Ütős nap a Művészetek Palotájában

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül március 18. csak az ütősökről szól, egy reggeltől estig tartó koncertsorozat keretében. A szervezők gondoskodtak róla, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót és elkalandozhasson a 18. századtól napjainkig, és a klasszikusokból épp úgy csemegézhessen, mint a jazzből. Erről a hazai és külföldi meghívott fellépők gondoskodnak.A sort máris egy családi koncerttel nyitja az Amadinda Ütőegyüttes, akik nemrég vehették át a magyar Gramofon díjat „Az év magyar klasszikus hanglemeze” kategóriában.
Egy családi interaktív koncert keretein belül közelebbről bemutatkozik a txalaparta, Sara Gómez és Maika Gómez a baszkföldi népi ütőhangszeres muzsika világhírű képviselőinek közreműködésében, akik az est folyamán még egy alkalommal ismét fellépnek. Ez a két törékeny hölgy világszerte nagy sikereket ért el, és koncertjeik igazi kuriózumnak számítanak.
Majd 16 órától ütős klasszikusokat hallhatunk, mely program a Bartók és Stravinsky címet kapta. A műsorban Bartók: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre c. műve és Stravinsky: Menyegző c. műve csendül fel, melyek igen ritkán hangzanak el egy koncerten belül. A koncerten közreműködik Kocsis Zoltán, Ingrid Fliter, Farkas Gábor, Balog József, Lajkó István, Ránki Fülöp, az Amadinda Ütőegyüttes, valamint a Nemzeti Énekkar. Az estét egy hazánkban ritkán látott vendég koronázza meg, aki nem más, mint Gary Burton.
Az amerikai jazzvibrafonos jelenleg kortársai számára vezető példakép, hiszen ő volt az első olyan zenész, aki teljesen új és eredeti hangzást alakított ki ezen a hangszeren. Munkáját immáron ötször jutalmazták Grammy-díjjal. Az elmúlt évek során több kisebb együttessel is dolgozott, de számos duó formáció tagjanként is feltűnt. Együtt dolgozott például Chick Corea jazz-zongoristával, aki szintén több Grammy-díj büszke birtokosa. Ezen az estén ez a legendás duó Budapesten lép színpadra. Ki gondolná, hogy a három évtizede tartó közös munka egy véletlen során jött létre, aminek az első közös gyümölcse a Crystal Silence című album volt, mely hatalmas sikert aratott.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak