A ceglédi dobosgálák története

A kezdetekhez egy szomorú tény adta az aktualitást: 1992-ben elhunyt Kovács Gyula a legendás „Mr.Dob”, aki a magyar jazzdobolás úttörője és tanítómestere volt. 1969-ben láttam őt játszani először és virtuóz játéka, fanyar humora, zene iránti alázata azonnal magával ragadott. Életének hétköznapjaiba már mint magántanítvány pillanthattam be. Apránként szereztem tudomást róla, hogy szókimondása miatt pályájának csúcsán a hatalom félreállította: útlevelét bevonták a médiák nem vagy alig foglalkoztak vele, így a külvilággal való kapcsolatot a fellépések, a lakására járó tanítványok és a levelezések jelentették. A rendszerváltás már túl későn jött az ő életében, az elveszett éveket nem lehetett pótolni. Úgy éreztem valamit én is tehetek azért, hogy Kovács Gyula emberi és művészi értékeire ha megkésve is de ráirányítsuk a figyelmet.

1993 áprilisában egy nagyszabású dobos emlékkoncertet szerveztem tiszteletére régi tanítványaival, barátaival a ceglédi sportcsarnokban. A rendezvényt utólag értékelve is hatalmasra sikerült. A nyolc és fél órás maratoni koncerten 49 művész lépett fel, közöttük 19 dobos.Itt mutatkozott be a fiatal Szalontai Endre, Sárközi István, a zseniális Baló Pista, a német Patrick Schimanski és az uruguayi Enrique Firpi. David Moss lenyűgöző humorral mutatta be, hogy mi mindent lehet csinálni egy dobszerelésen, majd az est szupersztárja Jojo Mayer hajnali 3-kor csinált egy olyan 45 perces szólót, hogy a közönség tapsvihara után 25 perces ráadást kellett adnia. A rendezvényhez hangszerkiállítás, Kovács Gyula életét bemutató fotókiállítás is párosult, az eseményt négy TV társaság vette. Mindenki nagyszerűen érezte magát és közösen elhatároztuk hogy folytatni fogjuk. Legyen egy nap ami a dobosoké évente egyszer a ceglédi sportcsarnokban.

1994-től nagyszerű segítőtársakra találtam a Hohner Music Magyarország képviselőiben. A második rendezvényt már közösen hoztuk létre, melynek neve azóta is Nemzetközi Dobos-és Ütős Gála. Mivel ők a Sonor dobok és a Zildjian cintányérok hazai képviselői, sikerült idahaza még soha nem látott anyagokat szerezni mindkét cég hangszereinek gyártási fázisaiból és egy átfogó kiállítást rendezni ezekből. Volt Kőszegi– Jávori–Pecek dobpárbaj, Zsoldos–Solti- Szendi ütőspárbaj, a populáris műfajt a Gerendás Péter társaság, a jazzt a László Attila band, a fúziós zenét stílszerűen a Fusio quartet képviselte. Az est amerikai sztárvendége Steve Smith óriási sikert aratott.

1995-ben úgy gondoltuk kevesen utaznak el Ceglédre, mutassuk meg Budapesten is milyen egy dobosgála! Persze azt sem akartuk, hogy a ceglédi folyamat megszakadjon, ezért ebben az évben két koncertet rendeztünk: a ceglédi színházban, majd két héttel később a Budapest Kongresszusi Központban. Országos rajzpályázatot hírdettünk a 6- 14 éves korú gyermekek körében „Az ember és a dob” címmel, melynek kiállítására és a díjkiosztásra a gálán került sor. Itt mutatkozott be először futurista dobkonstrukcióm a Turbo Designer. A megszokott nevek mellett fellépett többek között a Hajdúböszörményi Ütősegyüttes, a Magyar Atom blues band, az Oké, a Saxonor, Presser Gábor, és Víg Tomi is. Bemutatkoztt négy fiatal tehetség: Borlai Gergő, Dörnyei Gábor, Kaszás Péter és Gyenge Lajos. A külföldi vendég ismét Steve Smith volt, aki a szakmát és a nagyközönséget egyaránt elkápráztatta. Játékához 3 szerelést állíttatott öszsze, melyeken a jazz és rock dobolás stílusait és nagy egyéniségeit elevenítette fel páratlan muzikalitással és precizitással. A produkció végén egy félreértett villanyfeloltás miatt a közönség fele eltávozott. Azoknak akik maradtak, életre szóló élményben lehetett részük. Az est összes dobosa leült saját hangszeréhez, visszajött Steve Smith is és elkezdtek beszélgetni a dobok egymással. A hajnali 2 óra ellenére a közönség felállt a nézőtérről és a színpad előtt tapsolva drukkolta végig a rögtönzött dob show-t.

Jojo Mayer1996 – a negyedik. Szó sincs rutinról. Minden gálán új ötleteket vár a közönség. Az idei kulturális melléklet: „Művészek a dobosgáláért” volt. Tizennyolc ismert művész mondta el ceruzával, szénnel, olajjal, pasztellel, rézkarcban, selyemben, fotóban, hogy mit gondol a ritmusról a dobokról a zenéről. A Veszprémi Légierő big-bandjében Jávori Vilmos dobolt, fellépett többek között Banai Szilárd, Hetényi Zoltán, Adamecz József, Papp Tamás, Martonosi György, a Kutas trió, a Tea zenekar, a Mea culpa, és még sokan mások. Az első koncert sikerére emlékezve visszahívtuk Jojo Mayert aki mindenkire óriási hatást tett 1993-ban. Nem csalódtunk. Ha létezik Paganini a dobokon, akkor ő az. Ez már nem is az a kategória amire úgy reagálnak hogy: de szeretnék így dobolni, hanem könnybelábad a szem és az ember mélyen elgondolkodik.

Roger Turner1997 – Kiszélesíthetjük a gála propagandáját: támogatóként jelentkezik egy jóember a MÁV-tól. A Nyugati csarnokában 20 négyzetméteres vászon hírdeti a ceglédi gálát, a peronon a Hajdúböszörményi ütősegyüttes parádéja vezeti be a sajtókonferenciára érkező vendégeket. 300 pályaudvaron helyezik el a plakátokat néhány állomáson a hangosbemondóban is hírdetik a rendezvényt. Első alkalommal nyitja jazzbalett a gálát és én is első alkalommal lépek fel barátommal Major Balázzsal duóban. Borlai, Szendőfi, Dörnyei, Kaszás már elengedhetetlen tartozékai a gálának. A sztárvendég egy kevésbé ismert –annál őrültebb angol: Roger Turner. A Jojo Mayeren és Steve Smith-en „felnőtt” ceglédi közönség az első percekben nem tud mit kezdeni a látvánnyal: a pergődobot vasfűrészszel huzogató ember pingponglabdát vesz a szájába és azt megfelelő időben ráköpi a dobra. A következő pillanatban pedig elkezd olyan tökéletesen dobolni mintha egy hanglemez indult volna el. Percek alatt kiderül hogy emberünk annyira mindent tud a szakmáról, hogy stílusparódiákban leli örömét.

1998 – Dob design pályázatot hirdettünk a Magyar Iparművészeti Főiskola formatervező tanszékén a hangszer külső megjelenésének és technikai elemeinek újboli átgondolása céljából. Pályázatunkat a Magyar Szabadalmi Hivatal támogatta. A győztes pályamunkák kiállítására és díjazására a koncerten került sor. Az idei gálához kapcsolódó hangszerkiállítást megkíséreltük valamennyi dob-és ütőhangszer készítő és forgalmazó cég bevonásával megrendezni. A régiek mellett újabb nevek tűntek fel: Balázs Elemér, Németh Ferenc, Köles Márk, Pusztai Csaba, Korompay Zsolt és Donászy Tibor. Új CDjét mutatta be a Kőszegi–Szakcsi duó, az est sztárvendége a szenegáli Afro Magic Band volt. Volt valami őserő ebben a dologban, mert a produkció végén közel kétszázan táncoltak a színpad előtt. A hangulat annyira feldobott volt, hogy a biztonsági őröket meg kellett nyugtatni, hogy nincs semmi baj, maradhatnak a helyükön!

1999 – Elhatároztuk, legyen az évezred utolsó éve a fiataloké. Ezért a műsor a „Fiatalok az évezred küszöbén” alcímet kapta. Fellépett Kőhegyi András és B.Nagy Tünde vibrafon–marimba duója, a ceglédi Sárik Péter triója, a Honvéd Ütősegyüttes, az Aquarell együttes, a Gerendás Péter társaság, a Trio Midnight, a 12 éves fiatal tehetség: Kovács Balázs, továbbá Szalai Péter indiai tablán, Pettik Ádám vízeskannán játszott. Saját tervezésű dobom a „Turbo Designer” márciusban meghívást kapott a Frankfurti Zenei Vásár Sonor standjára. Úgy gondoltam ideje a „világot látott” szerkezetet a ceglédi közönségnek is bemutatni. A hangszerkiállítás ismét nagy siker volt. Sok rendelés született és még több kézműves hangszer talált gazdára a helyszínen. A gála sztárvendége a trinidadi születésű Richard Bailey volt. Borlai és Szendőfi olyan parádés dob duettet adott elő, melynek sikerét nem létezett túlszárnyalni. Az est végére a közönség is elfáradt, így örök tanúlságként elhatároztuk: a jövőben a sztárokat nem tesszük a műsor végére. Richard Bailey ennek ellenére végigcsinált egy kemény programot és kitunően helytállt.

2000 – Amikor e sorok íródtak még előtte vagyunk a nyolcadik dobosgálának, de a műsor terve már összeállt:

  • Leslie Alex Percussin Band – parádé dobolás
  • Az évezred köszöntése KOMPmÁNIA Csabai Attila kortárs táncszínházi társulata 
  • Electric Jazz Force a doboknál: ifj. Kaszás Péter, vendég: Széll Tamás
  • A Liszt Ferenc Zenemuvészeti Főiskola jazztanszékének Big-bandje László Attila vezetésével – a doboknál: Kőszegi Imre 
  • Szünet – A Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány „Arany Dobverő” díjának átadása – László Attila Band a doboknál: TOMMY CAMPBELL ( USA ) 
  • Super Dob Show – Borlai Gergő – Tommy Campbell – Szendőfi Péter 
  • Szünet – gála tombola 
  • Kaltenecker trió a doboknál Borlai Gergő 
  • Dörnyei Gábor dobszóló, Fusio quartett a doboknál Szendőfi Péter 
  • Műsorvezető: Fábry Sándor

Hangszerkiállítás, ahol a Magyarországon gyártott és forgalmazott teljes dob-és ütőhanszer-választék bemutatkozik.

A Nemzetközi Dobos- és Ütős Gálák sorozata tehát egy emlékkoncertből nőtte ki magát, és arra törekszünk, hogy Kovács Gyula szellemisége: a dobok iránti elkötelezettség, a barátságok ápolása és a zene szeretete mindig közöttünk legyen, és évről évre megtöltse ceglédi sportcsarnokot.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak