6.4 Fizika – Egyéb jelentős tényezők, melyek befolyásolják a dob hangszínét

A következő két fogalom, melyet tisztáznunk kell, függőleges nyomás és oldalsó feszítés. A sodrony ágyak gyakorlati szerepének további illusztrálása végett nézzük a következő példát: Vegyünk egy kb egy méteres zsinórt, fogjuk egyik-egyik végét a két kezünkben. Most feszítsük ezt egy 12 col széles tábla darabra és húzzuk le mindkét végét a két kezünkkel. Érezhető lesz, hogy nagy erővel kell húznunk, hogy 90 fokos szöget zárjon be a tábla és a zsinór. Most képzeljük el, hogy ezt a zsinór darabot egy kosár labda köré feszítjük. Ez esetben alig szükséges erőt kifejtenünk, hogy a zsinór tökéletesen a labdára simuljon. Tehát amikor sodrony ágyat készítünk a dobon, valójában egy olyan ívet alkotunk, mely elősegíti a sodrony tökéletes ráfeszülését a dobra.

A függőleges nyomás és oldalsó feszítés két különböző, mégis szervesen összekapcsolódó fogalmak. Ha kicsi az íve a sodrony ágynak, nagyobb oldalsó nyomásra van szükség, melyet a húr váltók segítségével érhetünk el. Azonban ez nagymértékben csökkenti a dob érzékenységét, valamint a dinamikai skála – melyben a dob hangzása jó – változik úgy, hogy nagy hangerőnél fog jól szólni a hangszer.

 

A sodrony ágy jelenléte természetes módon megteremti a függőleges nyomást. Az ív miatt a sodrony “ráfekszik” a bőrre és a húr váltók feladata is lecsökken. A legoptimálisabb helye a sodrony szálak elhelyezésének, hogy az egyes sodronyok végei pont egymással szemben legyenek a dob egyik-másik végén.

 

Egyéb sodrony ágy példák

 

Balra – enyhe ívű sodrony ágy, mely kis homorú ívet eredményez a bőrön.

 

Alul – nagyobb ívű sodrony ágy, mely laposabb alsó bőrt eredményez, melynek szélei a bearing edgehez is közelebb kerülnek.

 

Rengeteg fajta sodrony ágy típus és méret van, a gyártóktól függően. A sodrony ágyak funkciója mindig egy érzékenyebb, jobban reagáló, jól hangzó pergő dob elérése. Minél nagyobb az ív, annál jobban feszül a bőr a dobra, így annál jobb hangzású lesz és fordítva.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak