Adventi ajándék Bottitól

Bár a karácsonynak már vége, melegen ajánljuk mindenkinek Greg Chris Botti december eleji, ünnepi koncertjéről szóló beszámolóját. Ebből kiderül, hogy Sting trombitása saját zenekarával is képes bűvöletbe ejteni közönségét, sőt!

Adventi ajándék Bottitól
Chris Botti koncert Debrecenben

Chris Botti 2007. december 2-án Debrecenben a Kölcsey Központ Nagytermében lépett fel zenekarával. Az egy évesre tervezett, főleg az USA-t érintő turné során Európában – hazánkon kívül – egyedül Moszkvába látogattak el az idén. Az emlékezetes előadásra fantasztikus zenészekkel, kitűnő repertoárral, találó időzítéssel és csodás helyszínen került sor. Botti a koncert végén megígérte, hogy hamarosan visszatérnek. Úgy legyen!

A trombitást Sting, Frank Sinatra, Paul Simon, Andrea Bocelli vagy Diana Krall kísérőzenészeként ismerhetik a legtöbben, szóló munkáival azonban talán már kevesebben vannak tisztában. Az idén 45 éves muzsikus Portlandben, Oregon államban látta meg a napvilágot, s gyermekkorában két esztendőt Olaszországban töltött. Zenei karrierje 10 évesen kezdődött, s elmondása szerint zongoratanár édesanyja, valamint Miles Davis voltak rá a legnagyobb hatással. Az elismert Indiana Egyetem zenei karán végzett, majd 1986-ban New Yorkba költözött. Első lemeze 1995-ben jelent meg „First Wish” címmel, és azóta további nyolc önálló művet mondhat magáénak, egy „Best Of” válogatáson, két koncert DVD-n és egy filmzenei albumon kívül. Stílusát a kritikusok leginkább „smooth” vagy „cool jazz”-ként aposztrofálják. Idén megjelent legfrissebb projektje elsősorban saját és olasz zeneszerzők munkáit veszi alapul. Az „Italia” leginkább egy klasszikus válogatásnak mondható, mely Botti kifogyhatatlan kreativitásának és tehetségének ékes bizonyítéka: „Számomra az olyan muzsika, amely összetöri a szívem, örökké velem marad.” – említi az új lemezzel kapcsolatban.

2000 júniusában a „Brand New Day” turné keretében Stinggel lépett fel a Kisstadionban. Négy évvel később az emlékezetes T-Mobile koncertre bár szeretett volna, de nem tudott eljönni bandájával előzenekarként, mivel egy nappal előtte egy amerikai TV-show-ba hívták szerepelni. Így hazánkban először saját együttesével az új és modern debreceni konferencia létesítményben, a csodálatos akusztikájú Kölcsey Központ Nagytermében adott bámulatos koncertet. Az előadást Franz Schubert „Ave Maria”-jával nyitotta az elegáns sötét öltönyt és nyakkendőt is viselő Botti, a többszörös Grammy-díjas zongorista és komponista, Billy Childs kíséretében. Az ünnepi atmoszférát egy frenetikus fúziós átmenet segítette a következő „When I Fall In Love” ismert standardbe, ügyes „Jean-Pierre” részlettel. Ekkorra már beszállt a zenekar összes tagja: Mark Whitfield gitáros, Billy Kilson dobos és James Genus bőgős. Csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni az együttes profizmusáról és a rendkívül minőségi muzsikáról, amelyet megszólaltattak! A következő nóta a „Caruso” címet viselte az „Italia” albumról, amely az operaénekesek egyik gyakran előadott és népszerű darabja.

„Vannak Miles Davis-rajongók Magyarországon?” – tette fel a közönségnek a naiv kérdést a szólista, s az egyértelmű pozitív válasz után belekezdett az eredetileg a „Kind Of Blue” albumon hallható kedvencébe, a „Flamenco Sketches”-be. Botti hangszere már-már muzeális darab: egy 1940-es Martin Committee márkájú trombitán és egy 1926-ban – Davis születési évében – készült Vincent Bach fúvókán játszik. Ebben a szerzeményben természetesen szordínót is használt a megfelelő sound elérése érdekében. Ennio Morricone „A misszió” című mozifilmhez írt darabja, a gyönyörű, szerelmi témát feldolgozó „Gabriel’s Oboe” következett a sorban. Ezt követően a szintén lírai „A Thousand Kisses Deep” volt az előadott dal, amely Chris azonos című lemezén is hallható. A zenésztársak már itt is jócskán megcsillogtatták tudásukat, Billy Childs Yamaha Motif 8-as szintetizátoron kísért és szólózott, a háttérben tevékenykedő James Genus bőgőről elektromos basszusgitárra váltott, s a rendkívül muzikális és egyedi mozgástechnikájú dobos, Billy Kilson is kitett magáért. Ez a fenomenális zenész, rendkívül gazdag és energikus dobszólóval indította a következő szerzeményt, a „Streets Ahead”-et, amelyet Botti egyetlen saját – pontosabban Kipperrel szerzett közös – dalaként csempészett be a repertoárba. A nagy mókamester gitáros, Mark a rajongóktól tapsot követelve, embertelen riffeket és szólókat játszott felváltva, mintha egyszer George Benson, másszor meg Pat Metheny bőrébe bújt volna. Az egészet megkoronázta Child Bösendorferen előadott csilingelő és szélsebes szólója, amit Botti csengő és tiszta trombitajátéka követett. A dalt Mark emlékezetes gitárjátéka szelte ketté, egy kis Pastorius-os „Teen Town”-n betéttel gazdagítva, mely Stevie Wonder „Isn’t She Lovely” szerzeményébe torkollott.

Ezután az intermezzo után került csak sor a „Streets Ahead” befejezésre. A következő „The Look Of Love” című szám is tartogatott meglepetést, mivel Chris felkonferálta az est vendégét, a Los Angeles-i énekesnőt, Sy Smith-t, aki csodálatos hangjával egy pillanat alatt betöltötte az egész termet. Sy ezután egy újabb, a „What’ll I Do?” nevet viselő lassú számot is elénekelte a nagyérdeműnek. A pörgős „Indian Summer” majd ismét egy kiadós dobszóló vette kezdetét, miközben a zenekari tagok a leamortizált dobverőket a nézőtéren ülő kisgyerekeknek osztogatták szét. Vicces és egyben kedves jelenet volt! Botti egyáltalán nem tűnt szigorú főnöknek, a sok-sok szóló alkalmával minden zenésztársának elegendő lehetőséget adott tehetsége bemutatásához, és sokszor a színpad szélére állva, nagy áhítattal figyelte őket. A ráadás három kompozíciót is tartogatott: a „My Funny Valentine” elején Chris – szokásához híven – lejött a színpadról és a trombitát egy, a közönség első sorában helyet foglaló fiatal hölgy nézőnek fújta. Az idén Grammy-díj jelölést kapott „Good Morning Hearthache” Billy Holiday-standardet Sy Smith adta elő, ismét elképesztően, s végül Botti egyik kedvenc száma, a szintén Morricone-kompozíció, a „Cinema Paradiso” zárta a show-t.

A klasszikus zene, az akusztikus és fúziós jazz, valamint a pop-rock határait súroló stílusok ötvözetét felvonultató hangverseny méltó bevezetője volt a karácsony előtti készülődésnek. Egyszóval: Chris Botti és együttese bearanyozta advent első vasárnap estéjét! Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Setlist
Ave Maria > When I Fall In Love > Caruso > Flamenco Sketches > Gabriel’s Oboe > A Thousand Kisses Deep > Streets Ahead > The Look Of Love > What’ll I Do? > Indian Summer > My Funny Valentine > Good Morning Hearthache > Cinema Paradiso

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak