5.6 Kőris – Fa típusok

Név: Fraxinus Americana L. (fehér, biltmore, biltmori fehér, amerikai fehér, nád kőris). Az oliva család tagja.

 

 Növekedési terület: Észak USA-ban és Kanadában őshonos, de növekszik Nova Scotiától kezdve Minnesotáig, Floridától és Texasztól délre is.

 

Beszerezhetőség: FSC igazolás nélkül, természetesen. Az USA-ban iparilag termelt fák 4.6%át teszi ki.

 

Súly/Keménység/Sűrűség: A fehér kőris keménysége 3 font / board foot, juharfa 3.4. Janka keménységi skála értéke 1320, juharfa 1450, meggy 950, vörös tölgy 1260. Ez az érték azt mutatja, hogy hány font súlyú nyomással tudunk egy 44-es acél golyó felét a fába nyomni.

 

Ár: A juharfa árának 2/3-ától a juharfa árával megegyezőig terjed.

 

A természeti lelőhelyek gondjai: A fehér kőris érzékenyen reagál a légszennyeződésekre. Minden kén-dioxidot kibocsátó ipari folyamat, vagy a kőszén “kiáramlás” nagymértékben károsítja. FSC igazolással szerezhető be a kőris.

 

Hangszín: Nagyban hasonlít a juhar dobhoz, de egy magasabb alap hangmagassággal, valamint több alacsony rezonánssal és teltebb hangzással.

 

Dinamikai skála: Hasonló a juharéhoz. Megmaradnak a hang karakterjegyek dinamikától függetlenül pianissimotol fortissimoig.

 

Tonalitás: A juharhoz hasonló, de több alsó rezonánssal.

 

Hangolás: Hasonló a juharhoz. A felső bőr feszület olyan alacsonnyá válik, mint a juhar dobnál, de több alacsony rezonánssal. Ennek a dobnak előnyösebb az alacsonyabb felső bőr feszület és valójában ekkor alacsonyabb a hangmagasság a juhar dobénál. Hangelfojtás előtt a dobhangzás magassá vált, éppúgy, mint a juhar dobnál. Nem szükséges magas felső bőr feszület, hogy az ütés hangzása “pattogó” legyen.

 

Rezonancia/Elhalás: Sweetspot megegyezik a juhar dobéval és hasonlóan reagál, mint a juhar dob, amikor középről kifelé haladva játszottunk rajta.

 

Kereszt ütés: Hangmagasságban magasabb, mint a juhar dob. A kereszt ütés területe és hangzása is hasonló a juhar dobéhoz.

 

Hangerő: Hasonlítható a juharhoz.

 

Érzékenység: A dob nagyszerűen reagál mindenfajta ütésre.

 

Megjegyzések: Rendkívül szép hangzás, a dob jól reagál. Kiváló helyettesítője lehet a juhar doboknak.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak