6.1 Dobtest vastagság – Egyéb jelentős tényezők, melyek befolyásolják a dob hangszínét

Minél vastagabb a dobtest, annál magasabban hangzik. Minél vékonyabb, annál alacsonyabb a dob hangzása.

Több rétegből készült dobtest – egy vastag fa helyett, több vékony réteg – erősebbé és stabilabbá teszi a dobot. Egy vékony dobtestet sokkal erősebbé tehetünk, mint egy vastagat azáltal, hogy módosítjuk a fa rost szerkezetét. Ez a fa elhajlását is megakadályozza. Azonban, mivel a rétegek ragasztóval vannak összetapasztva, ahogy a hang rezonál, úgy a sűrűség megváltozik. Így a rétegelt testű dobok nem rezonálnak olyan jól, mint az egyfajta fából készültek. Minél kevesebb ragsztót használunk, annál jobb lesz a rezonálási képesség.

 

Gene Okamoto (Pearl Drums) szerint a rétegek száma befolyásolja az energia terjedésének könnyebb- vagy nehézségét a bőrtől a testig. Ez az egyszerű faktor mélyen befojásolja a dob hangzási karakterét, a rezonanciát, a hang teljességét, hangerejét és a hangszer érzékenységét (projection – ld.ábra Fullness, Resonance, Sensitivity, Volume).

 

Vékony dobtestek (4 réteg, 5mm) lehetővé tesznek egy viszonylagosan könnyű energia terjedést, így a dobtest tud rezonálni. Ez a vibráció egy gazdag “fás” hangzást eredményez, ami nagyon hasznos lehet olyan zene rögzítéskor, amikor közel vannak a mikfrofonok.

 

Közepes vastagságú testek (6 réteg, 7.5mm) szilárdsága nagyobb, az energia terjedés akadályozottabb. Kevesebb rezgés, a hangzás valamivel “hűvösebb”, de nagyobb a projekció. Ezek a dobok ideálisak általános használatra vagy olyan szituációkban, amikor több “lóerőre” van szükség.

 

Vastag dobtestek (8 réteg, 10mm és 10 réteg, 12.5mm) rendkívül hatékony dobok, lehetővé teszik, hogy a játékos teljes energiáját a közönségre fókuszálja. Ezek a dobok ideálisak nagytermi előadásokra és minden más olyan rendezvényre, melyek nagy hangerőt igényelnek. Az ilyen vastag falú pergő dobok vetekednek a fém pergő dobokkal mind intenzitásban és projectionben.

 

 

Dobtest vastagság 7 8

 

7 Presense, Acoustical képek, Gene Okamoto, Pearl Drums International, www.pearldrums.com

8 http://www.drumdojo.com/tech/shelldesign.htm

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak