13. Dobosok Farsangja – Nemzetközi Zenei Gála

Számos alkalommal írtunk már a Dobosok Farsangjáról, így a 13. buliról egy új hang, Nagy „Greg” Gergely mesél nektek. Aki jelen volt, azért, aki meg nem, az meg azért olvassa el a beszámolót a 13. Dobosok Farsangjáról.2008. február 24-én vasárnap a Dózsa Művelődési Házban, a Dobosok Farsangján jártunk. Az idei rendezvényen is mindenki dobosnak vagy ütősnek öltözött… 🙂 Az egy négyzetméterre jutó zenészek száma biztosan elérte az országos rekordot: lányok-fiúk, kicsik-nagyok, profik-amatőrök, majdnem mind-mind dobverővel a kezükben sétálgattak, beszélgettek, nézelődtek és gyakoroltak a művház szinte minden zugában.

A földszinten a hangszeres kiállítók, a beat counter-verseny és természetesen a büfé vonzotta az érdeklődőket, míg a galérián különféle világzenei hangszereket és a rendkívül népszerű V-Drumokat próbálhatták ki a látogatók. Délután H. Magyar Kornél, a Triginta trió tagjának és a Gramofon zenei magazin munkatársának kurzusa szerepelt a programban. Kornél lenyűgöző bemutatója során mridangam nevű hangszerén (amely az észak-indiai tabla déli megfelelője) játszott, miközben lépésről lépésre ismertetett meg minket a konnakollal, a speciális szótagokból álló zenei nyelvvel. Ebben az az egyszerűség és nagyszerűség, hogy mindenki magában, hangszer nélkül is tudja gyakorolni. A művésznek a hallgatóságot nagyon jól sikerült bevonnia a performance-okba, megtanítania az alapokat, és közösen kielemezni az elhangzottakat. A gyönyörű ritmikus körök és kötött (klasszikus) ritmus kompozíciók során segítségére volt egy elektronikus shruti box is. A szimpatikus előadó többek között megemlítette a dél-indiai muzsika hatását a mai amerikai zenékre és zenészekre, Steve Smith, John McLaughlin, a Shakti és Lori Cotler kiemelésével.

A színházteremben az egy évvel ezelőtt elhunyt Jávori Vilmosra emlékezve kezdődött meg az esti koncertsorozat. A szervező Martonosi György, Gyuri bácsi szavaival élve ez a 13. alkalom, itt dől el, hogy folytatódik vagy befejeződik-e ez a rendezvény. Szerencsére, a teltházas termet elnézve, a Farsang jövője nem lehet kérdéses. Az est Fábry Boglárka meggyőző pergő-szólójával indult, ahol a fiatal szőke lány megmutatta, hogy mindössze egy dobbal és két dobverővel hogyan kell virgázni. A következő fellépő a Ghymes együttes dobosa, a salgótarjáni születésű Széll Tamás volt, aki dinamikus szólójával kápráztatta el a nagyérdeműt. A fiatal tehetség Gretsch dobokon, Sabian cintányérokon és Evans bőrökön játszott.

A folytatásban a Ricardo Salsa Club kisebb formációja, a Révész Latin Jazz Quintet lépett a színpadra. Ez az örömzene leginkább Chick Corea latin stílusú szerzeményeire emlékeztetett. Az előadott zeneművek során mindannyian rendesen megdolgoztak a közönség ovációjáért, köztük Szendőfi Péter dobos, Szendi Gábor és a kubai Angel Miguel Leon Cruz „El Chino” ütőhangszeresek is.

Az első szünetet követően egy progresszív trió mutatkozott be: Cziránku Sándor, a Barbaro legendás gitárosa jellegzetes kétnyakú hangszerével, Balogh Szonja, a Möbius dobosa és Dombi Ádám, a Vian basszusgitárosa. Az előadott Cziránku-nóták között elhangzott a Moszkva című dal is. Szonja dobszólói nagyon meggyőzőek voltak, nem hiába hívják őt szakmai körökben Kelet-Európa legjobb női dobosának.

A brutálisan kemény zene után egy egészen más műfaj képviselője jött a sorban: Dömötör Tamás, a magyar beatbox bajnok. Profizmus, lazaság és humor jellemezte Döme előadását, amelyet a közönség igen nagyra értékelt. Természetesen nem pusztán szájdobolással, hanem énekléssel, speciális hangeffektekkel, sőt a Deep Purple klasszikusával, a „Smoke On The Water”-rel is kedveskedett nekünk. Páratlan technikája és ritmusérzéke folytán produkciói már-már többszólamúaknak hatottak. A 20 éves kecskeméti fiú elindul az idei világbajnokságon, nagyon sok sikert kívánunk neki a megmérettetéshez!

A Kaltenecker Trió, a zenekarvezető billentyűs, Kaltenecker Zsolt, a fantasztikus dobos, Borlai Gergő és a nagy tapasztalatú basszusgitáros, Hárs Viktor minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy továbbra is ők alkotják az egyik legvirtuózabb hazai jazz formációt. Legfrissebb albumukról, a „Winter’s Tale”-ről is hallhattunk néhány csemegét.

A második szünet után a külföldi sztárvendég, Alexander Murenko ukrán dobos frenetikus szólóját csodálhattuk meg. „Murchik” két évvel ezelőtt a 11. Dobosok Farsangján szintén hatalmas sikert könyvelhetett el magának, illetve előtte 2004-ben Ruslana nevű énekesnővel megnyerték az Eurovíziós Dalversenyt.

Befejezésül Szappanos György basszgitáros egyedi fúziós formációja (Frankie Látó – hegedű, Kovács Gábor – billentyűk és Banai Szilárd – dob), a Full Playback zárta éjfél előtt a Farsangot. A gazdag programban idén is minden látogató megtalálhatta a számára kedves, érdekes és értékes témákat és előadókat. S bár ezúttal is elsősorban dobosokról és ütősökről, nem kizárólag dobosoknak és ütősöknek szólt a nap.

Jövőre, Veletek, ugyanitt!

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak