Két nap ritmus Győrben

A tavasz legnagyobb ritmuseseménye – különösen most, hogy idén sajnálatos módon elmarad a Ceglédi Dobos Gála – a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál, mely idén nyolcadszor szentel két teljes napot a ritmushangszereknek. A szokásos fellépők mellett ezúttal a Vasvári String Trio és Bernard Maseli lengyel vibrafonművész, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, I. Vasziljovics Donyec, a négysoros xilofon ukrán mestere, az amerikai Tommy Vig dobos-ütős- jazzvibrafonista és Tom Brechtlein dobos adja a legizgalmasabb koncerteket a Richter Teremben. Idén azonban már nem csak a fellépések és a hangszerkiállítások, hanem a workshopok miatt is érdemes Győrbe látogatni, hiszen Maseli és Brechtlein is tart egy-egy kurzust az érdeklődőknek. A teljes programot beljebb találjátok.

Március 30. 19.00 Richter Terem
8. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Tam-Tam Ütőegyüttes
Az együttes 10 éve alakult a Magyar Honvédség Zeneművészeti Szakközépiskola ütőseiből. Fő profiljuk a parádé-, menet-, illetve showdobolás. Tíz fős csapat 15.00 órától Győr belvárosának utcáin menetdobolással szórakoztatja a közönséget, mely 19.00 órától a Richter Terem színpadán parádés előadásukkal nyitják meg a 8. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált.

Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek koncertje
Váray László és növendékeinek koncertje
Váray László alapítója és húsz évig vezetője volt a Győri Ütőegyüttesnek. Tizenkét évig a Markó Iván vezette Győri Balettnek írt zenét, a győri Széchenyi István Egyetem zenei tanszékén tanít.

J. Cage Third Construction (1941)
előadják: Juhász Gábor, Jenei Zsigmond, Sipos Csaba, Varga Bence
W. A. Mozart Üvegharmonika zene sextett (K. 617.) adaggio, allegretto
előadják: Váray László és Juhász Gábor szólisták
Kanta Gabriella fuvola, Strell Ildikó oboa, Molnár Dávid brácsa, Szakács Attila gordonka

Vasvári String Trio és Bernard Maseli (Lengyelország)
Vasvári Pál a magyar zenei élet elmúlt két évtizedének egyik legjelentősebb alakja, nem csak mint zenész, hanem mint producer és zeneszerző. Több mint ötven lemezen hallható mintegy kétszázötven kompozíciója, az eltelt tíz év hazai munkásságáért háromszor kapott Emerton díjat. 2000-ben alapította a Vasvári String Triót. Az együttes hegedűse, Frankie Lato 1989-től Párizsban él. Öt évig a legnagyobb francia hegedűs, Didier Lockwood tanítványa volt. Veleszületett zeneisége és virtuozitása magyar zenei élet nagyjai közé sorolja. Birta Miklós gitáros, a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után New York-ban folytatta tanulmányait.
Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb lengyel jazz muzsikusa, a világhírű Bernard Maseli vibrafonművész, aki 2002-től állandó partnere Vasvári Pálnak. A Katowicei Zeneművészeti Akadémia ütőhangszeres tanára, olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Pat Metheny, Urszula Dudziak, Bill Bufford, Mike Stern.
Vasvári Pál és Bernard Maseli együttműködését a szavak nélküli tökéletes összhang jellemzi. A quartet zenészei virtuóz mesterei hangszereiknek, csodálatos dallamokkal és hosszú szólóikkal kápráztatják el rajongóikat.

Szünet

Győri Ütőegyüttes
A Győri Ütőegyüttes 1974-ben alakult, a jelenlegi felállásban 14 éve működik. Repertoárjukban megtalálhatók afrikai – latin dobzenék, a kifejezetten mai kor ütőhangszereire komponált művek, dallamhangszeres átiratok, jazz darabok. Koncertjükön ősi ritmusokra komponált ütőhangszeres műveket népzenével ötvöznek, és tánccal egészítenek ki.
Az együttes tagjai: Papp Balázs, Falusi János, Gerencsér Tamás, Kulcsár Bence, Varga Bence, Baross Gábor, Adorján Gyula

1.Theodor Burkali: Elan ütőhangszerekre – a 8. Győri Ütős Fesztiválra írt zenemű – Közreműködik: a Győri Balett táncosai
A győri születésű zeneszerző és klarinétművész Theodor Burkali Elan című darabját a 8. Győri Ütős Fesztivál alkalmára komponálta. A fiatal művész hét éves kora óta játszik hangszeren. Tanulmányait a győri Zeneművészeti Konzervatóriumban kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése mellett részt vett egy saltzburgi mesterkurzuson Emil Rieder növendékeként. Több komolyzenei formációban játszik, zeneszerzőként pedig számos versenyt nyert.
Elan című darabját külön a 8. Győri Ütős Fesztivál alkalmára komponálta.

Horváth Kornél – Lantos Zoltán Duó
A Horváth Kornél – Lantos Zoltán Duó jól ismert a magyarországi és európai kortárs jazz életben. Jó néhány éve játszanak már együtt különböző formációkban. Ezeknek a közös munkáknak az eredményeként jött létre 2000 közepén a mostani duó. Nehéz lenne zenéjüket bármelyik szabályos kategóriába is besorolni, noha a hasonló együttesek zenei koncepcióját nemzetközileg világzeneként ismerik. Zenéjük mélyen a hazai tradíciókban gyökerezik ugyanakkor világuk szorosan kapcsolódik más kultúrákhoz is. A keleti zene, az indiai klasszikus zene, a kortárs zene és a freejazz egyformán fontos, meghatározó elemek, melyekből a kompozíciók építkeznek, s amik átszövik az improvizációk hangulatát.

Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band
Balogh Kálmán cimbalomművész sokoldalúságával, egyedülálló technikájával, kiváló zenész barátok társaságában virtuóz muzsikát produkál. Zenéjének a legnagyobb értéke abban rejlik, hogy zenei, műfaji, technikai korlátokat nem ismerve zseniális ízléssel ötvözi a különböző stílusokat. Hallhattuk együtt muzsikálni a Budapest Ragtime Band-del, a Budapest Fesztivál Zenekarral, a Brooklyni Szimfonikusokkal, Szakcsi Lakatos Bélával és még sok más kiváló művésszel.
Az együttes tagjai: Balogh Kálmán – cimbalom, Budai Sándor – hegedű, Kovács Ferenc – trombita, Kuti Sándor – bőgő, Major László – hegedű, Novák Csaba – bőgő

Március 31. 19.00 Richter Terem
8. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Ritmusállomás Dobiskola Ütőegyüttese
A szombathelyi formáció fiatal ütősei 11.00 órától a belváros utcáin adnak elő rövid darabokat.

I. Vasziljovics Donyec (Ukrajna)
1966-ban született Aknaszlatinán, az egykori Szovjetunióban. Ütős tanulmányait az Ungvári Zeneművészeti Főiskolán kezdte – ahol később tanított is -, majd elvégezte a Kijevi Zeneművészeti Egyetem Ütős Tanszakát is. Ekkor ismerkedett meg a négy soros xilofonnal, ami ritka hangszer az ütős világban egyedülálló. 13 évet dolgozott az ungvári Zenés Dramatikus Színházban. Több zenekarral fellépett és turnézott Európa nagyobb városaiban.

Talamba Ütőegyüttes
A Talamba Ütőegyüttes 1999-ben alakult, öt állandó tagja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Az együttes célja, hogy az ütőhangszereken keresztül megismertesse, valamint megszerettesse az igényes komoly-, és könnyűzenét az emberekkel. A koncerteken elsősorban saját szerzeményeiket és komolyzenei, illetve könnyűzenei átirataikat adják elő, de nagyon fontosnak tartják a kortárs zeneszerzők műveinek népszerűsítését is. Hangszerbemutatókat tartanak óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak. Profiljuk a teátrális ütőhangszeres játék, amely Magyarországon egyedülálló.
Az együttes tagjai: Grünvald László, Kiss István, Nagy Tamás, Szitha Miklós, Zombor Levente

Tommy Vig (USA)
A magyar származású Tommy Vig csodagyerek dobosként indult, majd az Egyesült Államokban jazz vibrafonosként és zeneszerzőként vált világhírűvé. Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Henry Mancini, Frank Sinatra, Tony Bennett, Rod Stewart, Dianna Ross, Eric Clapton és számos elismert művész. Mint zenekarvezető, komponista, dobos, vibrafonos és ütős, dolgozott olyan stúdióknak, mint Warner Brothers, Universal, Columbia, Disney, Metro-Goldvin M, és Paramount összesen több mint 1400 felvételen. Tommy Vig tíz évig volt az Amerikai Komponisták Szövetségének alelnöke. Részt vett két Oscar-díj televíziós előadásán Henry Mancini vezetésével.
Közreműködik: Mia Vig – ének, Zsoldos Béla – ütőhangszerek

Szünet

Szendőfi Péter és a Fusio Group
1992-ben végez a Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán. 1995-ben elnyerte a New York-i Drummers Collective School ösztöndíját. Itt világhírű zenészektől tanult és játszott velük együtt. Egyike a legfoglalkoztatottabb hazai dobosoknak. Kurzusokat tart, számos lemezen, fesztiválokon és koncerteken szerepel szinte minden műfajban.

Tom Brechtlein (USA)
Tom Brechtlein Long Island-on nőtt fel, a Rolling Stones a Who, a Cream, Jimi Hendrix Experience hatására kezdett dobolni, majd figyelme egyre inkább a swing és a jazz felé fordult. Játékára legnagyobb hatást Max Roach, Elvin Jones, Joe Morello, Tony Williams zenéje gyakorolta. 18 évesen látta Chick Corea zenekarát élőben, a koncert nagy hatást gyakorolt rá. Két évvel később a zenekar dobosa lett. Ekkor figyelt fel rá a szakma, felkéréseket kapott Wayne Shorter, Al di Meola, Robben Ford zenekaraitól. Tom Brechtlein napjaink egyik legkeresettebb stúdió és turné zenésze.

Március 30. 14.00
8. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál Workshop – Rómer Ház
Közreműködik: Bernard Maseli

A Katowicei Zeneművészeti Akadémia ütőhangszeres tanára ezen a délutánon marimbán és vibrafonon tart bemutatót.

Március 31. 14.00
8. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál Workshop – Rómer Ház
Közreműködik: Tom Brechtlein

A világ egyik legismertebb stúdió- és turné zenésze tart bemutatóval egybekötött workshopot az érdeklődő zenerajongóknak és szakmabelieknek. A rendezvényen egy kötetlenebb légkörben megismerkedhetünk a művész hangszerével és az általa használt legkedveltebb – leggyakoribb technikákkal. Az interaktív bemutató során a hallgatók is feltehetik kérdéseiket.

Ütőhangszer kiállítás és bemutató

Belépő: diákjegy: 1000,-
napijegy: 2000,-
kétnapos: 3000,-

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak