Jazz főiskolás fokon a KJF-en

Hosszú és alapos előkészítő munka után az Európai Minőségdíjas Kodolányi János Főiskola 2007. őszén beindítja új előadóművészet (jazzhangszer és jazzének) szakát. A popzenével is kiegészülő jazzoktatást célul kitűző tanszék vezetője Mits Gergely, művészeti vezetője pedig Szabó Dániel. A doboktatásért a fúziós zene hazai legelismertebb dobosa, Szendőfi Péter felel. A Kodolányi művészeti képzésére, a többi felsőfokú képzéshez hasonlóan, 2007. február 15-ig lehet jelentkezni. Az iskoláról bővebben beljebb olvashattok.Hosszú és alapos előkészítő munka után az Európai Minőségdíjas Kodolányi János Főiskola 2007. őszén beindítja új előadóművészet (jazzhangszer és jazzének) szakát. A szak különlegessége, hogy Magyarországon már hagyományosnak tekinthető igen magas színvonalú jazz oktatási program kiegészül igényes popzenei képzéssel is. Az új művészeti tanszék vezetője Mits Gergely, művészeti vezetője Szabó Dániel. A Kodolányi művészeti képzésére, a többi felsőfokú képzéshez hasonlóan, 2007. február 15-ig lehet jelentkezni.

Jelenleg Magyarországon csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezhető jazzhangszer és -ének előadóművészi diploma. Évről-évre 5-10-szeres a túljelentkezés. A sikeresen felvételizők mellett évente mintegy 100 hazai fiatal tanul külföldi intézményekben, vállalva a félévenkénti több ezer eurós tandíjat és megélhetési költségeket.

A szakot a Kodolányi János Főiskola közösen dolgozta ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, így a főiskola leendő hallgatóinknak lehetőségük lesz a master fokozat megszerzésére is a KJF-es alapdiplomát követően. Az együttműködés egyik fontos témája a Művészeti menedzser mesterképzés, melyet a két intézmény közösen fog indítani. Mire az első előadóművész szakos hallgatók végeznek, addigra ezen a mesterszakon a diákok azt is megtanulhatják, hogyan kell az igényes művészeti produkciót menedzselni, hogyan lehet a mai modern popkultúrában illetve a komolyzene világában sikeres karriert felépíteni.

Az alapképzés Székesfehérváron zajlik nappali tagozaton, maximum 64 tanuló részvételével. A felvételi tantárgyak: szolfézs-zeneelmélet, zongora és a választott hangszer vagy ének.
Választható szakirányok: jazzhangszer (jazz-zongora, jazzgitár, jazzbasszusgitár, jazzszaxofon, jazztrombita, jazzharsona, jazzdob), jazzének

A képzés magas színvonalát a hazai és a nemzetközi jazz élet ismert szakemberei garantálják.

Szakvezető tanárok
Szabó Dániel – zongora főtárgy,
Birta Miklós – gitár
Pély Barnabás – ének
Muck Ferenc – szaxofon
Mits Gergő – basszus gitár,
Szendőfi Péter – dob
Hámori János – trombita
Schreck Ferenc – harsona

A szakhoz kapcsolódóan nyaranta a nemzetközi jazz és popéletben kiemelkedő művésztanárok mesterkurzusain a főiskolai hallgatók alanyi jogon vehetnek majd részt.
Az intézmény koncertezési lehetőségeket teremt főiskola klubjában, a főiskola rendezvényein, valamint a főiskola hazai és nemzetközi partnerivel közösen szervezett kulturális programokon.

A Kodolányi János Főiskola kiterjedt európai kapcsolatrendszerével segítséget nyújt abban, hogy a leendő diákok lehetőséghez jussanak Európa különböző országaiban megrendezésre kerülő jazz fesztiválokon, természetesen az előadóművész szak hallgatói is bekapcsolódhatnak a szükséges nyelvtudás birtokában az Erasmus programokba.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak