5.5 Tölgy – Fa típusok

A tölgyből készült dob rendkívül fényes éles hangzású, valamint szembetűnő impozáns a kinézete is.

 

 

Név: Quercus Rubra (Vörös tölgy, szürke tölgy, hegyi vörös tölgy, keleti vörös tölgy).

 

Növekedési terület: Kanada, valamint az USA keleti részétől közép felé terjedve.

 

Beszerezhetőség: FSC igazolással, de akár anélkül is.

 

Súly/Keménység/Sűrűség: 1290-es érték a Janka keménységi skálán, juhar 1450, nyír 1260, dió 1010, meggy 950. Ez az érték azt mutatja, hogy hány font súlyú nyomással tudunk egy 44-es acél golyó felét a fába nyomni. Keménysége 3.75 font / borad foot (juharfa 3.4, nyír 3.5, dió 3.5, meggy 3.3).

 

Ár: A juharéhoz hasonló. Változó, annak függvényében, hogy milyen vastag és mennyire nehéz volt beszerezni. Találkoztunk a juharfáénál magasabb, de alacsonyabb árakkal is.

 

Megjegyzések: A keményfák közül ez a leggyakrabban használt. 100 láb magasra nőhet, akár 2 lábat növekedve évente. Termése a makk, mely fontos tápláléka sok rágcsálónak, őzeknek, rovaroknak, mókusoknak és madaraknak. A Ceratocystis fagacearum (tölgy sorvadás) nevű fertőzés egy év alatt elsorvasztja a fát. A betegség közvetlenül gyökér átültetés során terjed, valamint nagy távolságokon belül bogarak is terjeszthetik. A “cigány moly” –ok fertőzése során a fa elhullajtja leveleit. Ez a fajta lombhullás is a fa halálához vezet.

 

Hangszín: A juhar dob érdesül hangzik a tölgy dob “nyitott, lágy” hangzásához képest. Az “alap, elsődleges” hang rövidebb a juharétól. Kevés közép frekvenciájú hangja van. A sok alacsony rezgésszámú hang miatt “levegős” a hangzása.

 

Dinamikai skála: Jól kiegyenlített. A pianissimo és fortissimo között nincs hangmagasság változás, ám mezzopiano – mezzoforte körül jellemzőek a magas frekvenciájú hangok.

 

Tonalitás: Kiváló alsó hangok, különösen alacsonyra hangolás esetén. Rengeteg alacsony frekvenciájú hang.

 

Hangolás: Előnyösebb az alacsonyra hangolás, mert úgy a dob jobban rezonál. A felső bőr feszület hangelhalás előtt úgy leeresztett, mint a juhar dobnál, de magas feszületnél a hang hamarabb elfojtódott.

 

Rezonancia/Elhalás: A juhar dobétól lassabb elhalás, bár –mint fentebb említettük-, az elsődleges hang rövidebb.

 

Kereszt ütés: A kávás ütések “fásan” hangzanak. A tölgy dobon nagyobb terület van a kereszt ütésekre, mint a juhar dobon.

 

Hangerő: Bár a hangerő nagyon hasonló lehet a juhar dobéhoz, de valószínűleg az alacsony frekvenciájú hangok miatt egy általában véve mondható “lágy” hangzása van, a juhar dob érdes hangzásához képest.

 

Érzékenység: Nem volt semmiféle probléma, a dob jól reagált.

 

Érzet: “Lágy” érzetű dob. Jó reagálás és visszajelzés a dobtól.

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak