5.8 Nyárfa – Fa típusok

Név: Liriodendron tulipifera (sárga nyárfa, amerikai fehérfa, tulipán nyárfa, tulipán fa, kanári fa, kenu fa, gerinc fa). Nem valódi nyárfa.( keverékfa)

 

Növekedési terület: Kanada és az USA keleti része.

 

Beszerezhetőség: Könnyen elérhető.

 

Súly/Keménység/Sűrűség: Keménysége 2.7 font/board foot, juhar 3.4, vörös tölgy 3.75, meggy 3.3 font. Janka skála – 540, juhar 1450, vörös tölgy 1290, meggy 950. Ez az érték azt mutatja, hogy hány font súlyú nyomással tudunk egy 44-es acél golyó felét a fába nyomni.

 

Ár: Fele annyi, mint a juhar.

 

Természeti lelőhelyek gondjai: A nyárfa apró magokat hullat, amik sok állatnak szolgálnak eledlül, úgymint nyulaknak, mókusoknak, rágcsálóknak és sok madárnak. Kolibrik, méhek és egyéb rovarok pollenizálják a fa virágait. Ezek a nagy fák menedékül is szolgálnak, pl madaraknak, kis emlősöknek.

Megjegyzések: A “tulipán fa” elnevezés a levelek tulipán formájából származik. A fa magassága elérheti a 150 láb magasságot 3 láb széles törzzsel.

 

Hangszín: A nyár dob alapmagassága alacsonyabb, mint a juharé és hosszabbak a hangok. A hosszabb, alacsonyabb hangja elmosottabb, különösen 2 és 4 alatt játszva. Nem száraz, hanem selymes hangzású dob.

 

Dinamikai skála: Pianissimótól fortissimóig a hang karakter jegyei egyenletesek maradnak.

 

Tonalitás: Rendkívül “éneklő” dob. Számos hely van a dob tetőn, melyet megütve elég világos, egyértelmű hangot kapunk. A sweetspot kissebb, mint a juhar dobé.
Hangolás: Meglepően konstatáltuk, hogy a nyár dob és a juhar dob hangolási spektruma megegyezik.

 

Rezonancia/Elhalás: Az alacsony frekvenciájú hangok elhalási ideje hosszabb, mint a juhar dobon.

 

Kereszt ütés: Magasságban alacsonyabb. A nyárfa kétszer annyira birtokában van a jó keresztütés hangzásnak, mint a juharfa.

 

Hangerő: Mind a dob és keresztütés hangzás hangosabb, mint a juhar dob esetében.

 

Érzékenység: Megegyezik a juharéval.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak