Tommy Ramone 60

Január 29-én 60 éves lett Tommy Ramone, az amerikai Ramones punkzenekar dobosa, később producere. Az alapító tagok közül már csak ő van életben, Johnny, Joey és Dee Dee Ramone elhunyt. Ő az egyetlen magyar származású zenész, aki bekerült a Rock and Roll Dicsőségcsarnokába.Tommy Ramone, mint Erdélyi Tamás született Budapesten. Szüleivel 1956-ban hagyta el az országot, gyerekkorát már New Yorkban töltötte.
Gyerekkori barátság révén került kapcsolatba az akkor még csak trióként működő zenekarral. Később a négyes felállás megalakulásával ő ült a dobok mögé (korábban gitározott is a csapatban, néhány korai felvételen ő játssza a szólókat).
A Ramones volt "a" punkzenekar, habár a "punk" kifejezés csak később – az angol szubkultúrával kapcsolatban – fogalmazódott meg. Habár kereskedelmileg nem voltak túl sikeresek, a Ramones zenekar nagyon meghatározó volt a későbbi punkzenekaroknak.
A zenekar tagjai a Beatles és Paul McCartney előtti tisztelgés jeleként változtatták vezetéknevüket Ramone-ra, ugyanis McCartney mindig ezt az álnevet használta utazásai, szállodai bejelentkezései során.
2002. március 18-án iktatták be Tommy-t – a zenekar három másik tagjával együtt – a Rock and Roll Hall of Fame-be.  2011-ben Grammy-életműdíjat kaptak.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak