MAGYAR RITMUSHURRIKÁN A ZENEI ÉLET EURÓPAI FŐVÁROSÁBAN – A THUNDER DUO LONDONI SIKERE

Londoni turnéján nemcsak a hűvösnek tartott angol közönséget, hanem a szaksajtót is elvarázsolta játékával a Kossuth-díjas ütőhangszeres, Horváth Kornél és a "Világ legjobb 10 fiatal dobosa" közé sorolt Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo.  A művészek kettőséről többek között a Musicradar.com-on, a zenészek elsőszámú, s egyben a RHYTHM Magazine – az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinjának – websiteján jelent meg elismerő kritika.  A közönséget és a szerkesztőt egyaránt lenyűgözte a magyar előadók spontán, interaktív és impulzív játéka, amit David West, a kritika szerzője ritmushurrikánként aposztrofált.2011 május közepén Londonban, a több helyszínen tartott turnén nemcsak a hűvösnek tartott angol közönséget, hanem a szaksajtót is elvarázsolta játékával a Kossuth díjas ütőhangszeres, Horváth Kornél és a "Világ legjobb 10 fiatal dobosa" közé sorolt Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo.

A művészek kettőséről többek között a Musicradar.com-on, a zenészek elsőszámú, s egyben a RHYTHM Magazine – az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinjának – websiteján jelent meg elismerő kritika.

A közönséget és a szerkesztőt egyaránt lenyűgözte a magyar előadók spontán, interaktív és impulzív játéka, amit David West, a kritika szerzője ritmushurrikánként aposztrofált. West a cikkben kiemeli Horváth egyedi stílusát, ütőhangszereinek végtelen arzenálját, és a fiatal dobos, Dörnyei érzékeny virtuozitását, ahogyan végeláthatatlannak tűnő hangszíneket tud elővarázsolni dobfelszereléséből.

A fellépéseken Horváth “varázslatos sebességgel játszó ujjaival” demonstrálta rendkívül egyéni ütéstechnikáját. Ahogy West fogalmaz: “Kornél rejtett gyöngyszem az angliai ütőhangszeres világban”. A britek körében már közismert Dörnyei – egy egész dobzenekar megszólaltatását keltő – ritmusfüggetlenítését hangsúlyozza a szaklap: “lenyűgöző volt, amint három teljesen különböző ritmust játszott egyszerre”.

A tHUNder Duo programja “azon kevés előadások közé tartozott, ami várva várt és erőteljes emlékeztetés arra, hogy mennyiféle zenei lehetőséget lehet kreálni ütőhangszerek használatával” – összegezte a kritika.

Horváth és Dörnyei hat éve játszanak közösen, idén áprilisban jelent meg párosuk első – a Hunnia Records által készített – DVD-je, melynek sztárvendége a világ egyik legkiválóbb "dobos szólistájaként", a "dob utazó nagyköveteként" is számon tartott amerikai dobos, Dom Famularo.

A Duo a DVD megjelenésének apropóján május elején Magyarországon, május közepén Angliában turnézott. A zenei élet európai fővárosaként számon tartott Londonban a Kortárs Zeneművészeti Akadémián, az Egyesült Királyság legnagyobb zenei iskolahálózatának központjában és egy előkelő jazzklubban léptek fel.

Az improvizatív világzenét játszó tHUNder Duo nevében is hirdeti Magyarországhoz való tartozását. A művészek közös játékukkal már kivívták a magyar és a nemzetközi közönség elismerését és a világ legnagyobb hangszercégeinek támogatását.

A magyar ritmushurrikán szeptembertől Németországban örvénylik tovább!

Budapest, 2011. május 23.

A hivatkozott kritika a következő oldalon olvasható: http://www.musicradar.com/rhythm/review-thunder-duo-live-in-london-446717

HÁTTÉR:

HORVÁTH KORNÉL

A Kossuth-díjas ütőhangszeres, Horváth Kornél a magyar jazz élet meghatározó alakja, egyedülálló játékstílusáért a világ legjobb ütőhangszeresei között tartják számon. A Trió Stendhal-lal lett országosan közismert zenész, első jelentős nemzetközi sikerét 98-ban a lipcsei jazzfesztiválon aratta a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta folyamatosan turnézik itthon és külföldön, állandó és alkalmi formációkkal. 2000-től rendszeres meghívásoknak tesz eleget, ahol hazai, európai, s amerikai főiskolákon és egyetemeken tart bemutató előadásokat, workshopokat. Számos rangos fesztiválra kapott meghívást, fellépett több mint 20 európai országban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indiában és Észak-Afrikában. Legújabb CD-je a gitárvirtuóz brazil Alegre Correaval közösen készített duólemez, Songs of Moment címmel.

DÖRNYEI GÁBOR

A Londonban élő Dörnyei Gábor szintén a hazai könnyűzenei és ütős élet egyik meghatározó személyisége. Közreműködött Arany és Platina lemezeken, a Walt Disney Co. stúdiófelvételein, kiadott két sikeres multimédiás szólóalbumot, valamint egy koncert DVD-t. Jelenleg a londoni West End egyik legsikeresebb tribute showjában, a Michael Jackson – Thriller Live Show-ban játszik, Európa legnagyobb könnyűzenei akadémiáin tart dob-mesterkurzusokat, Andy Whitmore-ral az Atomic Kitten, a Kool and the Gang és Dannii Minogue producerével dolgozik együtt. Magyarországi elismerései mellett (Az év Dobosa, Emerton Díj, Arany Dobverő Díj, Magyar Rádió Dobosa, stb.) 2010-ben az angol RHYTHM Magazine a "Világ 10 legjobb fiatal dobosa" közé választotta.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak