8.3. HANGSZEREK

Az ásatások alatt talált hangszerek nem árulnak el sokat az Indus-völgyében élt civilizációról. Előkerültek sípok, képek, amik dobosokat ábrázolnak, kereplők. A mai napig az indiai zenét szolgáló hangszerek sajnos az árja megszállás korából kerültek elő. Érdemes megemlíteni a hangszerek és az emberi hang kapcsolatát. A legtöbb indiai embernek az elsődleges hangszere a hang volt, amivel Isten ruházta fel őket. Ezért a hangszereknek is valamilyen szinten utánozniuk kellett az emberi hangot. Az indiai zene nagyon hang-központú.

Indiában nagyon sokféle dobtípust találunk. A legfontosabb a tabla-banya hangszerpáros, amely mindenfajta indiai zene kísérőhangszere. Az idiofónok csoportjába tartoznak a harangok, cintányérok és gongok. Létezik az úgynevezett jaltarang, mely nem hangszer, hanem apró edények sorozata, amiket a víz mennyiségével hangolnak be. Lehet bambuszbottal ütni őket, mint valami xilofont, vagy vizes ujjal a peremüket dörzsölni.

Ezek mellet léteznek még fafúvós hangszerek is. Ezek közé számos furulya, trombita és duda tartozik. Vannak az oboára emlékeztető dupla nádas hangszerek is.

A fúvósok mellet vannak a húros hangszerek. A legismertebb közülük a szitár. Ezen a hangszeren hat vagy hét fő húr és további kísérő húrok találhatóak. Megtalálhatóak a nyugati hegedűhöz és vonós hangszerekhez hasonló hangszerek egész India szerte.

 

Tabla: A tabla egy elterjedt indiai ütőhangszer amit klasszikus, könnyű-, és vallásos zenében használnak Dél-Ázsiában és a klasszikus hindusztáni zene része. A hangszer két eltérő méretű és hangszínű dobból áll. A hangszer története néha éles vitákat kavar. Leggyakrabban Amir Khuszró 13. századi indiai költőt tekintik a tabla feltalálójának. Zenei írásaiban azonban sehol sem említi meg a dobot. Más történészek a tablát több évezredes hangszernek tartják, ezt csak ikonográfiai elemzésekre alapozzák. Megbízható történelmi bizonyítékok alapján a hangszer kialakulása a 18. századra tehető, az első dokumentált tabla-játékos a delhi Ustad Siddar Khan volt. A játékos egyidejűleg használja az ujjait és a tenyerét a különböző hangzások elérése végett

 

Jaltarang: A jaltarang egy ősi indiai eszköz. Jelentése a víz hullámai. Az elnevezés azért is találó, mert a vízzel lehet hangolni a kis edényeket. Egy jaltarang szett 7-22 darabból áll. A számuk a dalban szereplő hangoktól függ. Az edények a játékos előtt félkörben helyezkednek el és a megszólaltatása történhet bambusznáddal, vagy benedvesített ujjakkal.

 

 

 

 

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak