Magyar díjazott a Groove Alchemy videó versenyen

Gingl Zoltán, a fiatal szegedi dobos nyerte el a 3. helyet a Hudson Music által meghirdetett Stanton Moore Groove Alchemy videó versenyen. Az előzményekről és a jövőbeni tervekről kérdeztük Zoltánt.Február 24-én dőlt el, hogy ki az a három dobos aki dobogós helyet szerezhet magának a Stanton Moore videó versenyen. A dobogósok között van a szegedi Gingl Zoltán is. Zoltánt a versenyről és eddigi szakmai tapasztalatairól kérdeztük.

Hogy kerültél kapcsolatba a zenéléssel? Mióta dobolsz?

Még körülbelül 11 éves koromban merült fel bennem a gondolat, hogy valamilyen hangszeren tanulni kezdjek. Több lehetőség is felmerült bennem, ám több tanár és ismerős jegyezte meg, hogy jó a ritmusérzékem, így az alapból elég vonzó dobolást választottam. Azt hiszem, talán a 12. születésnapomon, apa meglepetésből elvitt egy dobtanárhoz, aki egy kollégáját tanította dobolni. Szeged legjobb dobtanáraként emlegették sokan: Ő Csizmadia László. Az első pár benyomás is nagyon szimpatikus volt, később egyre jobban megismerve egy nagyon jólelkű, nagyon nagy tudással rendelkező embert ismerhettem meg benne. Tanítványai már rengeteg sikert értek el. Most körülbelül hét éve tanulok nála magánúton.

Milyen stílus jellemez Téged leginkább?

Mint nagyjából minden fiatal ismerősöm én is átestem az „alapstílusok” kavalkádján. Voltam rapper, metal-os stb. Végül egyre több jazz és blues zenét kezdtem hallgatni, és a kedvenc zenészeim projektjeinek, majd azok tagjainak újabb projektjeit kezdtem el hallgatni, szóval egy óriási véget nem érő lánc indult el. Az utóbbi 2-3 éveben leginkább a funk zenébe ástam bele magam. És Stanton Moore, akiről egy fórumon olvastam először, ismét elindított egy már említett „láncot”. Szinte az össze projektet ismerem, és hallgatom is ahol játszik, és nagyon megszerettem a játékát. Óriási feelinggel tud zenélni és nem utolsó sorban a New Orleansi second line elemeit is hordozza a játéka, ami szintén az egyik kedvenc stílusom. Volt szerencsém kapcsolatba lépni a Stanton Moore Trio gitárosával Will Bernarddal, aki bevonta Stantont is a beszélgetésbe, így mindkettejükkel szoktam pár szót váltani.

Van-e most zenekarod, játszol-e valamilyen együttesben?

Jelen pillanatban van egy zenekarkezdemény, ahova hívtak. Eddig körülbelül két-három próbánk volt, szóval még eléggé az elején vagyunk. Ezelőtt több zenekarom is volt. A legutolsó egy jam-funk-jazz zenekar volt, ami nemrég ért véget. Emellett zenéltem a szegedi Deák Big Bandben Kiszin Miklós (Molnár Dixieland Band – a szerk.) vezetésével 1-2 évig.

Hogy találtál rá a versenyre? Mi motivált, hogy elindulj egy ilyen versenyen?

Facebookon találtam rá a versenyre a Hudson Music üzenőfalán. Nagyon megörültem, mert egyrészt a jelenlegi kedven dobosom hirdette meg a versenyt, másrészt két száma közül lehetett választani, és az egyiket már régebben megtanultam, így azt csak kicsit tuningolnom kellett. Ami leginkább motivált, hogy Stanton – akit nagyon nagyra tartok-, meg fogja nézni a videóm. A többi dolog, ami még egy löketet adott, hogy ez egy nemzetközi verseny, így reméltem, hogy sokan, a világ minden pontján meg fogják nézni beadott videómat. Ez meg is történt, több, mint 2300-an nézték meg világszerte, és ez a szám csak nőni fog :).
Az első három hely csak álmaimban lebegett előttem, az is motivált persze, de nem képzeltem volna, hogy odáig eljutok… Később a verseny első, szavazási periódusa alatt, az is egyre jobban motivált, hogy az ismerőseim, barátaim és a családom számításaimat felülmúlva óriási energiával segítették a zsűri elé kerülésemet a szavazataikkal. Nem is tudom, hogy háláljam meg nekik.

Mik a jövőbeni terveid?

Jelen pillanatban az Általános Orvostudományi Karra járok Szegeden, amit a lehető legjobb tudásom szerint szeretnék elvégezni. Emellett ki szeretnék jutni New Orleansba, hogy a kedvenc zenészeimmel találkozhassak, beszélhessek személyesen, így többek közt Stantonnal is. Idén is szeretnék eljutni a Dobmánia Táborba, ami egy nagyon komoly dolog szerintem itt Magyarországon, nagyszerű tanárokkal és zenészekkel. Egy nagyon jó társaság verődött össze mindkét évben. Rengeteg táborlakóval tartom azóta is a kapcsolatot.

Végül nagyon szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget, a támogatást, hogy idáig eljuthattam. Ez nagyon sokat jelent nekem!

Gratulálunk!

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak