6.6 Szegélyek / Gyűrűk / Kávák (Hoops and Rims) – Egyéb jelentős tényezők, melyek befolyásolják a dob hangszínét

Rendkívül nagymértékben befolyásolják a hangzást, a hangszer érzékenységét és a hang elhalását.

Öntött kávák (Die Cast Hoops): Vastagabb és erősebb, mint a háromszorosan csavart bélyeges gyűrűk, melyek révén egységesebben lehet hangolni a bőrt és a bőr jobban reagáló, kevesebb felhanggal rendelkezik. Így, különösen, ha vékonyabb is a dobtest és kisebb a dob, kevesebbet vibrál. Készülhetnek nikkelből vagy alumíniumból és segít a dob hangzásának változtatásában.

 

Háromszorosan csavart vagy “bélyegezett” gyűrűk (Triple Flanged or “Stamped”
Hoops): Különböző fémekből készülnek, melyek befolyásolják a dob hangzást.
Minél véknyabbak, annál nehezebben lehet velük behangolni a dobot. Sok dobos
előnyben részesíti ezeket a tamokon, mert így “kövérebbé” és “melegebbé” lehet
hangolni a dobot, mint öntött gyűrűvel. Alumíniummal magasabb hangmagasságot lehet beállítani mint acéllal, ezért ezeket a pergő dobokon előszeretettel használják testesebb ütésekkor. A bronz gyűrűs dobok muzikálisabban szólnak, elősegítik a magasabb frekvenciájú felhangok érvényesülését.

 

A fa gyűrűknek (Wood Hoops) megvan az az előnye, hogy vagy merevek vagy
hajlékonyak, attól függően, hogy milyen vastagra gyártották. Eredményül, hangoláskor úgy viselkedhetnek, mint a merev, vékony öntött gyűrűk vagy karimás gyűrűk. Azonban a kávás ütések hangzása jelentősen eltér. Az ilyen gyűrűvel gyártott dobok rendszerint rezonánsabbak és fényesebben szólnak.

 

Kevesebb rögzítő baba (Lug) “kövérebb” hangolást és összetettebb felhangokat eredményez. Minél nagyobb a távolság a fülek között, annál kevesebb az esély, hogy a bőr egyenletesen legyen hangolva a fülek között.

 

Amennyiben a dobon egy szilárd, kemény, merev gyűrű (Rigid Hoops) van, úgy könnyebben lehet a fejet a fülek között behangolni és a dob tökéletlenségei könnyebben a felszínre kerülhetnek, például kevésbé jó, vagy deformálódott bearing edge.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak