5.1. AFRIKAI HANGSZEREK

Az afrikai kontinensen a legnépszerűbb hangszerek a dobok voltak. Ezek a hangszerek tulajdonképpen mindenfajta rituáléban és népzenében megtalálhatóak. A népszerűsége abból adódik, hogy nagyjából az erdőben található összes növényből és állatok bőréből össze tudtak állítani egy-egy dobot. A másik előnye volt, hogy a hangja nagyon messzire elszállt, így megkönnyítette a kommunikációt. Ezen a kontinensen találhatóak meg a mai zenében is használatos ütőhangszerek ősei, mint az már a hangszerek csoportosításánál kiderült.

Egy pár szót megemlítenék a többi hangszerről is. A legegyszerűbb húros hangszer az íj volt. Ezt lehetett pengetni, vagy egy bottal ütögetni. Valószínű, hogy ezek az íjak hozzájárultak a későbbi öt, vagy hathúros íjhárfák létrejöttéhez. Léteztek lantszerű hangszerek is. Ezek mellett nagyon sokféle méretben és formában léteztek citeraszerű hangszerek. Ilyen például az egyhúros botcitera.

A fúvós hangszerek is nagy létszámban voltak jele a kontinensen. Sokféle sípot, fuvolát készítettek csontból, vagy nádból. Egyes hangszerek az emberi hang elváltoztatására szolgáltak.
 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak