A legfontosabb a lüktetés

A legfontosabb a lüktetés Azt hiszem, ha valaki először találkozik személyesen Köves Miklóssal, óhatatlanul a Piramis jut eszébe. Én is erről kezdtem faggatni a szombathelyi Murphy’s Mojo Clubban, ahol a Minivel lépett fel.Hogyan kezdődött?
1973-ban külföldre mentünk vendéglátózni Som Lajossal, hogy pénzt keressünk a felszerelésre. Kintről elindult a zenekar szervezése, aztán 75-ben mikor hazajöttünk, csatlakozott hozzánk Závodi János, Gallai Péter és Lévai Tibi, aki szintén billentyűs volt. Miután Lévai visszatért hazájába, Jugoszláviába, körülbelül egy éves huzavona után sikerült átcsábítanunk Révész Sanyit a Generálból, ez lett a klasszikus felállás. Visszagondolva azokra az időkre, a legszebb, a legboldogabb időszakom volt. Rengeteget koncerteztünk, volt úgy, hogy egy nap háromnégy bulit is játszottunk. Mindenütt felléptünk, ahol lehetett.

Hallgatod-e még a lemezeiteket?
Igen, a gyermekeim szoktak feltenni olyan lemezeket, amelyeken régebben doboltam a Piramisban. Jó érzéssel állapítom meg, hogy a számok még most is megállnák a helyüket. Nem csak arra gondolok, hogy egy-két dal mekkora sláger volt, hanem megszólalásban is rendben van. Nem szégyellni való, pedig az akkori stúdiókörülmények mostohábbak voltak, mint manapság.

Korosztályomból sokunknak első koncertélménye a Piramis volt. Még ma is emlékszem hetekig erről beszéltünk. Lesz rá még lehetőség, hogy együtt lássunk benneteket?
1992-ben öt teltházas BS-bulit játszottunk a nosztalgia jegyében. Hogy lesz-e összeállás arra most még nehéz válaszolni, egyelőre nagy a csönd, több akadálya is van.

Hogyan kezdtél a zenével foglalkozni?
A gimiben szabadidőmben a korombeli srácokkal rengeteget fociztam. Aztán a hatvanas évek elején a Ki Mit Tud ? ment a TV-ben, s a zenekarok akkora hatással voltak rám, hogy eldöntöttem, a sport helyett a zenével kell foglalkoznom. Laux Józsinál kezdtem dobot tanulni. Ezt a barátnőjének köszönhetem, köszönhetem, aki a házunkban lakott, ő hozott össze vele. Józsival a mai napig jó barátságban vagyunk.

Kik voltak még a tanáraid?
Az OSZK-ba a Bányay Lajos bácsihoz jártam, aki akkor a fő dobinstruktor volt. Ott „B” kategóriás vizsgát tettem. Úgy tíz évvel ezelőtt újra meg akartam tanulni dobolni, mert rájöttem, hogy nem tudok semmit. Elmentem Nesztor Ivánhoz akitől nagyon sokat tanultam, majd Martonosi Gyurihoz, aki szintén rávezetett sok-sok dologra.

Mostanában is gyakorolsz?
Ma már főleg groove-okat gyakorlok, de a technikát is karban kell tartani. Otthon egy letompított dobom van, bár a hangerővel való dobolás az igazi.

Könnyebb a helyzete annak, aki most kezd dobolni?
Rögtön célirányosan tud tanulni, több tanár van, rengeteg kottát, oktató kazettát lehet kapni, könnyebben lehet dobfelszereléshez jutni és még sorolhatnám…

Kik a nagy kedvenceid?
A régebbiek közül Mitch Mitchell és John Bonham, akiknek játéka ma is példaértékű, ezt nem csak én mondom, hiszen Dennis Chambers a legújabb oktató videóján Bonham lábfiguráiról beszél. Szerintem a mai rockdobolás egyik felét John Bonham a másik felét Mitc Mitchell találta ki. A mostaniak közül Chad Smith nálam a non plus ultra. Szeretem Vinnie Colaiuta, Mann Katche, Omar Hakim játékát, hogy már Gary Novakról vagy Tom Brechtline-ról ne is beszéljek. ő az a fajta dobos, aki jazzt és rockot is hihetetlenül jól játszik. Említhetném még Billy Cobhamet akivel volt egy közös koncertünk. Egy méterről figyelhettem, hogy játszik, hát volt egy-két álmatlan éjszakám, az biztos. Itthoni kedvenceim közül meg kell, hogy említsem Borlai Gergőt, Szendőfi Pétert, Banai Szilárdot vagy a zseniális Kaszás Petit. ők mindenféle stílusban otthon vannak. Hála isten tehetségekkel jól el vagyunk látva.

Mióta játszol a Minivel?
1991 óta játszom Ádámékkal. Mindig is a progresszív műfajt szerettem, úgy, hogy ez a zene közel áll hozzám. Kb évi százharminc bulink van, nagyobbak is, mint például Tabán Petőfi Csarnok, jórészt azonban klubokban lépünk fel, itthon és külföldön egyaránt.

Milyen dobverőket használsz?
„Csonka” dobverőket, amik az én igényeim szerint lettek kialakítva.

És a dobod?
Ez egy régi Slingerland szerelés 24"-os nagydobbal 14"-os felső és 18"- os állótammal. Különben mindegy, hogy az embernek milyen márkájú vagy összeállítású dobja van, a lényeg hogy a zenének lüktetést adjon a játéka.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak