9.5. ÜTŐHANGSZEREK

A latin-amerikai zenében nagyon sokféle ütőhangszer található meg. Ezek közül szeretnék egy párat bemutatni, ami a zenére jellemző.

 

 

Surdo: A surdo a samba stílus egyik alaphangszere. Ez adja az utcai szambának az alaplüktetését. A surdo, egy általánosságban fémtestű basszus dob, mindkét felén felbőrözve. Természetesen készítenek fából is surdót, de ezek a hangszerek egy másfajta lágyabb hangtónus képviselnek, és ha fából van a surdó akkor a többi hangszer is fából készült.A szambában egy vagy két ütővel, valamint egyszerre kézzel is játszanak rajta. A színesebb hangzás érdekében használhatják az ütő sima végét is, lehet kávázni, a surdo oldalát, vagy a feszítő rudakat ütni. A surdo-ból akár három féle méretet hangmagasságot is használhatnak egymás mellett.

 

 

Repinique:

A repiniqa vezérhangszer. Ez egy közepes méretű, fémtestű, magas hangolású, éles hangú dob.A sambában ez a hangszer a fő hangszer. Szóló hangszer, amelyen normál vagy timbales verőkkel játszanak. Általában az együttes vezetőknél van a legélesebb hangú repinique.

 

Caixa: Hasonlóan kell játszani rajta, mint a klasszikus pergőnkön, de egy kicsit karakteresebb hangja van, ugyanis laposabb, és nem sodrony, hanem basszusgitár húrok vannak az aljára feszítve. Szóló és ritmus hangszer is egyben. A repinique dob ellenpontja, illetve a kérdés-felelet játékban a párja. A nagy szamba iskolákat az eltérő caixa játékstílus alapján különböztetik meg.

 

Agogo: Az agogo, vagy iker kolomp a szamba ritmus díszítéséhez használt hangszer. Az alapritmusban nagyon sokszor megszólaló gyönyörű hangú fém ütőhangszer. Lehetetlenezek nélkül jó samba-t játszani. Dallam hangszer is egyben, mivel konkrét dallamok játszhatóak rajtuk. Ezek a kolompok készülhetnek fából is.

 

Trinidai acéldob:Ezek a hangszerek Trinidadban alakultak ki, mint azt már az előbb leírtam. Ezt egy olajoshordóból alakítják ki. Első lépésként a hordónak azt a fenekét keresik meg, ahol nincs csaphely és homorúra kalapálják. A következő mozzanat, amikor különböző rovátkákat kalapálnak ebbe a homorú oldalba azért, hogy más és más hangokat tudjanak játszani. Az utolsólépésként felhevítik a dobot, ami megedzi és csillogóvá
teszi a hangját.

Teponaztli: Ez a hangszer besorolható a ritmus- és a dallamjátszó hangszerek családjába is.Fából készül, mégpedig úgy, hogy egy üreget meghagynak a test belsejében, ami fölé két nyelvet erősítenek, vagy már úgy faragják ki, hogy a nyelveket meghagyják. A nyelvek két eltérő magasságú hangot tudnak kiadni.

 

 

 

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak