5.4 Bükk (Fagus Grandifolia) – Fa típusok

Ez a fajta bükk az egyetlen faj észak-Amerikában. A fagus latin szó, a görög “enni” szóból származik, ami a fa
termésére utal.

 

 

Növekedési terület: Az USA keleti része, nyugat felé terjedve egészen Wisconsinig és Texasig. Egy fajtája északkelet-Mexikóban is létezik. A jégkorszak előtt majdnem egész észak-Amerikát ez a fa borította.

 

 

Beszerezhetőség: Jó. Csak az FSC igazolásával eredeti.( Forestry Stewardship Council).

 

Súly/Keménység/Sűrűség: Keménysége 3.65 font / board foot, juhar 3.4 font, vörös tölgy 3.75, meggy 3.3, bükk 3.5. Értéke a Janka skálán 1300, juhar 1450, vörös tölgy 1290, meggy 950, bükk 1260. Ez az érték azt mutatja, hogy hány font súlyú nyomással tudunk egy 44-es acél golyó felét a fába nyomni.

 

Ár: Kb 2/3-a a juhar dobénak.

 

A természeti lelőhelyek gondjai: A vékony kéreg miatt a bükk fa gyúlékony és nem ellenálló a bogarakkal szemben. Ezen kívül nincs jelentős lelőhelyi aggály.

 

Megjegyzések: Akár 300-400 évig is elélnek, elérhetik a 120 lábas magasságot és 4 láb fatörzs szélességet. Az egyik legnagyobbnak vélt bükkfa Michiganben található, magassága 161 láb, koronája 105 láb széles. A bükkfa termése fontos tápláléka egyes rágcsálóknak és madaraknak, valamint nagyobb testű emlősöknek is, úgymint a medvének. Főleg a rágcsálók és madarak szétszórják a termés magjait.

 

Hangszín: Egészében véve rendkívül hasonlatosnak találtuk bükkfa dobunkat a juhar dobhoz. A legjelentősebb eltérés azonban az lehet, hogy a bükk tisztább és szárazabb hangzású. Bükk dob – kevés utóhangok, különösen magas hangerő esetén. Az “alap-hangmagassága” valamivel magasabb, mint a juhar dobé.

 

Dinamikai skála: Megegyezik a juhar dobéval.

 

Tonalitás: A sweetspot kb ½ collal nagyobb, mint a juhar dobé. Ezen kívül nem volt egyéb jelentős eltérés.

 

Hangolás: A juhar dobétól valamivel kissebb tartomány. Nem vált se nem olyan szorossá, se nem olyan lazává elfojtás (choking) előtt, de ez a különbség a két dob között elenyésző volt.

 

Rezonancia/Elhalás: Száraz, tiszta és zárt. Nagyban hasonlít a juhar dobéhoz, de tisztább hangzással.

 

Kereszt ütés: Megegyezik a juhar dobéval mind hangzásilag és az ütés helye szempontjából is. Egy vak teszt alkalmával nem ismertük fel, melyik dobon hangzott el keresztütés. Meglepődve konstatáltuk azonban, hogy a kávás ütések alacsonyabban, a keresztütések magasabban szóltak.

 

Hangerő: Megegyezik a juhar dobéval.

 

Érzékenység: Szintén a juhar dobéval ekvivalens.

 

Érzet: A bükk dob hangzása valamivel “feszesebb”, mint a juhar dobé. A nyír fával is összehasonlítva, a juhar dob és a nyír dob “között” helyezhetnénk el a bükk dobot “Érzet” kategória szempontjából. Az összes többi olyan juhar színezetű fák, melybe laminált betoldásokat tettek – vagy a struktúra miatt, vagy kinézeti szempontok alapján vezérelve – nem felelnek meg az elvárt minőségi kritériumoknak (sűrűség vagy rost összetétel pl).

 

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak