták bemutatkozására, és műsorra tűzi a nemzetközi élvonalába tartozó mai szerzők műveit is. Az új kísérletek mellett a 20. század néhány klasszikus szerzőjének ismeretlen vagy méltatlanul mellőzött kompozíciója is helyet kap a fesztivál keretében. Az eltelt évek alatt a Korunk Zenéje márkanévvé, és az új zene egyik legfontosabb fórumává vált.

Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra (MAO)
2006. október 5. 19h30
A Modern Art Orchestra alakulásának pillanatától kezdődően, a kortárs magyar jazz, illetve jazz nagyzenekarra írott kortárs klasszikus zenei darabok bemutatására specializálódott. Az együttesben éppúgy helyet foglalnak klasszikus zenéből ismert zenészek, mint a magyar jazzélet fiatal nemzedékének kiemelkedően kreatív egyéniségei.
Eötvös Péter, Vukán Gyögy és MAO tagjainak szerzeményeit adják elő Vukán György és Gőz László közreműködésével.
Belépő:1000 Ft

EAR Együttes – Elektroakusztikus sorozat
2006. október 7. 19h30

Az együttes egy új műfaj meghonosításán dolgozik: az akusztikus és az elektroakusztikus hangszerek, zenei eszközök együttműködését valósítják meg a kortárs zene e legújabb területén Céljuk továbbá a műhelymunka és hangversenyrészvétel mellett a hangszerek, az elektronika, az akusztika új kapcsolatainak keresése és kompozíciókban való felhasználása.
Horváth István – hangmérnök, Erkel-díjas
Sugár Miklós zeneszerző – karmester, Erkel-díjas
Belépő: 800 Ft

Off Abbey Road
2006. október 12. 20h
A közelmúltban alakult formációt a jazz-blues gitáros Halper László hozta létre, aki 1991-ben a jazztanszak elvégzése után Kőszegi Imre zenekarában kezdett játszani. Az „Off Abbey Road „Beatles számokat játszik jazzes hangvétellel. Műsorukat néhány Jimi Hendrix számmal színesítik, természetesen ezeket is sajátos hangvétellel adják elő.
Belépő: 1000 Ft

Borbély Műhely
2006. október 19. 20h
A zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével alakult, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.
2004-ben eMeRTon díjat kaptak „Az év jazz együttese“-ként. Első lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában "Meselia Hill" címen, s az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazz lemeze“ díjat.
www.mihalyborbely.hu
Belépő: 1000Ft

Djabe
2006. október 26. 20h
A Djabe több mint 10 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett, az egyik legkeresettebb magyar jazz-zenekar a nemzetközi fesztiválokon. Magyarország egyik kiemelkedő jazz-world fusion zenekara egyedi zenét játszik, melyben a jazz elemei keverednek a magyar és a világzene különböző elemeivel.
www.djabe.hu
Belépő: 1200Ft

Szakcsi Trio
Október 27. 20h
Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz egyik legnagyobb formátumú képviselője. A hatvanas években a gitáros Kovács Andor zenekarában kezdte pályafutását, és az igazi siker 1970-ben jött el, mikor Pege Aladár kvartettjével hatalmas sikert aratott Montreux-ben. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a legendás GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti.
Belépő: 1000Ft

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak