Branford Marsalis újra Budapesten

Annak alkalmából, hogy a mester ismét hazánkban járt, Nagy Greg egy helyes kis cikket rakott össze Marsalisről, melyben legutóbbi, nagy sikerű Tavaszi Fesztiválos koncertjéről is megemlékezik. Rajongóknak kötelező olvasmány!Branford Marsalis szaxofonos, zeneszerző, zenetanár, Sting egyik leghíresebb kísérőzenésze 2007. március 16-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül nagy sikerű jazz koncertet adott kvartettjével a Budapest Kongresszusi Központban.

„Az emberek nem tökéletesek. Ez az egyik oka annak, hogy a klasszikus zene és a jazz is gondokkal küzd. Mi a tökéletes előadásmódot keressük, és minden hangjegynek a helyén kell lennie. Hé, az életben viszont nem minden hang van a helyén.” – Branford Marsalis

Branford 1960-ban született Louisiana államban, Ellis Marsalis zongorista legidősebb gyermekeként. Hat testvér közül rajta kívül még hárman lettek zenészek: Wynton trombitás, Delfeayo harsonás és Jason dobos. Branford négy éves korától zongorázni tanult, később klarinétozni kezdett, majd alt szaxofonon folytatta. Ismertségét és elismertségét már New Yorkban tenor- és szoprán szaxofonosként szerezte, kezdetben öccse, Wynton együttesében, majd olyan legendás jazz előadók formációiban, mint Art Blakey, Lionel Hampton, Clark Terry, Miles Davis és Herbie Hancock.

1985-ben csatlakozott Stinghez, először a felejthetetlen Live Aid koncerten, azt követően a Blue Turtle Band oszlopos tagjaként. A ’80-as évek közepétől a ’90-es évek elejéig Sting szólólemezeinek, turnéinak elmaradhatatlan közreműködője volt, összetéveszthetetlen hangzásával és ötletes improvizációival még kifinomultabbá téve Fullánk Úr amúgy is unikumnak számító muzsikáját. Ki ne ismerné fel a rajongók közül az „Englishman In New York” szoprán szaxofon vagy a „Tomorrow We’ll See” klarinét szólóit? Természetesen „Steep” karrierje legalább ennyire szerteágazóan és sokszínűen folytatódott a „Sting utáni” időkben. Megalapította saját jazz bandáját, a Branford Marsalis Quartetet, amelyben a két állandó tag – az 1998-ban elhunyt, szintén Stinggel zenélő – Kenny Kirkland zongorista és Jeff „Tain” Watts dobos volt. Rendszeresen együtt dolgozott Bruce Hornsby-val, Béla Fleckkel, John Lee Hookerrel, a Grateful Deaddel, a Tonight Show Banddel (Jay Leno talkshow), valamint saját hip hop groupjával, a Buckshot LeFonque-val, mindamellett klasszikus zenészként is világszerte elismert lett. Több Grammy díjra jelölték, amelyből hármat megnyert: 1992-ben, 1993-ban és 2000-ben. A Marsalis Music kiadót 2002-ben alapította, azóta albumai ezen égisz alatt jelennek meg, akárcsak Harry Connick, Jr. művei. Elkötelezett híve a fiatal tehetségek felkarolásának (Marsalis Jams), a zeneoktatásnak (North Carolina Central University, Michigan State University, San Francisco State University) és a jótékonykodásnak (Musicians’ Village New Orleans). Marsalis támogatta például Richard Bona basszusgitáros-énekes első albumának megjelenését az USÁ-ban.

Negyedik budapesti látogatása két aktualitással is szolgált. A Branford Marsalis Quartet az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik nyitókoncertjén lépett fel, legújabb „Braggtown” című lemeze anyagával. Kiváló zenésztársai, az albumon közreműködő Joey Calderazzo zongorista, Eric Revis bőgős és Jeff „Tain” Watts dobos kísérték. A másfél órás koncerten régebbi és újabb kompozíciókat egyaránt hallhatott a hazai közönség, s köztük nemcsak Marsalis, hanem az együttes többi tagjának szerzeményeit is. Fergeteges szólóik során minden muzsikus jócskán megcsillogtatta kivételes hangszeres tudását. A beboptól, a free jazzen át egészen a klasszikus zenéig terjedt a felszabadult örömzenét sugárzó repertoár. Felcsendült Seress Rezső „Szomorú vasárnap” című dalának átirata, valamint Henry Purcell angol barokk szerző „O Solitude” darabja is. A jazz-szerető közönség soraiban feltűnt a T-Mobile volt vezére Sugár András, a fuvolaművész Horgas Eszter, az énekes Berki Tamás, a Megasztárból ismert Bella Levente, és a Fidesz alelnöke Pokorni Zoltán. A koncertet követően lehetőség nyílt a zenészekkel való személyes találkozásra, amely gesztus a szervezők figyelmességét dicséri. A rajongók 15-20 fős szervezett csoportokban látogathattak el a színpad mögött található öltözőkig, ahol szívélyes fogadtatásban lehetett része mindenkinek: beszélgetés, dedikálás és fényképezkedés a világsztárokkal. Egyszóval, életre szóló élmény volt ez az este!

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak