Győr, ahol igazán ütős lesz a tavasz – Kedvcsináló előzetes a fesztiválhoz

2012. március 30-31-én összegyűlnek az ütősök nagyjai a 13. Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon, ahol a hazai és külföldi sztárok produkciója mellett, az eseményhez kapcsolódó hagyományos ütőhangszeres kiállítást is megtekintheti a nagyérdemű.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is felsorakoznak a klasszikus zene, a jazz, a világzene vagy éppen a kortárs ütőhangszeres irodalom egy-egy darabjai, melyek kiegészülnek egyéb zenei és társművészeti előadásokkal, és hangszeres bemutatókkal. A hazai ütősök képviselete mellett olyan vendégek is megjelennek, mint Evelyn Glennie (GB), Vinnie Appice és Carmine Appice (USA), David Friedman (D).
A kivételes tehetségű,  skóciai származású Evelyn Glennie, már nem először jár Magyarországon.
A művésznő bár tizenkét éves kora óta hallás-csökkentként él, sosem fordított hátat az általa imádott zenének. Mára már jelentős előadóművésznek számít, aki évente több száz koncertet ad világszerte. Számos díj, valamint több mint 1800 ütőhangszerből álló gyűjtemény birtokosa.
2012. március 30-án a két dobzseni testvérpár Carmine Appice és Vinny Appice egy színpadon fogja megvívni páratlan „háborúját” a magyar rajongók nagy örömére. A két amerikai rockdobos fenegyerek az 1960-as évektől jelentős és meghatározó tagja a dobos társadalomnak.
David Friedman vibrafono sem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen már több alkalommal járt hazánkban, legtöbbször Snétberger Ferenc gitárművész és Markus Stockhausen trombitaművész társaságában játszott együtt. Jellegzetes vibrafonos hangvétele és játékstílusa, valamint a jazz- és vibrafonos oktatásban betöltött vezető szerepe miatt igen népszerű művész hazánkban is. Most Szaniszló Richárd jazzvibrafonossal lép színpadra New Vibes Project néven. Saját kompozíciókat hallhatunk, melyek többnyire Szaniszló Richárd szerzeményei.
A három különleges vendég mellett az előzetes tervek szerint több száz dobos által felhangzik majd egy közismert magyar dal is, melyben bárki aki szereti a ritmust, ütős hangszerrel részt vehet, a részese lehet.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak