6.4. ÜTŐHANGSZEREK

A közel Keleten található ütőhangszerekből, csak egy-két példát írnék le, mert ezek találhatóak meg a mai napi használatban mind a Közel-Keleten, mind a világ többi táján.

 

Doholla: mély hangú, nagy testű, kb. 27 cm átmérőjű a darabukkáhozhasonló dob. Az dobtest fából készül, míg a ráfeszített bőr házi-, vagy vadállatok bőréből készül.

 

Sombati: Ez a hangszer is a darabukkának a rokona, de az átlagosnál nagyobb, kb.23 cm átmérőjű az ütőfelülete. Ez is szintén fa testű hangszer.

 

Tar: 30-50 cm átmérőjű keretes dob, melynek jellegzetessége, hogy a dobtest mélysége nagyon kicsi.

 

Riq: 6-7 cm átmérőjű csörgőkkel ellátott 20-30 cm átmérőjű csörgődob. A dob membránja készülhet kecske-, birka-, vagy halak bőréből. A dobtesten található cintányérok bronzból, vagy az adott környezetre jellemző fémből készült. A zenében inkább a háttérbe vonul, de egy két esetben lehet szólóhangszer is. Ehhez a hangszerhez hasonló a mazar, ami egy szintén csörgőkkel ellátott dob, csak a csörgők átmérője kisebb.

 

Zil, zagat: Ez az ujjcintányér rézből, ritkább esetben bronzból készül. Általában 5-7 cm azátmérője és a játékos az egyik kezének a hüvelyk és a középső ujjára rögzítve használja. Ez a hangszer az alapritmus színesítésére szolgál, nem kap szóló szerepet.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak