Lamantin Improvizációs Tábor

Napjaink zenéjében és zenepedagógiájában ismét kezd tért hódítani a rögtönzés, illetve annak oktatása. Az alternatív oktatási módszerekben (pl. Dalzroze vagy Orff-módszer) is nagy szerepet kap, és számos zenepedagógiával foglalkozó konferencia központi témája az improvizáció. Egyes zenei műfajokban (pl. jazz) központi szerepet játszik, de minden, zenével foglalkozó emberben benne rejlik a rögtönzés igénye. Ezért rendkívüli jelentőséggel bírhat a szombathelyi improvizációs tábor megrendezése, amelyre műfajra, korra és felkészültségre való tekintet nélkül mindenkit várunk.Más megközelítésben a tábor célja egy szombathelyi hagyomány felelevenítése, ugyanis 1985 és 1989 között évente rendeztek hasonló kurzusokat Szombathelyen. A varos jelentős zenei életének fontos momentumává válhat az improvizációs táborok újbóli évenkénti megrendezése.

A kurzus művészeti vezetését Márkus Tibor vállalja, aki maga is egy ilyen, szombathelyi tábor után került kapcsolatba a jazzel és annak oktatásával.

A tábor szervezője: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

A tábor időpontja: 2003. június 16–21.

A tábor célja: Ismeretterjesztés. Minden zenével foglalkozó, és zene iránt érdeklődő jelentkező kreativitásnak fejlesztése és ismereteinek bővítése elméleti és gyakorlati szinten. A különböző improvizációs gondolkodásmódokkal való ismerkedés. A tábor fő arculata a jazz műfajával való foglalkozás.

A hallgatok egyéni hangszeres órákon, zenei gyakorlatokon, elméleti és jazztörténeti csoportos órákon, jam session- okon és nyilvános koncerteken vehetnek reszt az ország neves jazztanárainak irányításával.

A tábor utolsó napjaiban az egy időben zajló Lamantin Jazzfesztiválon résztvevő, méltán világ ill. Európa hírű Ed Thigpen, Zbigniew Namyslowski, es Jir˘i Stivin workshopján vehetnek részt a
hallgatók!

A tábor tervezett létszáma: 70 fő
Napirend: – délelőtt (09.00–13.00): hangszeres egyéni órák.
– délután (14.00-18.00): zenekari gyakorlatok, improvizációs gyakorlatok, elméleti csoportos órák, videonézés, hangfelvételek hallgatása, előadások.
– este (20.00–23.00): jam session-ok a hallgatok, koncertek a tanárok és meghívott művészek közreműködésével. Utolsó este zárókoncert (hallgatók, tanárok, vendégművészek).
Helyszínek:
Oktatás: Bartók Béla Zeneiskola, Műveszetek Háza, Berzsenyi Dániel Főiskola
Koncertek: Lamantin Klub, Abbazia Klub

TANÁRI KAR:
Márkus Tibor – a tábor művészeti vezetője (zongora, improvizáció elmélet, jazztörténet)
jazz-zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének
adjunktusa, az Erkel Ferenc Zeneiskola jazz-zongora, jazzelmélet és jazztörténet tanara. • Borbély Mihály – (szaxofon, zenekari gyakorlat) szaxofonművész, főiskolai docens • Szalóki Béla – (trombita, pozan, zenekari gyakorlat) trombita és trombonművész, főiskolai tanár • Tisza Bea – (ének) énekművesz, zenetanár • Gyárfás István – (gitár, zenekari gyakorlat) gitárművész, zenetanár • Berkes
Balázs – (bogo) bőgőművész, zenetanár, zeneszerző • Lattman Béla – (basszusgitár)
basszusgitárművész, főiskolai tanár • Nesztor Iván – (dob) utómuvész, főiskolai tanár • Info: www.lamantin.hu

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak