7.2. JAPÁN

Földrajzi helyzete nagyban befolyásolta az ország fejlődését. A többi országhoz való közelsége erős külföldi hatásoknak tette ki az országot. A zenei múltja nem nyúlik olyan messzire vissza, mint Kínáé, de még így is megelőzi a nyugati zenét. Míg a nyugati zene legfőbb ösztönzése Görögország irányából jött, addig Japán inkább a régi kínai zenéből építkezett, ezért nagyon sok hasonlóság fedezhető fel a két nép zenéje között. A hangszereket tekintve is nagy a hasonlóság, az elnevezéseket leszámítva, sőt még a 12 lü-ből álló hangsort is átvették a Kínaiaktól.

Az udvari zenére használt gagaku kifejezés is pontosan ugyanazt jelentett, mint Kínában: elegáns zene. A japán császár támogatta a két fő vallást a sintót és a buddhizmust, így ezek zenéje szorosan összefonódott a gagaku udvari zenével.

Japánban is gazdag és erős hagyományai vannak a zenés színházaknak. Az egyik legjelentősebb a Nó vagy Noh színház, aminek a jelentése képesség. Ez a képesség arra irányult, hogy a legnagyobb drámai helyzeteket is meg tudták jeleníteni a legcsekélyebb szóközökkel. Ezen kívül voltak még bábszínházak, és kabuki színház. A kabuki szó jelentése szokatlan, gyakorlatban népszerű.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak