PERCOSSA: lázadó ritmusok – a ritmus lázadóitól

Most először láthatjuk hazánkban a holland PERCOSSA társulatot. Az ütőhangszerek négy elképesztő tudású virtuóza január 17-18-án a Trafóban lép fel.Négy férfi. Négy fantasztikus előadó. Ritmussal lélegeznek. A ritmusérzék a vérükben van.

Mitől egyedi a PERCOSSA? Attól, hogy előadásaiban ott van a tánc, az akrobatika, az árnyjáték, a pantomim, a bűvészet – mindez virtuóz ütőhangszeres játék kíséretében. Éppen ezért gyakran „szavak nélküli színházként” is emlegetik művészetüket, amely azért nyomokban cirkuszi elemeket is tartalmaz, és olykor-olykor rockkoncertre is emlékeztethet. Mindehhez jön a féktelen energia, az eredetiség és az univerzális humor.

„Nagyteljesítményű ütősök pezsdítik a vérünket.” (The Times)

Mi jellemzi a PERCOSSA előadásait? Izgalom és érzelem. Önfeledt nevetés és könnyes balladák. Káprázatos zene és szédületes látvány. Gigantikus japán dobok és apró ütőhangszerek. Forró szamba ritmusok és megdöbbentő csend. Transzba ejtő afrikai zenék és hipnotizáló minimál hangok.

„A dübörgő ritmusok ellenállhatatlan hatást váltanak ki.” (The Guardian)

A PERCOSSA története:

A 80-as évek végén járunk, Dél-Franciaországban. Akkor és ott kezdtek el utcai színházat csinálni a PERCOSSÁT megalapító bohémok. Az „infrastruktúrájuk” így nézett ki: egy furgon tele régi ütőhangszerekkel, és egy kis Citroen „Kacsa”, amibe épp hogy belehajtogatták magukat a zenészek.

Tíz évvel később már valódi színházak adtak otthont a konzervatóriumot végzett profi zenészek produkcióinak: 1998-ban „Rhythmix” címmel debütált színházi programjuk, 2006-ban pedig már Tajvanban vendégszerepeltek – zajos sikerrel. A jubileumi 2008-as „Ten Years Off the Streets” turnét Európában és Ázsiában is teltházas előadások és lelkes kritikák fogadták.

A PERCOSSA tagjai (René Spierings, Janwillem van derPoll, Niels van Hoorn, Eric Robillard) hét ország tizenegy táncszínházi társulatának írtak zenét, emellett oktatással is foglalkoznak: több hollandiai konzervatóriumban tanítanak.

A frenetikus holland zajszínházi társulat most először látogat Magyarországra – januárban láthatjuk őket a Trafóban.

PERCOSSA: Rebels of Rhythm
Január 17-18., 20.00
Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak